Yazı İçeriği

Meme büyümesine karşı beslenmenize dikkat edin

Meme büyümesine karşı yağlı beslenmeyin

Jinekomasti ameliyatı

Meme büyümesine karşı beslenmenize dikkat edin

Meme estetiğini daha çok kadınlar yaptırıyor. Bazen meme büyümesi nedeniyle, bazen de büyütmek ve dikleştirmek için estetik cerrahi yöntemlere başvurulabiliyor. Ancak günümüzde fast food tarzı beslenme, gıdalarda hormonların kullanılması, vücutta yağlanmanın artması ve hareketsiz yaşam erkekleri de meme estetiğine yönlendiriyor. Erkekler kadınlar gibi birden fazla nedenle değil tek bir nedenle meme estetiği oluyor: O da meme büyümesi. Büyüyen memeye “jinekomasti” ameliyatı yapılarak küçültülebiliyor.

Meme büyümesi erkeklerde çok görülen bir rahatsızlıktır. Meme gelişiminin tamamlanmasıyla birlikte hormonlar yerine oturur. Bazılarında hormonal dengeler normal olsa da memedeki bez yapıları gelişimini sürdürür. Fazla kilolu kişilerde vücutta yağ birikimi de daha fazla olacağından, memenin yağ ve bez yapısında artış olur. Hatta kadın memesine benzerlik gösterebilir, meme dokusunda büyüme ve sarkma oluşur. Erkeklere özellikle ergenlik sonrasında ve yaz mevsiminde bu sorun rahatsızlık verir. İnce tişörtler ve mayo giymek rahatsız edici hale gelebilir.


Meme büyümesine karşı yağlı beslenmeyin

Yağlı besinler tüketmenin yanı sıra kişide hormonal bir dengesizlik olmasa da gıdalarla alınan hormonlar da meme büyümesinin artmasına neden oluyor. Gıdalarda kullanılan hormonların esas yapısı östrojene benziyor. Östrojen benzeri gıdalarla temas etmiş ve hormon takviyeleriyle yetiştirilmiş gıdaları tüketenlerde yağ hücrelerinin daha belirgin bir şekilde artıyor. Fast food türü beslenme alışkanlığı meme büyümesinin artmasına neden oluyor. Meme büyümesi ABD’de belirgin şekilde sorun oluşturuyor. Türkiye’de de meme büyümesi, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam yüzünden artıyor.

Jinekomasti ameliyatı

Memedeki renkli kısmın, renksiz kısımla birleştiği yerden, küçük bir kesiden ameliyat yapılıyor. Burada en fazla 2 cm'lik bir kesi açılarak, memenin bez dokusu ve çevresindeki dokulardan yağlar liposuction ile alınıyor. Sadece deri altı dokusu kalıyor. Memenin renkli kısmıyla meme başı altındaki bölgede alınamayan biraz daha sert meme dokusu var. Bu da aynı kesiden girerek alınıyor. Burada önemli olan, olması gereken miktarın doğru şekilde alınması. Aksi takdirde ciddi çöküntüler ve kabarıklıklar meydana gelebiliyor. Sonrasında düzeltme yapılması daha zor oluyor. Bu ameliyat tek seansta bitiyor ve iz kalmıyor. Erkeklerde göğüs kılları oluşan çok az izin de görülmesini engelliyor. Ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Çoğunlukla dren kullanılıyor ama alınan doku miktarı fazlaysa bir günlüğüne küçük bir dren koyulabiliyor, o bölgeyi sıkı tutacak bantlar yapıştırılıyor ya da korse kullanılması isteniyor. Ameliyattan sonra memenin göbeğe doğru olan kısımlarında morarma görülebiliyor ama 1-2 hafta içinde oluşan morluklar tümüyle iyileşiyor. Genellikle de 18-40 yaş arası erkekler bu sorundan kurtulmada daha istekli davranıyor.