Yazı İçeriği

Hipertansiyon her zaman belirti vermeyebilir

Hipertansiyon belirtileri

Limon suyu ilaç mı?

Sarımsak tansiyonu düşürür mü?

‘Ben alışkınım’ demeyin

Tansiyonun yükseldiği anlaşılır mı?

İlaçlar gerçekten zararlı mı?

‘İyiyim’ deyip ilacı kesmeyin

Hipertansiyonun tedavisi nedir?

Spor en kolay tedavi

Hipertansiyon her zaman belirti vermeyebilir

Hiçbir belirti vermeyebilir. Kalpten böbreklere, beyinden göze kadar çok sorunlara hatta ölümlere bile yol açabiliyor. ‘Sessiz katil’ olarak adlandırılan hipertansiyon, Türkiye’de her 3 kişiden 1’nin sorunu. Her 10 kişiden 6’sı ise hipertansiyon hastalığı olduğunun farkında bile değil. Hipertansiyon her zaman belirti vermeyebilir.


Hipertansiyon belirtileri

Ailede yüksek tansiyon veya diyabet hastalığı olan, fazla kilolu, 40 yaşın üzerinde, sigara içen kişilerde tansiyon düzenli aralıklarla ölçtürülmeli. Hipertansiyonun belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Baş ağrısı
  • Göğüs ağrısı
  • Burun kanaması
  • Kulak çınlaması
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı
  • Ayaklarda şişlik

Bu belirtileri olup bir uzmana başvuran kişiler, hipertansiyon teşhisi alsalar da kulaktan dolma bilgilerle hastalığı geçiştiriyor. 

Limon suyu ilaç mı?

Limon veya greyfurt suyunun hipertansiyonu tedavi edici etkinliğini kanıtlamış olan hiçbir çalışma yok. Bu meyve sularının kullanımının sakıncası yok ama bunların bir ilaç gibi görülmemesi gerekiyor. Yapılan birçok çalışma da tansiyon yükseldiğinde içilen limon veya greyfurt suyunun bazı ilaçların etkinliğini artırdığını gösteriyor.

Sarımsak tansiyonu düşürür mü?

Birçok meyve ve sebzede (sarımsak, nar, yaban mersini, soğan, marul, mercimek, lahana, kızılcık, çilek, ıspanak, brokoli, balık yağı vb) bulunan flavonoidlerin sağlıklı kişiyi kalp damar hastalıklarından koruduğuna inanılıyor. Oysa buna yönelik yeterli bilimsel veri olmadığından bu besinleri veya vitaminleri hipertansiyon tedavisi ile kesin olarak ilişkilendirmek ve “Bitkidir nasıl olsa zararsızdır” gibi düşünmek yanlış ve tehlikeli. Sofrada makul ölçülerde tüketmenin ise sakıncası yok. Bu besinlerden sadece sarımsağın içerisinde bulunan prostaglandinlerin hafif bir tansiyon düşürücü etkisi bulunuyor ancak bu dozların kesin tedavi edici nitelikte olmadığı unutulmamalı.

‘Ben alışkınım’ demeyin

“Benim tansiyonum yıllardan beri yüksek ama hiçbir şikayet hissetmiyorum, demek ki vücudum alışık” diyen önemli bir kitle var. Oysa bu, sanılanın aksine iyi değil. Genellikle o kişinin yıllardır damarlarının yüksek basınca maruz kalması damarsal risklerin yakın olduğunun habercisidir.

Tansiyonun yükseldiği anlaşılır mı?

Yüksek tansiyon uzun süre hiçbir belirti vermeden, sinsice seyrederek vücutta ciddi tahribatlara yol açabiliyor. Halk arasında hipertansiyonun temel belirtisi olarak bilinen baş ağrısı çoğunlukla eşlik etmeyebiliyor.

İlaçlar gerçekten zararlı mı?

“Bu ilaçlar vücuduma daha zararlı o nedenle ilaç almasam daha iyi olur!” görüşü de yanlış ve çok tehlikeli. Özellikle ilaçların yan etkileri konusunda yanlış bilgilerin dolaşması nedeniyle çoğu zaman kişiler ilaçlarını kesiyor.

‘İyiyim’ deyip ilacı kesmeyin

“İlaç tedavisi aldım ve iyileştim, artık ilaç almama gerek yok!” demeyin. Bu son derece tehlikeli bir hurafe. Tansiyonun kesin bir tedavisi olmadığından kilo vermek, tuzu azaltmak, egzersiz yapmak erken dönemde tedavi edici nitelikte olabilse de bunların yetersiz kaldığı durumlarda, düzenli hekim kontrolü altında ilaç tedavisi şart.

Hipertansiyonun tedavisi nedir?

Günümüzde yanlış beslenme, aşırı kilo ve hareketsizlik nedeniyle gençlerin yanı sıra çocuklarda da hipertansiyon görülebiliyor. Burada esas korkulması ve kaçınılması gereken unsur, ilaç tedavisi değil hastalığın kendisi. Esas hedef; tansiyonun normal sınırlarda tutulması ki bu hedef, ilaçlı tedavilerle ya da ilaçsız yaşam düzenlemeleri ile mümkün. Tansiyon kesinlikle yüksek bırakılmamalı.

Spor en kolay tedavi

Spor sırasında tansiyonunun yükseleceği endişesiyle spordan kaçınanlar olabiliyor. Aksine egzersiz kesin olarak en basit hipertansiyon tedavilerinden biri. Hele diyet ve tuz kısıtlanması ile birlikte yapıldığında son derece yararlı. Ancak her kişi, her sporu yapmaya uygun değil. Burada yapılması gereken; kişinin uzman hekimi ile görüşerek, kalbinin, damarlarının ve hipertansiyonunun durumuna göre hangi sporları ve nasıl yapacağı konusunda profesyonel öneri almak. Elbette spor yaparken hem tansiyon ve hem de nabız yükseliyor ancak kişi hekim kontrolünde olduğu ve doğru tedaviyi aldığı, tansiyon değerlerini normal sınırlarda tuttuğu sürece rahatlıkla spor yapabilir.