Sinsi tehlike: Hipertansiyon
‘Sessiz katil’ olarak adlandırılan hipertansiyon… Hiçbir belirti vermeden uzun süre sinsice seyredip kalpten beyne, gözden böbreklere dek vücutta ciddi tahribatlar yapabiliyor. Bu nedenle kendini sağlıklı hisseden kişilerin de tansiyonunu ölçtürmesi gerekiyor. “Tansiyonum düzeldi ilacı kesebilirim” ya da “Ben bu tansiyonu kendim düşürürüm, ilaca gerek yok” diyorsanız yanılıyorsunuz. Baş ağrısı, baş dönmesi, burun kanaması, kulak çınlaması, kafada dolgunluk hissi, nefes darlığı, çift ya da bulanık görme, göğüs ağrısı, ayaklarda şişlik, çarpıntı gibi şikayetlere neden olan hipertansiyon dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Bu nedenle düzenli olarak ölçüm yaptırarak hipertansiyonun vereceği ciddi zararları önleyebilirsiniz.
Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlara dikkat!
Genetik-kalıtımsal ve ikincil hastalığa bağlı tansiyon yüksekliğinin engellenmesinin zor; ancak çevresel faktörler denilen stresli hayat, beslenme tarzı, fazla kilolar, hareketsiz yaşam ve bazı alışkanlıklarınız tansiyon yüksekliğinin oluşumunu kolaylaştırıyor. Birçok hipertansiyon hastasının kan basıncı, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kilo vererek kontrol altına alınabilir.
Hipertansiyon için bazı öneriler
- Önerilen ilaçları zamanında alın, gelişigüzel ilacı kesmeyin.
- Fazla kilolu olmak hipertansiyona yol açabilir, kilo verin.
- Sağlıklı besinlerle yeterli ve dengeli beslenin.
- Öğün atlamayın.
- Porsiyonları azaltın, yavaş yiyin.
- Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.
- Günlük 5 gramdan fazla tuz tüketmeyin.
- Gıdaların düşük tuz içerenlerini seçin, yemeğe tuz katmayın.
- Hazır soslar fazla tuz içerdiğinden evde kendiniz yapın.
- Asansör yerine merdiven kullanın.
- Sigara ve alkolü bırakın.
- Hipertansiyonu tedavi etmek için bilimsel kanıtı bulunmayan yöntemlerden kaçının.
- Başka bir hipertansiyon hastasının ilacını kullanmayın.
Hipertansiyonun nedeni yaşam tarzınız mı?
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin çalışmasına göre, ülkemizde dünya ile benzer şekilde hipertansiyon hastaları genellikle hastalıklarının farkında bile değil. Her 3 erişkinden 1’i (18 milyon kişi) hipertansiyon hastası; ama hipertansiyonu olan 10 erişkinden 6’sı tansiyonunun yüksek olduğunu bilmiyor. Her dört ölümden biri, hipertansiyonun kontrol edilmesi ile önlenebilir. Ailenizde hipertansiyon veya şeker hastalığı varsa, aşırı kiloluysanız, 40 yaşın üzerindeyseniz, sigara kullanıyorsanız, gebe iseniz mutlaka düzenli aralıklarla tansiyonunuzu ölçtürün.