Elleri tehdit eden hastalıklar
Ellerinizde ağrı ya da uyuşma varsa sakın hafife almayın! Zamanında tedavi uygulanmadığında iş cerrahi müdahaleye kadar varabilir… Eller, vücudumuzun en değerli organlarından biridir. Ellerimizle yazıyor, tokalaşıyor, saçlarımızı tarıyor, bardağımızı tutuyor, sevdiğimize dokunuyoruz... Peki bu derece önemli bir işleve sahip ellerimize ne derece değer veriyoruz? Sadece güzelleşmek için krem sürmek ya da manikür yaptırmak değil, ağrıdığında doktora gitmek ellerimize verdiğimiz değerin büyük göstergesi… Aslında çok basit ve önemsiz gibi gelse de el sorunları, geç tanı ya da uygun olmayan tedaviler nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini etkileyen çok ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Tendinitlere dikkat!
Klavye kullananları, örgü örenleri, bahçe işi ile uğraşanları ve hamileleri en çok tehdit eden el sorunu ise tendinitler. Başparmak dahil her parmakta görülebilir. Parmakların hareket etmesini sağlayan (tendon) kirişlerin yüzeyleri çok düzgün kılıflarla çevrilidir. Bu kirişler çeşitli tünellerden geçerler. Tetik parmak probleminde kılıfların girişi daralır, kirişler kalınlaşır ve kendilerini saran kılıflara sığmazlar. Özellikle hamilelik sonrasında görülür. Avuç içinde hassasiyet, parmak büküldüğünde takılma ve kilitlenme tendinitlerin başlıca belirtileri olarak kabul edilir. Uzun süreli takılmalarda parmak hareketlerinde kısıtlılık ve hareket kaybı görülebilir. Tedavide öncelikle ılık kompres ve ağrı kesiciler kullanılır. Ödem oluştuğunda enjeksiyon yapılır. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale yapılır. Ancak bu operasyon korkulacak bir ameliyat değildir. Operasyon sonrası hasta aynı gün elini kullanabilir. Sadece gerekli durumlarda fizik tedavi uygulanır.
Ganglion kistler
El bileğini fazla kullanan kişilerde görülen sorunlardan biri de ganglion kistlerdir. El ve bilekte, kiriş kılıflarının neden olduğu, eklem sıvısıyla dolu kistik oluşumlara sık olarak rastlanır. El ve bileğin hemen her bölgesinde görülen bu kistler, aniden ya da yıllar içinde oluşabilir. Ağrılı olan bu kitleler kötü huylu değildir. Çoğunlukla hiçbir neden olmaksızın gelişirler. Şikayetlerin derecesine göre tıbbi ya da cerrahi tedavi uygulanır. Tenis, golf gibi sporlarla uğraşanların yanı sıra, endüstriyel alanda çalışanlarda da bu tip iltihaplanmalar sıkça görülür.
Doğumsal anomaliler tedavi edilebiliyor
Doğumsal anomaliler Türkiye’de akraba evlilikleri yüzünden ellerde doğumsal değişikliklere oldukça sık rastlanır. Ellerde en fazla yapışık, eksik ya da fazla parmak gibi sorunlar gözlenir. Bu da bir çocuğun yaşamını son derece olumsuz etkiler. Örneğin sık görülen başparmak eksikliği; elin işlevinin yüzde 50’sinin kullanılamaması anlamına gelir. Bu tip anomallikler 1000-1500 bebekten birinde ortaya çıkar. Ellerinde doğumsal olarak eksik ya da fazla parmak olan çocuklara 1 yaşında müdahale edilir. Başparmak 2 yaşında işlevsel hale gelir. Daha sonra başparmak etrafındaki ameliyatlara yönelinir. Ameliyat zinciri, çocuklar ilkokula başlamadan biter. Çünkü ilkokulda çocuklar ellerindeki farklılığı hissederek, içine kapanmaya başlar. Ameliyat sonrasında uygulanan rehabilitasyon da en az ameliyat kadar önem taşır. Fizyoterapistler çocuğa elini nasıl kullanacağını gösterir.