Teknolojinin göz sağlığını etkileri
Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar… Son yıllarda teknolojinin önemli ölçüde gelişmesi nedeniyle pek çok kişi, gündelik işlerinin neredeyse tamamını teknolojinin sunduğu cihazlarla yapar. Öyle ki; artık iş hayatında bilgisayar kullanılmaması gibi bir durum söz konusu bile değil. Ancak bu cihazlar, beraberinde birtakım sağlık sorunları da getirir. Sürekli bilgisayar başında oturarak çalışan insanların kas-iskelet veya sindirim sisteminde sağlık sorunları görülmesinin yanı sıra, göz sağlığı da olumsuz etkilenir.
Göz hastalıkları belirtileri
Kullanımı hızla artan dijital ekranlı cihazlar nedeniyle pek çok kişi gözlerinde birtakım sorunlar yaşayarak doktora başvurur. Gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, göz yorgunluğu, ışığa karşı duyarlılık, ışık saçılmaları ve baş ağrısı bu sorunlar arasında ilk sıralarda yer alır.
Göz hastalıklarından korunmanın yolları
Özellikle iş hayatında kullanmak zorunda olunan bilgisayarlardan gözlerin olumsuz şekilde etkilenmemesi için alınabilecek birtakım önlemler bulunur. Bu önlemler şunladır:
- Masaüstü veya dizüstü bilgisayarların ekranların üst kenarı göz hizasında olmalı, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha aşağıda yer almalı.
- Göz ile ekran arasındaki mesafe monitör boyutlarına göre 50 ile 80 cm arasında ayarlanmalı, ekranda açık renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazı karakterleri kullanılmalı.
- Yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özellikleri ekran üzerinde parlama ve yansımayı engelleyecek şekilde ayarlanmalı, standartlara uygun aydınlatma koşulları sağlanmalı.
- Her 20 dakikada bir 20 saniyelik mola verilip gözler en az 6 metre uzağa odaklandırılmalı, ekran karşısındayken göz kırpma sayısı azalarak göz kuruluğuna yol açabildiğinden sık sık göz kırpmalı, gerekirse damlalarla takviye yapılarak göz yüzeyi nemlendirilmeli.
Göz hastalıklarında tedavi için gecikmeyin
Ekranlı cihazlarla çalışanların göz sağlıklarında bir problemle karşılaşmaları durumunda doktora başvurmak için vakit kaybetmemeleri gerekir. Özellikle uzak ve yakın görme seviyeleri, refraksiyon kusurları ve kuru göz bulgularında gereken tedavilerin zamanında uygulanması önem taşır. Muayene sonucunda antirefle cam, numaralı gözlük veya damla gibi basit tedavi yöntemleri kişinin gündelik hayat kalitesini yükseltir.