Yazı İçeriği

Grip aşısını grip olmadan yaptırın

Grip aşısı kimler için sakıncalı?

Grip aşısı her yıl değişiyor

Aşıyı grip olmadan yaptırın

Grip aşısını grip olmadan yaptırın

Kış aylarına doğru soğuk havalar daha çok hissedilmeye başlarken hastalıklar da kapımızı daha çok çalıyor. Pek çoğumuzu yataklara düşüren enfeksiyonlar neredeyse bütün kış bizi terk etmiyor. Özellikle defalarca yakalandığımız grip, bizi bezdirebiliyor. Salgına neden olarak pek çok kişiyi yatağa esir eden grip, farklı enfeksiyonlara da zemin hazırlıyor. Grip, çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış, genel sağlık durumu kötü olan kişilerde can kayıplarına bile neden olabiliyor. “Bu yıl bütün kışı hasta geçirmek istemiyorum” diyorsanız, grip aşısı sizin için çözüm olabilir. Eylül ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar yapılabilen grip aşısı ile grip salgınlarından korunmak mümkün olabiliyor.


Grip aşısı kimler için sakıncalı?

Grip aşısı, özellikle 65 yaş üzeri kişilere, kronik akciğer hastalığı (astım ve KOAH gibi), koroner arter hastalığı, böbrek hastalığı, diyabet, bağışıklık sistemini baskılayıcı hastalıklar ya da bağışıklık sistemini düşüren ilaçlar kullananlara öneriliyor. Bunun yanı sıra bu rahatsızlıkları olan kişilerle birlikte yaşayanlar için de grip aşısı yapılması uygun görülüyor. Aşıya ve yumurtaya alerjisi olan kişilere ise grip aşısı yapılamıyor. 6 aydan büyük ve bu tür engelleri olmayan herkes için grip aşısı uygun.

Grip aşısı her yıl değişiyor

Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen ve o yıl salgın yapması beklenen virüsleri içerecek şekilde eylül ayında uygulanmaya başlanır. Grip aşısının koruyucu etkisi aşılamadan 10 ila 15 gün sonra başlar. Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede grip salgınları, en sık aralık ile mart ayları arasındaki dönemde yaşanıyor. Bu nedenle aşının en geç kasım ayının ortasına kadar yaptırılması öneriliyor. Ancak gribe yol açan virüsler her yıl değiştiğinden aşının da her yıl yenilenmesi gerekiyor.

Aşıyı grip olmadan yaptırın

Gripten korunma amaçlı uygulanan grip aşısının gribe neden olup olmadığıyla ilgili çeşitli tartışmalar her yıl yapılıyor. Ancak uzmanlar grip aşısının gribe neden olmadığını belirtiyor. Aşı canlılığını yitirmiş virüslerden oluşturulduğu için böyle bir risk bulunmuyor. Grip aşısı, aşılamadan sonraki 1-2 gün içinde gerçek grip ile kıyaslandığında hafif bir kırıklık şeklinde rahatsızlığa neden olabiliyor. Koruculuğu aşılamadan 10 ila 15 gün sonra başlayan grip aşısı, grip olduktan sonra tedavi amaçlı aşı uygulanmıyor. Bu yüzden aşının grip salgınları henüz başlamadan önce sonbaharda yapılması gerekiyor. Virüs enfeksiyonundan kaynaklı bir hastalık olan gribin tedavisinde de antibiyotik kullanılmıyor.