Yazı İçeriği

Glokomun belirtileri

Bebeğiniz gözlerini ışıkta açamıyorsa dikkat!

Ağrı, bulanık görme ve hareler belirti olabilir

Kronik glokom belirti vermez

Glokom tedavisi nasıl yapılır?

Araştırmalar umut veriyor

Glokomun belirtileri

Halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu yani glokom, sinsice ilerler ve başladığında geri dönüşü olmayan bir hasar bırakır. Kalpte yaşanan kriz gibi gözde glokomun başlaması da çok ani bir şekilde yaşanır. Alınabilecek tek önlem ise belirli aralıklarla göz tansiyonunu ölçtürmekten geçer. Özellikle de ailesinde glokom olanların... Çünkü ailesinde göz tansiyonu olanların riski 6 kat daha fazladır. Yapılması gereken ise yılda bir defa göz muayenesi.


Bebeğiniz gözlerini ışıkta açamıyorsa dikkat!

Her yaşta başlayabilen bir hastalık olan glokom doğuştan da görülebilir. Doğuştan glokom yüzde 90 oranda, bebek bir yaşına gelene kadar ortaya çıkar. Gözün sıvı çıkış kanallarının yeterince gelişmemesine bağlı olarak gelişen bu tip glokom, yaklaşık 10 bin canlı doğumdan birinde görülür. İri gözlü olan bu bebeklerin gözlerinin saydam tabakaları bulanık veya gridir. Bu bebekler ışıktan rahatsız olur, sulanma yaşar ve gözlerini açamaz.

Ağrı, bulanık görme ve hareler belirti olabilir

Glokomun dar açılı olan türü ise aniden başlar ve krize neden olur. Göz tansiyonu aniden yükselir. Şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, görme bulanıklığı ve kanlanma bu duruma eşlik edebilir. Genellikle hastalarda kriz öncesi göz ağrıları, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli hareler görme gibi bulgular yaşanabilir. Bu tip glokom, yaklaşık 1000 kişiden birinde görülür. Özellikle hipermetroplar, yani yakını iyi göremeyenler daha fazla risk altında.

Kronik glokom belirti vermez

Her yaşta görülebilen bir diğer glokom ise açık açılı olan kronik glokom. Her yaşta görülebilen göz tansiyonunun bu tipi sinsi seyreder ve geç bulgu verir. Bulgular ortaya çıktığında ise maalesef ki tedavi edilemeyecek duruma gelir. Açık açılı olan bu tip glokomun 40 yaş üzerinde görünme sıklığı yüzde 1- 2 civarında.

Glokom tedavisi nasıl yapılır?

Glokomun tedavisinde en önemli etkenlerin başında erken teşhis gelir. Ailesinde göz tansiyonu olanlar yılda bir kez göz muayenesini es geçmemeli. Göz tansiyonu tansiyonu düşürmek için öncelikle damlalarla ilaç tedavisi uygulanır. Tedavi yetersiz kalırsa lazer ve ameliyat seçenekleri değerlendirilir.

Araştırmalar umut veriyor

Glokom tedavisi ile ilgili her geçen gün yeni araştırmalar yapılıyor. Özellikle göz içi basıncını düşürmek dışında görme sinirini güçlendirmeye veya sinir hücresi ölümünü engellemeye yönelik ajanlar, ilaçların damla dışında başka yollarla uygulanmasına yönelik yöntemler, sinir hücrelerinin dejenerasyonuna yönelik çalışmalar ve gen tedavileri üzerinde çalışmalar gerçekleştiriliyor.