Hamile kalmak için bu besinleri tüketin
Her ne kadar doğal ve basit bir süreç gibi görünse de bazen gebelik pek de kolay olamayabilir. Özellikle günümüz koşullarında pek çok etken gebeliğin önünde engel. Bilimsel verilere göre, günümüzde her 7 kadından biri hamile kalmakta güçlük çekiyor ve ilerleyen yıllarda obezite, sigara kullanımı, alkol, aşırı kahve tüketimi gibi hatalı yaşam ile beslenme alışkanlıkları nedeniyle bu oranın ikiye katlanacağı öngörülüyor. Bunun nedeni ise yumurtanın sayısı ile kalitesinin bu faktörlerden olumsuz yönde etkilenmesi. Yüz güldüren haber ise infertilite (kısırlık) sebepleri arasında sayılan yaş ve genetik faktörleri değiştirmek mümkün olmasa da, tıbbi tedavilerin yanı sıra, gebelik planlayan çiftlerin sağlıklı ve doğru beslenerek şanslarını artırabilmeleri. Harvard Üniversitesi ve Cleveland Clinic tarafından yapılan çalışmalara göre; doğru beslenme ve hayat tarzının düzenlenmesiyle kadınlarda gebelik şansı yüzde 70 gibi yüksek bir oranda artabiliyor. Yumurtanın kalitesi ile sayısını artırabilmek için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Bu bileşenler genel olarak tükettiğimiz günlük gıdalarımız olan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunur.
Gebelik ihtimalini artıran sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırırlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltırlar.
Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin. C vitamininin progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini azalttığı bildirilir.
Brüksel lahanası: Folik asit açısından zengin olan Brüksel lahanası döllenmiş olan yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı olur.
Lahana: Lahana di-indol methan (DIM) açısından zengin bir besin. Bu madde kısırlığın yaygın sebeplerinden olan endometriozis (çikolata kisti) ve miyom oluşumuna karşı koruyucu etki gösterir.
Patates: C vitamini açısından zengin ve lüteal faz yetmezliği olan kadınlarda faydalı olur.
Havuç: Beta-karoten açısından zengin olan havuç yumurtalıklardan yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırırken, oluşan hamileliğin düşükle sonuçlanma riskini de azaltır.
Gebelik ihtimalini artıran meyveler
Nar: İçerdiği bol miktarda C vitaminiyle progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesinde kolaylaştırır ve rahmin en iç tabakası olan endometriumun döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmasına yardımcı olur. Ayrıca cinsel isteği de artırır.
Avokado: Folik asit, E vitamini, lif, doymamış yağ asitleri ve minerallerden zengin bir meyve. E vitamini, rahmin iç tabakası endometriumun olgunlaşmasına katkıda bulunarak döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı olur.
Muz: B6 vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyve. Yumurtanın kalitesini artırır.
Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Bol miktarda C vitamini ve folik asit içeren kırmızı meyveler progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini düşürür.
Gebelik ihtimalini artıran hayvansal proteinler
Yağsız et (tavuk, kırmızı et): Demir ve esansiyel yağ asitleri açısından zenginler. Demir eksikliği kadınlarda yumurta oluşumu ve yumurtlama sorunlarına neden olabilir. Haftada 2 kez tüketmek gerekir.
Yumurta: D vitamini, kolin, omega 3 yağ asitleri ve folik asit açısından zengin. Bu içerikleri sayesinde polikistik over sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu tümör nedeniyle gelişen döllenme sorunlarının aşılmasına katkı sağlar. Ayrıca yumurta kalitesini artırır. Günde 1 veya 2 yumurta farklı şekillerde tüketilmeli.
Kabuklu deniz ürünleri (karides, istiridye vb.): B12 vitamini açısından çok zengin olan bu deniz ürünleri döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı olurlar.
Somon: Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olan somon yumurta kalitesini artırır.
Gebelik ihtimalini artıran süt ve süt ürünleri
Mükemmel bir kalsiyum, D vitamini ve probiyotik deposu olan süt ve yoğurt, PCOS ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığına bağlı döllenme sorunlarının aşılmasına yardımcı olur.
Gebelik ihtimalini artıran baharatlar
Zerdeçal: C, E vitamini ile folik asit, beta karoten ve lutein gibi antioksidanlar açısından zengin olan zerdeçal adet düzensizliğinin önlenmesinde fayda sağlayarak doğurganlığı artırır. Antioksidanlar vücuttu oluşan zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yumurta kalitesini yükseltir.
Sarımsak: Antioksidanlar ve selenyum açısından zengin. Selenyum yumurta kalitesini artırır.
Gebelik ihtimalini artıran yağlar ve yağlı tohumlar
Zeytinyağı: Antioksidan etkinliğine sahip doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içerir. Kadınlarda insülin direncini azaltarak doğurganlığın artırılmasına katkıda bulunur.
Kabak ve ayçiçeği çekirdeği: Sağlıklı bir üreme sistemi için gerekli olan çinkoyu yüksek oranda içerirler. Çinko, antioksidan etkisiyle üreme organlarında kan akımını artırır.
Keten tohumu: Omega 3 ve lignin açısından çok zengin. Lignin, miyom boyutlarının küçülmesine katkıda bulunarak doğurganlığın artırılmasına yardımcı olur. Omega 3 yağ asitleri, antioksidan etkiyle hücre yıkımını azaltarak ve rahimde kan akımını artırarak oluşan gebeliğin rahme yerleşmesi ve devamında rol oynar.
Gebelik ihtimalini artıran kuru yemişler
Badem: İçerdiği E vitamini ve omega 3 yağ asitleriyle yumurta kalitesini artırır.
Ceviz: Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve lif açısından zengin olan ceviz antioksidan etkiyle yumurta kalitesini artırır.
Gebelik ihtimalini artıran kuru baklagiller
Mercimek ve fasulye: Bitkisel protein, lif ve B vitamini açısından zenginler. Bu içerikleriyle kadınlarda yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırır ve oluşan gebeliğin düşükle sonuçlanma riskini azaltırlar.