Egzersiz nedir?
Kişinin dilediği gibi hareket edebilmesi büyük bir özgürlüktür. Bu özgürlüğü sağlayan sistem de sağlıklı bir iskelet, kas ve bağ dokusu sistemidir. İskelet sisteminin sağlam olması da hareketli bir yaşama bağlıdır. Egzersizler, kasları güçlü kılar ve denge hissini geliştirir. Denge hissinin bozulması ile düşme ve buna bağlı sakatlanmalar yaşanabilir. İleri yaştaki ya da kilolu insanların daha fazla düşmesi denge bozukluğundan kaynaklanır. Fiziksel aktivite yeni kemik yapımını uyarıp kemik yıkımını baskılar. Egzersiz yapmayan, fiziksel olarak aktif olmayan kişilerin kemik erimesi hastalığına yakalanma riski bu yüzden fazladır. Tempolu yürüyüşler, koşu, ip atlama, merdiven çıkma, salonda aletler ile yapılacak ağırlık çalışmaları ve her türlü egzersiz genel faydalarının yanında sağlıklı kemiklerin de altın anahtarıdır.
Hafta sonu yapılan halı saha maçına dikkat!
Kemik sağlığı için yapılan egzersizi de doğru yapmak önemli. Hatalı egzersiz kemikleri riske sokabilir. Bütün haftayı ofiste oturarak geçirip hafta sonu halı saha maçı gibi yüksek yoğunluklu bir spor, kemik ve bağ dokularında yaralanma riskini artırır. Bu nedenle egzersizin düzenli aralıklarla yapılması gerekir.
Abartılı sporun kadınlara zararları nelerdir?
Abartılı spor yapmak özellikle kadınlarda zararlıdır. Aşırı spor, kadın sporcu üçlemesi denilen adet düzensizliği, yeme sorunu ve kemik yoğunluğunda azalma durumunu ortaya çıkarır. Bu nedenle sadece doğru sporu uygun düzeyde yapmak kemiğe katkı sağlar. Doğru spor için ayağın yere temas ettiği sporları seçmek gerekir. Çocuklukta ip atlamak, yetişkinlikte yürüyüş ve koşu faydalıdır.
Isınmadan egzersize başlamayın
Spor yaralanmalarında sporun ölçüsünün ve sıklığının yanı sıra ısınma hareketlerinin de yeri vardı. Özellikle ağır sportif aktivitelerden önce ısınma hareketleri yapıp, kaslarınızı esnetmeniz ve vücudunuzu hazırlamanız gerekir. Sakatlanmaların büyük çoğunluğu düzenli spor yapmadığı halde, 3-4 dakikalık ısınma hareketlerinden sonra spor yapmaya çalışan kişilerde görülür. Çoğu kişi, 5-10 dakika ısınma hareketi yapmanın yeterli olduğunu düşünür. Fakat yaş ilerledikçe esneme (stretching) süresini uzatmak gerekir. Çünkü bağ dokularında su molekülünün azalmasıyla esneklik kaybolur.
Egzersiz ayakkabılarınız uygun mu?
Sporcunun antrenman şekli, sıklığı, spor yapılan zemin, iklim, hava sıcaklığı, beslenme biçimi ve cinsiyet de sakatlanmalar üzerinde etkilidir. Yapılan araştırmalar, kadın ve erkekler arasında ciddi farklılıklar olduğunu gösteriyor. Kadınların diz yapısındaki çapraz bağın geçtiği kemikteki oyuk dar olduğu için, bu sakatlıkların yaşanma ihtimali daha yüksektir. Yapılan egzersize ve zemine uygun ayakkabı seçimi büyük önem taşır. Çünkü ayağın yük dağılımı egzersize ve zemine göre değişir. Bir futbolcunun koşu, antrenman ve maç kramponunun farklı olması gerekir.