Bebek emzirmede yapılan 9 yanlış
Anne sütünün bebeğiniz için en iyi ve en doğru besin olduğunu biliyor musunuz? Anne sütü bebeğin psikolojik, fiziksel, motor ve zihinsel gelişimi için en uygun besindir. İlk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçları anne sütü ile sağlanabilir. Emzirme ve anne sütü, fiziksel ve zihinsel olarak bebeği büyütüp geliştirirken psikolojik olarak anne-bebek bağını da kurar ve duygusal olarak da anne tatmin olur. Ancak anneler bu kadar titiz davrandığı bir konuda hatalar da yapılabilir. Kulaktan dolma bilgilerle emzirirken yapılan hatalar, anne sütünden faydalanılamamasına neden olur. Emzirirken yapılan hatalar ve önemli uyarılar…
Hızlı kilo verme sütünüzü etkiler
Yapılan en büyük yanlışlardan biri annelerin emzirme döneminde, hamilelikte aldıkları fazla kilolardan kurtulmaya çalışmaları. Elbette diyetinize dikkat edin ama hızlıca zayıflama çabasına girmeyin. Çünkü emzirme sırasında annenin beslenmesi ve sıvı tüketimi süt üretimini doğrudan etkiler. Dengeli ve sağlıklı beslenme, süt, et, protein, sebze-meyve tüketimi hem annenin sütünün miktarını hem de kalitesini belirler.
Hangi sıklıkla emzirmeli?
Her bebeğin emme ritmi farklı. O nedenle bebeğiniz her meme emmek istediğinde mutlaka emzirin hatta istiyorsa saat başı bile emzirebilirsiniz. İlle de 3 saatin dolmasını beklemeyin. Ancak ilk bir ayda, uyusa bile en geç 3-3,5 saatte bir mutlaka emzirin.
İlk 6 ay su içirmeyin
Anne sütü alan bebeğin ilk 6 ay su içmeye ihtiyacı yok. Çünkü anne sütünün yüzde 80’i sudan oluşur ve bebeğin su ihtiyacı anne sütü tarafından karşılanır. O nedenle “Ya susuz kalırsa” diye düşünmeyin ve özellikle ilk 6 ay bebeğinizi bol bol emzirin.
Spor yüzünden bebeğiniz emmeyi bırakmasın
Emziren anneler ağır egzersizden mutlaka kaçınmalı. Çünkü ağır spor ve egzersiz sütte laktik asidi artırdığı için bebek anne sütünü reddedebilir. Emziren anneler için; yoga, pilates, yürüyüş ve hafif egzersiz daha uygun.
Sütünüz yetmiyor mu?
Doğum sonrası ilk gelen süt (kolostrum) bir tatlı kaşığı kadardır ve bebeğe yeter. Düzenli emzirme denemeleri ile süt, 3-4 günde yeterli miktarda gelmeye başlar, kaygılanmayın. Bebeğiniz yeterli kilo alır ve yaşına uygun miktarda idrar ve dışkı çıkarıyorsa bu, sütünüzün yeterli olduğunu gösterir. Bebek bazen açlıktan değil duygusal ve fiziksel temas isteğiyle de sık emmek isteyebilir. Doktorunuza danışmadan, 5 aydan önce “Sütüm az” diyerek ek gıdaya başlamayın.
Anne sütü vitamin ihtiyacını karşılar
Anne sütü ile beslenen bebeğin vitamin ihtiyacı yoktur. Sadece ilk 1 yıl güneşten alması gereken D vitaminini kullanması yeterlidir. Diğer vitamin ihtiyaçları anne sütü ile karşılanır.
Emzirme döneminde parfüm kullanmayın
Emzirme sürecinde anneler için; vücudunun kokusunu değiştirecek deterjan, kokulu sabun veya parfüm kullanımı doğru değil. Bebek, annenin kokusunu yabancı olarak görüp memeyi reddedebilir.
Doğru emzirme pozisyonu
Emzirirken canınızın yanma nedeni; bebeğin meme ucunu doğru şekilde alamamasıdır. Sadece en ucunu alırsa acı hissedersiniz. Emme pozisyonunuzu değiştirip, meme ucundaki kahverengi kısmı bebeğin ağzına vererek doğru pozisyon ve acısız emzirme sağlanabilir.
Emzirme vücudu sıkılaştırır
Yapılan yanlışlardan biri de kilo alma endişesiyle emzirmeyi erken kesmektir. Oysa emzirme rahmin daha iyi toparlanmasına, vücudun sıkılaşmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve dengeli beslenmek koşuluyla emzirme, kilo aldırmaz.