Karbonat ve limon ile diş beyazlatmayın
Diş beyazlatma, günümüzde yaygın olarak kullanılan estetik diş hekimliği uygulamalarından birisidir. Diş beyazlatma, beyazlatma jelleri ile dişlerin ana renginin açılarak diş renginin değiştirilmesi yoluyla yapılır.
Dişler beyaz rengini neden kaybeder?
Dişlerdeki renklenmeler temel olarak dış kaynaklı renklenmeler ve iç kaynaklı renklenmeler olarak ikiye ayrılır. Dış kaynaklı renklenmeler; plak ve diş taşı birikimi, bakteri ve mantarlar, sigara, tütün, pipo kullanımı, çay, kahve, kötü ağız hijyeni gibi nedenler ile oluşur. İç kaynaklı renklenmeler ise çeşitli sistemik faktörler ile dişin yapısının renklenmesi, ilaç kullanımı, kök kanal enfeksiyonu gibi nedenlerden olur.
Evde yapılan diş beyazlatma yöntemlerine dikkat!
Evde hazırlanan limon, karbonat gibi malzemeler ile diş beyazlatmaya çalışmak tehlikelidir. Limon gibi asidik besinler dişleri aşındırır. Karbonat ise yüksek bazik yapısından dolayı diş minesindeki tübülleri açarak dişlerde hasara neden olur. Evde kullanan dijital beyazlatma ürünleri ise dişe temas eden jelin beyazlatma oranının çok düşük olması ve diş yüzeyinin beyazlatma için yeteri kadar temiz olup olmadığının bilinememesi dolayısıyla tercih edilmemelidir.
Klinikte diş beyazlatma işlemi nasıl yapılır?
Diş kliniklerinde diş beyazlatma işlemi, ofis tipi denilen beyazlatma yöntemi ile yapılır. Beyazlatmadan önce hastaya diş taşı temizliği yapılır. Sonrasında dişeti, uygulanacak olan jel ve ışının zarar vermemesi amacıyla koruyucu bir bariyer ile kapatılır. Beyazlatma jeli dişlere uygulanır. İki veya üç seans uygulamak suretiyle 15 dakikalık seanslar ile dişlere ışık verilerek tedavi tamamlanır. Bu yöntemler ile dişlerin ana renk tonu birkaç ton açılır, dişlerdeki sararma ve renklenmeler giderilir.
Klinik ortamında yapılan veya doktor gözetiminde düzenli kontrollerle yapılan ev tipi beyazlatmada dişler herhangi bir zarar görmez.
Diş beyazlatma işlemi sonrası
Beyazlatma öncesinde dişlerde gözle görülemeyen mikro çatlaklar olabilir. Böyle durumlarda hastalar çok az bir hassasiyet hissedebilir. Bu durum sıklıkla 24 saat içinde geçer. Güncel malzemeler ile hassasiyet neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır.
Beyazlatma sonrasında; 48 saat süreyle pirinç yoğurt gibi yalnızca beyaz gıdalar ile beslenmek önemlidir. Ayrıca hastaların sigara, çay ve kahve gibi dişleri kolaylıkla renklendiren besinleri olabildiğince az tüketmeleri gerekir.
Beyazlatılan dişler 1-1.5 yıl aralığında beyazlığını korur ancak hastaların beslenme alışkanlığı, ağız hijyeni gibi durumlar dişlerdeki beyazlığın korunma süresini etkiler.