Giresun Sendromu Nedir? Giresun Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Giresun Sendromu, nefes darlığı, karında sıvı toplanması ve halsizlik şikayetleriyle ortaya çıkan, vücuttaki organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığıdır. Dünyada ilk kez Türkiye’de görülen ve nadir bir hastalık olan Giresun Sendromu’nda hastanın tüm organları vücut içerisinde yer değiştirir. Ayna görüntüsü alan bu organlar, karaciğer yetmezliğine ve kalp problemlerine yol açar. Karaciğer nakline kadar ilerleyen bir durum olan Giresun Sendromu tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edebilir.
Giresun Sendromu, dünyada ilk kez Türkiye’de görülen bir hastalıktır. Oldukça nadir olan bu hastalık, Giresun’da bir hastada görülmüştür ve tıp literatürüne Giresun Sendromu adıyla geçmiştir.
Giresun Sendromu’nda hastanın vücudundaki tüm organlar yer değiştirir ve bir ‘ayna’ görüntüsünü alır. Yer değiştirmeye bağlı olarak siroz ve kalp yetmezliği gelişir. Organların ters yerleşimine bağlı durumlar nadiren görülür. Bir başka nadir hastalık olan situs inversus ile arasındaki fark siroz oluşumundan gelir. Situs inversus hastalığında kalp göğüs kafesinin sağ tarafında bulunur. Mide ve dalak karın bölgesinin sağında, karaciğer ve safra kesesi sol taraftadır. Akciğer anatomisi tersine döner.
Situs inversus durumunda organlar şu şekilde sıralanabilir:
Giresun Sendromu Neden Olur?
Giresun Sendromu’nun nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak situs inversus durumunda olduğu gibi genetik mutasyonun neden olabileceği düşünülmektedir.
Giresun Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Giresun Sendromu hastalarının vücutları normal kapasite çalışamaz ve yürümekte güçlük çeker. En önemli belirtileri nefes darlığı, karında sıvı toplanması ve halsizliktir.
Giresun Sendromu’nda ortaya çıkabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Nefes darlığı
Karında sıvı toplanması
Halsizlik
Enerji kaybı
Karında şişlik hissi
Giresun Sendromu Nasıl Anlaşılır?
Situs inversus hastalığında olduğu gibi Giresun Sendromu hastalığında da röntgen, ultrason, BT taraması ve manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak tanı konulabilir.
Giresun Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Giresun Sendromu hastaları uzun yıllar bu durumun farkına varmadan yaşar. Hastaların yaşı ilerledikçe sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar. Giresun Sendromu yeni ortaya çıkan bir hastalıktır ve tedavi süreci situs inversus ile benzerlik taşıyabilir. Organları yer değiştirmiş hastanın kendine özgü anatomisinin farkına varıldıktan sonra ortaya çıkan veya çıkabilecek hastalıklar değerlendirilebilir.
Giresun Sendromu’nun yol açtığı sağlık problemleri arasında karaciğer fonksiyonlarında bozukluk ya da kalp yetmezliği gelir. Siroz nedeniyle karaciğer fonksiyonlarında bozulma meydana gelir. Bu nedenle hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duyabilir.
Tedavi süreci hastanın vücut yapısının özelliklerine ve ortaya çıkan rahatsızlıklara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Yayınlanma Tarihi:15 Ekim 2024 Salı
Güncellenme Tarihi:17 Ekim 2024 Perşembe
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kişi ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.