Göz tembelliği nasıl geçer?
Bir gözün görmesinin yeterince gelişmemesi olarak tanımlanan göz tembelliği, Türkiye'de her 25 çocuktan birinde görülüyor. Hastalık ilerleyip körlüğe yol açmasa da her 2 gözün bir arada kullanılamaması nedeniyle derinlik hissi algılanmasında güçlük yaratır. Bu sorun da çocuğun ileride derinlik hissinin önem taşıdığı bazı meslekleri seçememesine, sosyal hayatında tenis gibi sporları yapamamasına, 3D görüntü izleyememe gibi engellere neden olur. Pek çok hastalık gibi göz tembelliği da erken tanıyla düzelebilir.
Göz tembelliği belirti vermez
Göz tembelliği sorunu yaşayan bebeklerin durumu, anne babaları tarafından kolay fark edilemez. Özellikle şaşılığın bulunmadığı durumlarda tek gözdeki tembellik, belirti vermediği için görme işlevinin aksadığı anlaşılamaz. Bu nedenle istisnasız her bebeğin rutin kontroller dışında, 6’ncı ayda ilk göz muayenesinden geçmesi gerekir. Çünkü göz tembelliği erken tanı sayesinde tamamen düzeltilebilirken, gecikildiğinde kalıcı görme bozuklukları yaratır.
İlk 4-6 haftada göz muayenesi şart
Yenidoğan bebeklerin ilk 4-6 hafta içinde mutlaka çocuk doktorunun yapacağı göz muayenesinden geçmesi gerekir. Buradaki amaç, görmeyi etkileyecek herhangi bir bozukluğun olup olmadığını belirlemektir. Varsa göz doktoru tarafından acil müdahale gerekir. 6 ay-1 yaş arası göz doktoru muayenesi gerekir. Muayene özel bir düzenekle yapılır. Önce göz hareketleri incelenir ve kayma olup olmadığı belirlenir. Sonra damlalı ve damlasız muayene ile 2 gözdeki kırma kusurları ve aralarındaki farklılık tespit edilir. Daha sonra da göz dibi muayenesi yapılarak, bebeğin gözünde görme duyusunu etkileyecek herhangi bir patolojik durumun varlığı araştırılır.
Göz tembelliği tedavisi
Bebeklerde erken dönemde fark edilen göz tembelliğinin tedavisi başarılı sonuçlar verir, ancak 4-5 yaşlarında teşhis edilirse tedavi yıllarca sürebildiği gibi başarı şansı da düşer. 6-7 yaşlarında sorun daha da büyür ve 10 yaşından itibaren tedaviden sonuç alınamaz. Tedavi, iyi gören gözün bir bandajla kapatılıp tembel gözün görme seviyesinin artırılması esasına dayanır. Bu tedaviyle beyne bulanık gören gözün de gördüğü mesajı verilir. Sorun çözüldüğünde kapama tedavisine son verilir. 3-5 yaşlarındaki bir çocuğun tek gözü kapatıldığında arkadaşlarının arasında kendini kötü hissetmesi ve tedavinin ıstıraba dönüşmesi kaçınılmazdır. Çocuk çoğu zaman bu kapatma tedavisine direnir. Bu nedenle 6 aylık bebeklerde göz tembelliği tedavisi daha başarılı sonuçlar verir.