Hamilelikte Sivilce Neden Olur?
Hamilelik sürecinde kadınların cildinde pek çok değişiklik yaşanabilir. Çatlaklar, koyu renkli lekeler, sivilceler bunlardan bazılarıdır. Hamilelikte sivilce yaygın görülen bir sorundur. Gebelikte akne, hamilelik sürecinde oluşan en yaygın cilt değişiklikleri arasında yer alır. Bu dönemde oluşan sivilceler duygu yoğun bir süreçten geçen anne adayını hem psikolojik olarak etkiler hem de doğru bakım yapılmaması halinde iyileştikten sonra ciltte izler kalmasına neden olabilir.
Gebelikte sivilce oluşması, hamileliğin ilk üç ayında daha sık görülür ve nedeni bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerdir. Sivilce oluşmasına neden olan androjen hormonları hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur. Hormonların yükselmesi cildin doğal yağ üretimini artırarak akneye sebep olur. Geçmişlerinde sivilce öyküsü olan ya da adet dönemlerinde sivilce oluşan kadınların hamilelik döneminde sivilce sorunu yaşamaları daha olasıdır. Gebeliğinin ilk üç ayında sivilce oluşan kadınların daha sonraki dönemlerde sivilce sorunu yaşama ihtimalleri düşüktür. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre sivilceye neden olan androjen seviyeleri özellikle hamileliğin ilk üç ayında hızlı yükselmektedir.
Hamilelikte Sivilceler Nasıl Önlenir?
Hamilelik döneminde oluşan sivilceler genellikle doğumun gerçekleşmesinin ardından kendiliğinden düzelir. Sivilceleri önlemenin ya da hamilelik döneminde oluşanlarla baş etmenin en kolay yolu ise düzenli cilt bakımıdır.
- Yüzünüzü günde iki kere ılık su ile yıkayın. Aşırı yıkamaktan kaçının. Aşırı yıkama yağ bezelerinizi gereksiz yere aşırı uyarabilir.
- Yıkamada yağsız, alkolsüz bir temizleyici kullanın. Cildinizi tahriş edebilecek lif, kese benzeri ürünler kullanmayın, ellerinizle yıkayın. Yıkarken yüzünüzü sert şekilde ovmayın çünkü bu tip bir yıkama cildinizi tahriş edebilir.
- Cildinizi yıkadıktan sonra ılık su ile iyice durulayın. Kuruladıktan sonra nemlendirici kullanabilirsiniz.
- Alın üstü ve şakak yakınlarında saçlarınızın başladığı yerlerde sivilcelenme oluyorsa saçlarınızı düzenli olarak yıkayın ve temiz tutun. Saçlarınızın yüzünüze değmesine engel olun.
- Yastık kılıflarınızı düzenli olarak yıkayın.
- Elinizle yüzünüze sık sık dokunmayın, parmaklarınızdaki bakteriler sivilce oluşumuna neden olabilir.
- Sivilcelerinizi sıkmayın, patlatmayın. Bu tip davranışlar kalıcı sivilce izlerine neden olabilir.
- Yağlı cilt bakım ürünlerinden ve cilt gözeneklerinizi kapatacak her türlü üründen uzak durun. Su bazlı ürünleri tercih etmeye çalışın.
Hamilelikte Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?
Akne tedavileri temel olarak sebum (yağ bezleri tarafından salgılanan yağlı sıvı) üretimini kontrol etmeye ve tıkalı gözenekleri açmaya yöneliktir. Gebelik aknesinde bazı ilaçların (eritromisin, azelaik asit, benzoil peroksit) kullanımı güvenli ise de doktor kontrolü olmaksızın kullanılmamalıdır. Benzoil peroksit ise akne oluşmasına sebep olan bakterileri öldürür, fazla yağı ve ölü deri hücrelerini temizler. Akne tedavilerinde kullanılan ilaçların kullanımı sürecinde cilt kuruluğu ve tahriş görülebilir. Dermatolog takibinde uygun nemlendirici tedavi ile desteklenebilmektedir.
Hamilelikte Hangi Sivilce Tedavileri Zararlıdır?
Öte yandan bazı akne tedavileri gebelik döneminde bebeğe zarar verebileceği için kullanılmaya uygun değildir. Bunlar başlıca; hormon tedavileri, izotretinoin, tetrasiklin grubu antibiyotikler, topikal retinoidlerdir.