Elektronik Sigaranın Zararları
Kanser, kalp, akciğer hastalıkları… Bir takım sağlık sorunlarının ortak nedenleri arasında ilk sırayı alan sigara, insan sağlığının en büyük tehditlerinden biri. Öyle ki; dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Pek çok kişi ise sigarayı bırakmak adına, son yıllarda çıkan ve zararı olmadığı iddia edilen elektronik sigaraya yöneliyor.
Elektronik Sigara Tuzağı
Sigara; kalp-damar hastalıkları, kanser, damar tıkanıklığı, infertilite ve bunun gibi 50’den fazla sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle sigara tüketen kişilerin bu alışkanlığından en kısa sürede vazgeçmesi gerekiyor. Ancak son yıllarda pek çok kişi sigara tüketiminden kaçınmak yerine elektronik sigaraya yöneliyor. Sanıldığı gibi zararsız olmayan elektronik sigaraları, en çok aktif sigara içenler kullanıyor. Kullanıcıların 1/3'ünü ise daha önce hiç sigara içmeyen veya sigarayı bırakmış kişiler oluşturuyor.
Elektronik Sigaranın İçinde Nikotin Var
Elektronik sigara, tütünün bizzat kendisini kullanmadan vücuda nikotin ve diğer zararlı maddeleri soğuk buhar yöntemiyle veren sigara gibi zararlı bir üründür. Elektronik sigaralarda tütün yerine soğuk buhar yöntemi ile buharlaştırılan ve ağız yoluyla ciğere çekilen bir sıvı bulunur. Bu sıvın içerisinde genellikle değişken miktarlarda sıvı nikotin, gliserin, koku verici maddeler ve propilen glikol bulunur. Kişi elektronik sigaradan bir nefes aldığında buradaki sıvı soğuk buhar haline gelir ve bu sıvı buhar halinde ciğerlerine gider. Nikotin içeren bu dumanın solunması ile 5 dakika içinde vücuttaki serum nikotin düzeyi en yüksek değerine ulaşıyor.
Tüketimi Yasaklanmış Maddeler İçeriyor
Gliserin, propilen glikol ve koku içeren aromalar, ağızdan tüketilen yiyeceklerde de katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bu maddeler ağızdan tüketilme ile sağlık açısından bir risk yaratmıyor. Ancak solunum yolu ile uzun süre maruz kalmanın yol açacağı zararlar hakkındaki veriler henüz kısıtlı. Hayvanlarda yapılan deneylerde, solunum yolu ile uzun süre gliserol maruziyetinin, üst solunum yolları mukozasında ve hücre yapısında kanser öncesi bozulmalara yol açtığı gözlemleniyor. Piyasada satılan elektronik sigaralarının içindeki etken maddelerde, gliserol veya propilen glikol yerine tüketimi yasaklanmış yüksek oranda etilen glikol bulunuyor.
Elektronik Sigaranın Dumanı da Zararlı
Elektronik sigaralarda koku veren aromalar aldehit yapıda oluyor. Bunların bir kısmına karşı vücutta tepki oluşabiliyor. Yapılan çeşitli çalışmalar elektronik sigaraların dumanı ile klasik sigaraların dumanında, vücuttaki küçük hava yolları ve akciğerlere zararlı partiküllere aynı oranda rastlandığını gösteriyor. Elektronik sigaralar, klasik sigaralara oranla daha az da olsa potansiyel olarak kanserojen olduğu bilinen zehirli maddeler içeriyor.
Sigarayı Bırakın Hayatınızı Kazanın
Türkiye’de görülen kanser vakalarının yaklaşık olarak yüzde 70’i sigara tüketimi ile ilişkili. Yani tütün kullanımının önüne geçilirse yaşanan kanser vakalarının çok büyük miktarının hiç yaşanmaması mümkün. Tütüne bağlı kanserler erkeklerde daha çok akciğer ve mesane kanseri olarak önemli bir yıkıma neden oluyor. Kanser en sık 60-69 yaş aralığında görülürken, nüfusun yaş ortalamasının artması ile kanser görülme oranları da artış gösteriyor. Ülkemizde erkeklerde en fazla akciğer, prostat, mesane, kolorektal ve mide kanserleri görülüyor. Kadınlarda ise meme, tiroit, kolorektal, rahim (uterus) ve akciğer kanserlerine daha sık rastlanıyor.