Güneş en büyük D vitamini kaynağı
D vitamini anne sütü gibi eşsiz ama aynı zamanda anne sütünde yetersiz olan tek vitamin. Bebeklikten itibaren hayatımızın her döneminde önem taşıyan D vitamini kemik gelişiminden bağışıklık sisteminin güçlenmesine, diş gelişiminden kanserden korunmaya dek çok büyük rol oynar. Hatta yapılan son araştırmalar faydalarının sanılandan çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanların “mucizevi” diye nitelendirdiği D vitamininden maksimum faydayı sağlayabilmek için her gün en az 15 dakika güneş ışığından faydalanmak şart. Böylelikle besinler yoluyla aldığınız D vitamini güneş sayesinde daha aktif hale gelir.
D vitamininin başlıca kaynağı güneş ışınları. Güneş ile D vitamini ihtiyacının yüzde 80'i karşılanır. Bu nedenle güneşten bilinçli bir şekilde bol bol faydalanılması gerekir. Güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde kol, bacak ve yüzün günde yaklaşık 15 dakika güneşlendirilmesi çok önemli. Akılcı güneşlenme; özellikle saat 10-16 arasında, kollar ve bacaklar açık kalacak şekilde, haftada 3-4 kez, 10-15 dakika güneşlenmektir. Ancak daha uzun süre güneşlenmek isteniyorsa güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için belirtilen süreden sonra koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.
D vitamini için besinler yeterli değil
D vitamininin yüzde 20’si ise yiyeceklerle sağlanırken bu mucizevi vitamin özellikle yağlı balıklar başta olmak üzere karaciğer, yumurta sarısı, peynir, tereyağı, süt ve mantarda bulunur. Ancak besinler tek başına yeterli olmaz. Besinler yoluyla alınan D vitamini güneş sayesinde daha aktif hale gelir.
Bebeklere D vitamini takviyesine önem verilmesi gerekir. Ancak yüksek doz da zararlıdır. D vitamini uygulamasının uzman doktor kontrolünde alınması gerekir. Yüksek dozlarda ilaç kullanımı vücutta toksik etkilerin oluşmasına neden olur. D vitamini takviyesi ek depo doz ya da doktorun belirleyeceği tekrarlı dozlar şeklinde planlanır. Süt çocukluğu döneminde en az 1 yıl günde 400IU damla şeklinde verilir.