Dikkat! Grip kanızı çaldıysa...
Uzmanların deyişiyle tam bir "sessiz katil" olan gribe dünyada her yıl 500 milyon kişi yakalanırken 250 bini grip nedeniyle hayatını kaybediyor. Grip virüsü vücuda burun, ağız ve göz yoluyla giriyor. Griple ilgili önemli uyarılar ve öneriler...
Halk arasında 'paçavra hastalığı', 'ortalık hastalığı' olarak da tanımlanan kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip; sanıldığı gibi soğuk havaların değil, çoğunlukla öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşan virüslerin neden olduğu bir hastalık. Öksürme ve hapşırma ile virüs, damlacıklar ve küçük aerosol partikülleri ile yayılır.
Gribi nezleyle karıştırmayın!
Pek çok kişi griple soğuk algınlığını birbirine karıştırıyor. Grip kişiyi soğuk algınlığına göre çok daha olumsuz etkiliyor. Aşağıdaki belirtilerden birkaçı sizde varsa kendinizi grip olarak kabul edebilirsiniz. İşte o belirtiler;
- Yüksek ateş,
- Kas ve eklem ağrıları,
- Halsizlik,
- Öksürük,
- Çevrede benzer bulguları olan birileri var,
- Bulantı, kusma.
Grip nasıl bulaşır?
Peki grip virüsü nasıl bulaşıyor? Hasta hapşırdığında, öksürdüğünde gözle görülemeyen milyarlarca influenza virüsü havaya yayılır; aynı ortamda bulunan insanlar ‘damlacık infeksiyonu’ denilen bulaşma yoluyla bu ortamdaki virüsü soluduktan 1-3 gün sonra belirtiler başlıyor. Damlacık yolu haricinde hasta bireylerin ağız-burun akıntılarına temas eden eşyaları kullanmak, hasta ile yakın temas, öpüşmek diğer bulaşma yolları. Grip virüsünün bulaşmasını kolaylaştıran faktörleri şöyle sıralayabiliriz...
- Kuru veya soğuk hava: Kuru havada virüsün yayılması kolaylaşır.
- Kapalı alanlarda yakın temas: Virüs dış ortamda canlı kalabildiği için kapı kolları, toplu taşıma araçlarında tutunma yerleri, merdiven trabzanları, bilgisayar ekipmanı, uzaktan kumandalar, asansör düğmeleri, telefonlar, musluklar, paralar, sandalye, masa üzerinde yaşayabilmekte ve temasla bulaşabilmektedir.
- Kalabalık toplu taşıma.
- Ülkeler arası seyahatler.
- Kötü hijyen koşulları.
Gripten korunma yolları basit ama hayat kurtarıcı!
Gripten korunmak için:
- Elleri bol su ve sabun ile yıkamalı, su bulunmayan ortamlarda kaliteli el antiseptiğiyle eller dezenfekte edilmeli
- Öksürürken ve aksırırken ağız ve burun tek kullanımlık mendillerle kapatılmalı
- Düzenli ve sağlıklı beslenilmeli
- Hasta iken evde istirahat edilmeli
- Salgınlar sırasında kalabalıktan kaçınılmalı
- Aşı yaptırılmalı
Korunmanıza rağmen grip mi oldunuz?
Tüm çabalarınıza rağmen yine de grip virüsü size de bulaştıysa yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Bol sebze ve meyve tüketin: Bağışıklığı kuvvetlendirecek C vitamini içeriği fazla olan mandalina, portakal, limon, greyfurt, çilek, maydanoz, kuşburnu, ıspanak, lahana, karnabahar, yeşil biber, roka gibi sebze meyveleri tercih edin.
Bol sıvı alın: Çünkü dokular kurudukça ağız ve buruna virüs daha rahat tutunur.
Düzenli ve sağlıklı beslenin: Kışın tam z olan balık; omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynak olup, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Antiviral etkinliği olan ekinezya, ıhlamur, adaçayı, zencefil, kuşburnu gibi bitki çaylarını ihmal etmeyin.
Sigarayı bırakın: Sigara içmek iyileşme süresini uzattığı için sigarayı; sigara sizi bırakmadan siz sigarayı terk edin.
İstirahati ihmal etmemeliyiz: Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine olanak sağlamak için yatakta istirahat edin. Ateşiniz düştükten 24 saat sonrasına dek evde istirahat etmek hem iyileşmeyi hızlandırır hem de giribin çevrenize bulaşma riskini azaltır. Güneş ışığı olan ve iyi havalandırılan bir odada kalın.
İlacı akılcı kullanın: Ağrı kesici, ateş düşürücü özelliği olan soğuk algınlığı ilaçlarından kullanabilirsiniz. Virüs ile bulaştığından ötürü antibiyotikler faydasız, gereksiz ilaç kullanımından kaçının.