Erken ergenlik sorununu ihmal etmeyin
Anne ve babaların çocuklarıyla olan iletişiminin şekli, sergiledikleri tavır, tutum ve kararlılığın derecesi, tüm hayatlarını iyi ya da kötü etkiler. Anne ve babanın farklı dilde konuşması, biri evet derken, diğerinin hayır demesi, çocuğun sınırları bilmeden yetişmesine neden olur. Çocuk yetiştirmekteki “sınır stratejisi”, ergenlik dönemindeki arkadaşlıklarını, yetişkinlikteki hayatlarını nasıl geçireceklerini de belirler. Okul öncesi ve okul döneminde yiyeceğini, oyuncaklarını paylaşmayan, uzlaşmayan çocuklar için önlem alınmazsa bu çocuklar kötü bir ergenlik dönemi geçirebilir. Bir anlamda çocukluktaki tehlike sinyalleri, ergenliğin ve yetişkinliğin de şifrelerini verir. İşte ergenlik döneminde görülen değişiklikler.
İki-üç yaş, ergenliğin provasıdır
Çocuklarının her şeye ‘hayır’ dedikleri bu dönem 2 yaşında başlar, tedavi görmezse 8-9 yaşına kadar devam eder. Çocuk okulda istekleri yapılmadığı için tepki gösterir, köşede kalır, arkadaşlarını yanaştırmaz. Bu çocuklar ergenlik döneminde çevresi tarafından dışlanır. Çocuk okuldaki mutsuzluğunu eve de taşır. Aileler, çocuklarını ne kadar küçük yaşta uzmana götürürse, gelecekte çocuklarının sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri de o kadar kolay olur.
Ergenlik yaşı
Hazır ve katkı maddeli gıdalar büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir. Kızlar 10, erkekler 12 yaşından itibaren ergenliğe adım atar. Ergenlik 10-18 yaş aralığı olarak kabul edilir.
Erken ergenliğe dikkat
Buna karşın ender olarak kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce ergenlik belirtilerinin ortaya çıkması, bir hastalık belirtisi olarak görülür ve tedavi edilmesi gerekir. Hormonlu gıdalar, erken ergenliğinin nedenlerinden sadece biridir. Adet döneminden sonra kızlar ancak 5-6 santimetre boy atabildikleri için ciddi bir boy kısalığı sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bu açıdan erken ergenlik belirtilerinin varlığında geç kalınmadan bir uzmana başvurmak gerekir.
Ergenlik belirtileri
Genel olarak ergenlik döneminde gençlerde fiziksel olarak değişiklikler gözlenir.
- Boyları uzar, kiloları artar, cinsel organlarında değişikler olur.
- Ergenlik döneminde görülen gelişmelerden biri de yüzde oluşan sivilcelerdir.
- Gençler cinselliği keşfetmeye başlarlar. Ancak yetişkinler dünyasına adım atmaya hazırlanan gençte fiziksel gelişme olsa bile, ruhsal gelişme aynı oranda olmadığı için bir uyumsuzluk oluşur ve iç çatışmalar yaşanır. Bu nedenle ergenlik döneminde görülen gelişmelerden bir diğeri de yaşanan iç çatışmadır.
Ergenlerle iletişim kurmanın 4 kuralı
Ergen çocuklarla ebeveynlerin iletişimi daha hoşgörülü olabilir. Yapılması gereken ergenlik dönemindeki çocukların dünyasını anlamak için bir adım atmak. Bu süreçte onlara yol göstermek daha önemlidir. Bunu sağlayabilmek için de iletişim kurmak gerekir. Ergen çocuklarla iletişim kurmanın yolları şöyledir;
- Eleştirmek yerine, dinlemek: Ergenlik dönemindeki bir çocuğu eleştirmek ve sürekli yapması gerekenleri söylemek yerine, onu dinlemek gerekir. Bu süreçte ne dediğine ve ne demek istediğine dikkat edilmelidir. Uzun cümlelerden kaçınmak ve konuşmanın karşılıklı devam ettiğinden emin olunmalıdır.
- Aynı dilde konuşmak: Farklı dilde konuşulduğunda, anlaşılmadığını düşünen çocuk iletişimi kesebilir. O yüzden aynı dilde konuşulmalıdır.
- Ortak ilgi alanları bulmak: Çocuğun ilgisini çekebilecek aktiviteleri keşfetmek ve bunları birlikte yapmayı teklif etmek önemlidir. Örneğin ona dans veya herhangi bir spora ya da başka bir aktiviteye birlikte katılmak önerilebilir.
- Teknolojiyi yakından takip etmek: Devir teknoloji devri. Gençlerin sıkça kullandıkları Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesapları hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu çaba çocuğa bir adım daha yakınlaşmayı sağlayacaktır.