Yazı İçeriği

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet için Sağlık Raporu Hangi Bölümden Alınır?

Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet İçin Sağlık Raporu e-Devlet'ten Nasıl Alınır?

Aile Hekiminden Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sürücü Sağlık Raporu için Gerekli Evrak Nelerdir?

Ehliyet Sağlık Raporu Grupları ve Geçerlik Süresi

Sürücü Belgesi ve Sağlık Raporu Geçerlilik Süreleri

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alırken Yapılan Muayeneler ve Testler

2024 Yılında Ehliyet için Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

Sıkça Sorulan Sorular

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sürücü adayı sağlık raporu alabilmek için kendi aile hekimine başvurabilir. Bununla birlikte T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimler de ehliyet için rapor verebilirler. Önemli bir sağlık problemi söz konusu değilse aile hekimi veya pratisyen hekim tarafınca düzenlenen raporla ehliyet için başvuru yapılabilir. Bununla birlikte sağlık problemleri şüphesi olan bireylerde bu problemlerin tespit edilmesi için ilgili hastalığın uzmanlık dallarına sevki yapılır. Ehliyet için istenen sağlık raporun alınacağı yerler işe giriş sağlık raporu için belirlenen yerlerle benzerdir ve gerekli durumlarda ehliyet için sağlık raporu örnekleri de incelenebilir.

Sürücü veya sürücü adayının belgesini almak için aile hekime gitmeden önce e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapması ve istenilen formu doldurması gerekir. Bireyin e-Devlet üzerinden sağlık raporu başvurusu yapması zorunludur. Beyan formu doktor tarafından incelendikten sonra gerekli muayene yapılır. Ardından muayene bulgularına uygun olarak sürücü sağlık raporu düzenlenir. Beyan formunda veya muayene sırasında araç sürmeye engel bir durum tespit edilirse detaylı muayene için ilgili branş doktorlarına sevk işlemi gerçekleştirilir.


Ehliyet için Sağlık Raporu Hangi Bölümden Alınır?

Sağlık raporu alma sürecinde e-Devlet üzerinden başvuru yaptıktan sonra bağlı olunan aile hekimine gitmek gerekir. Fiziksel veya zihinsel herhangi bir sıkıntı olmaması durumunda gerekli rapor aile hekimi tarafından verilir. Görme, duyma gibi farklı vücut fonksiyonlarında yaşanan bir problem olması halinde uzman hekim desteği alınabilir. Bu noktada ehliyet için sağlık raporu veren hastanelere başvurulabilir. Ehliyet için sağlık raporu hizmeti almak amacıyla gidilebilecek sağlık kurumları şu şekilde listelenebilir:

  • Aile Sağlığı Merkezleri,
  • Devlet hastaneleri,
  • Üniversite hastaneleri,
  • Özel hastaneler,
  • Özel poliklinikler,
  • Özel muayenehaneler,
  • Özel Tıp Merkezleri.

Yapılan başvuruyu değerlendiren hekimler gerekli görülmesi halinde ilgili dallarda görev yapan diğer hekimlere sevk işlemini gerçekleştirebilir. Bu yönlendirme sonucunda genellikle ilk değerlendirme dahiliye bölümü tarafından yapılır. Birinci basamakta görev yapan doktorun talebi doğrultusunda devreye giren diğer bölümler şu şekilde olabilir:

  • Kulak Burun Boğaz (KBB),
  • Göz Sağlığı ve Hastalıkları,
  • Nöroloji,
  • Psikiyatri.

Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet yenileme işleminin yapılabilmesi için ehliyet alırken takip edilen adımların aynı şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Güncel bir sağlık raporu yoksa yeniden aile hekimine veya bakanlık tarafından onaylanmış ruhsatlı özel sağlık kurumlarına gidilmelidir. Uzman doktor tarafından gerçekleştirilen muayeneler neticesinde ehliyet yenileme için sağlık raporu alınabilir. Sürücülerin almak istedikleri sürücü belgesinin sınıfına göre yeniden bir rapor çıkarmaları da gerekebilir. Ehliyet yenilemek veya güncellemek için yapılan başvuru sonucunda alınan yeni raporun sunulması şarttır.

Ehliyetini yenilemek isteyen sürücünün ihtiyacı olan raporu alabilmesinin önünde engel teşkil edecek bir sağlık probleminin olmaması gerekir. Görme bozukluğu, işitme kaybı, denge problemi, madde veya alkol bağımlılığı gibi sorunları olmayan bireyler birkaç muayene sonucunda aile hekimlerinden sağlık raporlarını alabilirler.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu e-Devlet'ten Nasıl Alınır?

Vatandaşlar ehliyet için sağlık raporu almak amacıyla e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirler. Bununla birlikte e-Devlet üzerinden rapor almak mümkün değildir, yalnızca başvuru yapılabilir. Yeni ehliyet çıkartmak ya da ehliyeti yenilemek üzere sağlık raporu alabilmek için şu adımları takip etmek gerekir:

  • T.C. kimlik numarası ve güncel şifreyle e-Devlet sistemine giriş yapılır.
  • Sisteme girdikten sonra çıkan arama bölümüne ‘’Kişisel Sağlık Bilgi Formu’’ yazılır.
  • Açılan sayfada ‘’Yeni Başvuru’’ seçeneğine tıklanır.
  • Yönlendirilen ekranda yer alan bilgi formunda gerekli yerler doldurulur.
  • Bilgi formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önemlidir. Aksi halde sonraki adımda hekim sağlıklı bir değerlendirme yapamaz.

Ehliyet için gerekli sağlık raporu e-Devlet üzerinden başvuru yapıldıktan sonra hekimin değerlendirmesi sonucunda alınabilir. Ehliyet için sağlık raporu formu örneği incelenerek hareket edilebilir ve bu şekilde doldurulması gereken yerler hakkında fikir alınabilir.

Gerekli başvurunun yapılmasının ardından elektronik rapor hazırlanabilir. Aile hekiminin bu raporu düzenleyebilmesi için e-Devlet üzerinden başvuru yapmış olmak şarttır. Bu e-rapor formunda düzenlenmemiş raporlar nüfus müdürlükleri tarafından dikkate alınmaz. Rapor alabilmek için nüfusta kayıtlı olunan aile hekimine başvuru yapması gerekir. Sürücü adayı kendi aile hekimi dışında başka bir sağlık ocağında görev yapan aile hekimlerinden rapor alamaz.

Aile Hekiminden Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sürecin başlaması için öncelikle resmi başvurunun yapılması gerekir. Başvurunun resmi olarak başlatılmaması halinde doktor muayene sürecini başlatamaz. Bu gereklilik yenileme işlemi için de geçerlidir. Form doldurulduktan sonra hekim bilgileri kontrol eder. Aynı zamanda başvuru yapan bireyin sağlık durumuna yönelik çeşitli sorular sorabilir. Aile hekiminden sağlık raporu almak için takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • E-Devlet üzerinden başvuru yapılır.
  • Kimlik kartıyla sağlık ocağına gidilir.
  • Beyan formu aile hekimi tarafından kontrol edilir.
  • Bireyin öyküsü detaylıca dinlenir ve fiziksel muayenesi yapılır.
  • Aile hekimi tarafından yapılan inceleme sonucunda bir sıkıntı görülmemesi halinde istenilen rapor verilebilir.

Sürücü Sağlık Raporu için Gerekli Evrak Nelerdir?

Sürücü sağlık raporu alabilmek için e-Devlet üzerinden online olarak başvuru yaptıktan sonra gerekli muayeneler için aile hekimine başvurmalıdır. Bu başvuru sırasında kimlik kartının yanında olması yeterlidir.

Ehliyet Sağlık Raporu Grupları ve Geçerlik Süresi

Ehliyet sağlık raporu grupları 1. ve 2. grup olmak üzere iki başlık altında toplanır:

1. Grup2. Grup
MC1
A1C1E
A2C
ACE
B1D1
BD1E
BED
FDE
G 

 

Sürücü Belgesi ve Sağlık Raporu Geçerlilik Süreleri

1. ve 2. grup için alınan sürücü belgelerinin geçerlilik süreleri farklı olabilir. 1. grupta yer alan sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. 2. grubun geçerlilik süresiyse 5 yıldır. Bu sürenin bitiminde sürücü belgesinin yenilenmesi ve sürücünün yeniden sağlık kontrolünden geçmesi zorunludur.

Gerekli tetkik ve muayeneleri yapan hekimin raporda yer alan ‘’Sürücü Olur’’ kısmını işaretlemesinin ardından sağlık raporu almaya hak kazanılır. Kullanmak istenen aracın türüne göre 1. veya 2. grup için başvuru yapılabilir. Fiziksel veya ruhsal muayene sonuçları hangi araçların kullanımının uygun olduğunun belirlenmesine de yardımcı olur. Sağlık durumu ağır araçları kullanmaya elvermeyen bireyler 1. grup sürücüsü olabilir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alırken Yapılan Muayeneler ve Testler

Uzman doktor gerekli tetkik ve muayeneleri yapmadan önce sürücü adayının sağlık geçmişini ve genel sağlık durumunu değerlendirir. Bu değerlendirme neticesinde tetkik planlamasını gerçekleştirir. Yapılması gereken tetkikler, istenen ehliyet sınıfının niteliğine göre şekillendirilir. Ehliyet için sağlık raporu alma aşamalarından biri olan muayenede yapılan tetkikleri genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Göz muayenesi,
  • İç hastalıkları muayenesi,
  • Kulak burun boğaz muayenesi,
  • Ortopedik muayene,
  • Ruh ve sinir hastalıkları muayenesi.

Yapılan bu testler sonucunda işitme, gece körlüğü, görme bozukluğu, denge kaybı, epilepsi, alkol ya da madde bağımlılığı gibi çeşitli durumlara yönelik genel bir değerlendirme yapılır. Gerekli görülmesi halinde kan tahlili veya idrar tahlili de istenebilir. Bununla birlikte tansiyon, kilo ve boy ölçümü de yapılabilir.

Göz muayenesine ilişkin esaslar genel olarak şu şekilde belirlenir:

  • F, B, H, A1 ve A2 sürücü belgelerinin yer aldığı 1. grupta iki gözün görme derecesinin 10/20 olması gerekir. D, E, G, C sürücü belgelerinin bulunduğu ikinci gruptaysa bu değerin 14/20 olması beklenir.
  • Görme derecesi için ölçülen değer fark etmeksizin iki gözünde de tam pitozisi olanlara sürücü belgesi verilmez.
  • Paratilik şaşılık ve diplopiti teşhisi olan bireyler sürücü belgesi alamaz.
  • Görme yetisinin zamanla azalmasına neden olabilecek çeşitli hastalıkların var olması halinde sürücünün yılda bir kez muayene edilmesi gerekir.

Genel hatlarıyla kulak burun boğaz muayenesi için belirlenen esaslardan bazıları şöyledir:

  • İşitme cihazı kullanan bireyler D, E, C, G, A1 ve A2 sürücü belgesi alamaz.
  • G, E, D ve C sınıfı belge almak isteyen bir bireyin işitme performansının tam olması gerekir.

Ortopedi muayenesinde boynun döndürülmesini ve istenilen yöne bakılmasını %50'den daha fazla engelleyen bir rahatsızlık varsa sürücü belgesi için sağlık raporu almak mümkün değildir. Ruh ve sinir hastalıkları muayenesi sırasında ciddi alkol ve madde bağımlılığının tespit edilmesi halinde de yine gerekli belge verilmez.

Mevcut yönetmeliğe göre bazı tanı ve tetkikler bireyin durumuna göre yapılır. Bunlardan biri olan zeka testi belge almak isteyen her sürücüye uygulanmaz, hekimin gerekli görmesi halinde yapılması istenir. Aynı şekilde kişilik bozukluğu, uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır akıl hastalığı, demans gibi çeşitli durumların tespit edilmesi halinde psikiyatri muayenesi gerekir. Psikiyatri muayenesinde sevki yapılan bireye yönelik harici bir rapor düzenlenir.

2024 Yılında Ehliyet için Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

İleri düzey bir sağlık problemi olmayanlar aile hekimlerinden ücretsiz bir şekilde sağlık raporlarını alabilirler. Aile hekiminin gerçekleştirdiği muayene adımları neticesinde uzman doktor desteği gerektirecek herhangi bir sağlık probleminin tespit edilmesi halindeyse belirli ücretlerin ödenmesi gerekebilir. Sağlık raporu almak için ödenmesi gereken ücretler değişiklik gösterebilir. Bu nokta yapılan tahliller veya ek işlemler belirleyici olabilir. Ehliyet için alınacak sağlık raporu ücreti 2024 yılında yapılan farklı uygulama adımları sonucunda belirlenir. Bu noktada raporun alındığı sağlık kuruluşunun basamağına göre ödenmesi gereken ücret değişebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Ehliyet için sağlık raporu sağlık ocağından alınır mı?

Yeni ehliyet almak veya mevcut ehliyetini yenilemek isteyenlerin ihtiyaç duyduğu sağlık raporu sağlık ocağından alınabilir. Bu noktada ileri düzey bir sağlık problemlerinin bulunmadığından emin olmak gerekir. Fiziksel ya da ruhsal olarak sıkıntı oluşturabilecek durumların tespit edilmesi halinde daha kapsamlı muayene işlemlerinin gerçekleştirilmesi için devlet hastanelerine veya üniversite hastanelerine sevk yapılabilir.

Ehliyet için sağlık raporunda kan tahlili gerekli mi?

Sürücü belgesinin verilebilmesi için kan grubunun bilinmesi şarttır. Bu noktada daha önceden ehliyet alındıysa ya da hekimin elinde bir veri bulunuyorsa kan tahliline gerek olmayabilir. Bazı durumlardaysa kan grubunun, çeşitli hastalıkların ve bağımlılıkların tespiti için kan tahlili istenebilir.

Ehliyet için alınan sağlık raporu kaç gün geçerlidir?

Sağlık raporlarının geçerlilik süreleri düzenleyen kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Aile hekiminden veya tek hekimden alınan raporların geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenir. Sağlık kurulları tarafından düzenlenen raporların geçerlilik süresiyse 2 yıldır. Bu süreler bireyin sağlık durumunda herhangi bir değişikliğin olmaması halinde geçerli sayılır. Aksi takdirde raporun hangi kurumdan alındığı fark etmeksizin yenilenmesi gerekir.

Ehliyet için sağlık raporu zorunlu mudur?

Çeşitli araçların kullanılmasına izin veren ehliyetin alınabilmesi için sağlık raporunun olması şarttır. Sağlık raporu hem fiziksel hem ruhsal duruma yönelik çeşitli çıkarımların yapılmasına olanak tanır. Verilen bu raporlar sayesinde çeşitli mağduriyetlerin oluşmasının önüne geçilebilir.

Ehliyet yenileme için sağlık raporu zorunlu mudur?

Sürücülerin fiziksel ve ruhsal iyi oluşları veya genel sağlık durumları zaman içerisinde değişebilir. Bu nedenle ehliyet yenilemek için sağlık raporu şarttır. Bununla birlikte halihazırda güncel ve geçerliliği olan bir sağlık raporu bulunuyorsa yeniden rapor için başvurmaya gerek yoktur. Ehliyet için rapor almak veya yenilemek isteyenlerin başvuru ve işlem sürecini bizzat yönetmeleri gerekir. Rapor alma sürecini hızlandırmak adına kimlik kartının yanı sıra gözlük, lens gibi güncel olarak kullanılan araçların da muayeneye götürülmesi önemlidir. Aynı şekilde kronik hastalıkların ve alınan ilaçların da hekime doğru bir şekilde aktarılması gerekir.

Ehliyet için sağlık raporu kaç günde alınır?

Sağlık raporu alma süresi başvurulan kurumun yoğunluğuna ve sistemine göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte istenen testlerin kapsamı da geçen süreyi etkiler. Gerekli muayenelerin yapılması sonucunda bir sıkıntının yaşanmaması halinde genellikle rapor aynı gün içerisinde çıkar.