Yazı İçeriği

Sporu bıraktığınızda kalbiniz risk altında!

Kalp krizi yıllar sonra profesyonel sporcuları da vurabilir

Kişiye özel program olmalı

Az egzersiz etkisiz, çok egzersiz zararlı olabilir

Spor kemik erimesinin de ilacı

Sporu bıraktığınızda kalbiniz risk altında!

Pek çok kişi, geçmişte yapılan ve devam ettirilmeyen sporun gelecekteki yaşamında da kendisi açısından koruyucu olacağını düşünür. Ancak özellikle profesyonel düzeyde spor bırakıldıktan sonra spor yapma alışkanlığı yitiriliyorsa geçmişte yapılanların fayda sağlaması çok da mümkün değildir. Sporun neden her daim yapılması gerektiğini anlamak için bu yazıyı derledik.


Kalp krizi yıllar sonra profesyonel sporcuları da vurabilir

Kalp krizi, sadece hareketsiz yaşamı benimseyen, yüksek tansiyonu ya da diyabeti olan kişilerde değil, profesyonel sporcularda da görülebilir. Bunda genetik faktörler kadar beslenme, profesyonel spor hayatından sonra egzersizin devam ettirilmemesi, sigara içilmesi gibi faktörler de etkili olur. Bu nedenle profesyonel sporcuların, sporu bıraktıktan sonra da yaşamlarına dikkat etmeleri, iyi ve dengeli beslenmeleri, egzersize devam etmeleri, sigara ve alkolden uzak durmaları gerekir. Düzenli egzersizi bıraktıktan sonra kondisyonun düşmesiyle birlikte eski sporculardaki risk faktörleri spor yapmayanların risk faktörleriyle eşitlenir. Ayrıca bu risk faktörleri dışında tam olarak aydınlatılamayan ilave risk faktörleri de vardır. Örneğin; genetik eğilim kalp damar hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynar. Hiçbir risk taşımayan sağlıklı olan kişilerde bile genetik yatkınlık varsa kalp krizi görülebilir. Bu yüzden düzenli sağlık kontrolü pek çok hastalıkta olduğu gibi kalp krizinde de hayat kurtarır.

Kişiye özel program olmalı

Bu sebeplerle, haftada en az beş gün, yarım saat yapılan egzersiz hemen herkes için yararlıdır. Ancak yarım saatlik tempolu yürüyüş, dizinde kireçlenme olan birinin sağlığını bozabilir. Bu nedenle spora başlamadan önce doktora danışmak önemlidir. Kişiye göre planlanmış egzersizlerin hiçbiri kalp için sorun oluşturmaz. Ama herkesin aynı düzeyde egzersiz yapması mümkün değildir.

Az egzersiz etkisiz, çok egzersiz zararlı olabilir

Kronik hastalığı olan kişiler de kuvvet antrenmanı yapabilir. Ana kural; yapılan egzersizin temposunun ve süresinin çok iyi planlanmasıdır. Kişiye özel bel boyun egzersizleri, kuvvetlendirme ve germe hareketlerini içermelidir. Bunun yanı sıra, yürüme, bisiklet, yüzme, pilates ve yoga da ağrılara iyi gelebilir. Kuvvet egzersizlerinde yanlış hareket yapmak bel fıtığına yol açabilir. Mekik çekerken tam kalkılmaması, belde rotasyon hareketlerinin kontrollü yapılması gerekir. Yanlış uygulanan kuvvet egzersizi kalp hastası olan birinin sorunlarını daha da artırabilir. Az egzersiz etkisiz, çok egzersiz ise zararlı olabilir.

Spor kemik erimesinin de ilacı

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri spordur. Spor, birçok hastalığı önlemede büyük bir etkendir. Bu hastalıklardan biri de kemik erimesidir. Özellikle kemik erimesi riski taşıyan kadınların yürüyüş gibi kemik yoğunluğunu arttıran sporları seçmesi idealdir. Ayağı destekleyecek yapıda bir ayakkabı ile yumuşak zeminde yürümek hastalığın gelişmesini önleyebilir.