Güneş kremleri hakkında bilmeniz gerekenler
Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğle saatlerinde (11.00-15.00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca şemsiye, şapka, açık renk giysiler giyilmeli, güneşten koruyucu ürünler bilinçli kullanılmalıdır. Güneş koruyucu ürünlerin koruma faktörü 30’un üzerinde olmalıdır ve yeterli miktarda sürülmelidir. Gün ışığına çıkmadan yarım saat önce sürmeli, 4 saatte bir tekrar sürülmelidir. Eğer su ile temas olursa koruyucunun etkisi yüzde 50 azalmaktadır. Eğer havlu ile kurulanılırsa etkisi tamamen geçmektedir. Terlemeyle de koruyucunun etkisi azalmaktadır.
Güneş kremi hem UVA hem UVB filtreleri içermeli
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır. Güneş kremlerinin düzenli kullanılması ile deri kanserleri azalma göstermektedir. Bu kremler ayrıca en önemli anti-aging kozmetiklerdir.
Güneş kremi nasıl seçilmeli ve nasıl kullanılmalıdır?
Güneşten kremi seçiminde markadan ziyade koruma faktörü ve uygulama sıklığı önemlidir. Bu kremlerin koruma faktörü (SPF) adı verilen numaraları vardır. Etkili bir korunma için numarası 15’ten büyük olan güneş kremleri tercih edilmelidir. Yüz için tercihen faktör 30 ve yukarısı daha uygun olur. Bu kremler dışarı çıkmadan yarım saat önce tüm açık bölgelere (yüz, boyun, dudaklar, kulak üstleri, boyun ve erkeklerde saçsız kafa derisi de dahil) sürülmeli, 4 mevsim boyunca ve hayat boyu kullanılmalıdır. Bu kremlerin etkinliği terleme, sürtünme ve denize girip çıkma ile azalmaktadır. Kış aylarında günde 1–2 uygulama yeterli olabilmekle birlikte, dağda kayak sırasında ya da yaz aylarında 2 saatte bir veya ihtiyaca göre daha sık uygulama gereklidir. Suya dayanıklı olan ürünlerin tercih edilmesi önerilebilir; ancak bunlarda dahi gün içinde tekrarlama gerekmektedir. Güneş kremleri, ‘güneş altında daha uzun süreli kalabilme’ amacı ile kullanılmamalıdır. Camdan ultraviyole ışınları geçebildiğinden bu kremler balkonda ve pencere önünde otururken dahi kullanılmalıdır.
Güneşten koruyucu kremler kaç yıl dayanır?
Güneş kremlerinin raf ömürleri kabaca 3 yıldır. Son kullanım tarihini aşmış veya 3 yılı aşkındır kullanılan güneşten koruyucular etkili korunma sağlamayabilirler. Bu tür kremler yeni tarihli ürünlerle değiştirilmelidir. Güneş kremlerinin direkt sıcağa maruz bırakılmaları, güneş altında kalmaları da etkinliklerini azaltmaktadır.
Güneş kremleri deride D vitamini yapımına engel olur mu?
Güneş ışınları derimizde vitamin D yapımında kullanılmaktadır. Ne kadar yüksek koruma faktörlü olursa olsun, ne kadar sık uygulanırsa uygulansın tüm güneş kremleri bir miktar güneş ışınının derimize geçişine izin vermektedir ki bu miktar vitamin D yapımı için yeterlidir. Ayrıca D vitamini besinler yolu ile de yeterince alınmaktadır. Bu nedenle güneş kremi kullanımı ile pratik olarak D vitamini eksikliği gelişimi söz konusu değildir.
Güneşe duyarlılığı olan kişilerin tüketmeyeceği gıdalar
- Ihlamur
- Portakal
- Limon
- Bergamut
- Maydanoz, kereviz, dereotu
- Anason
- Çörekotu
- Yabani havuç
- İncir
- Bezelye (kabuklu)
- Hardal
- Baklagiller
- Turpgiller
- Lahanagiller