Kan şekerinizi düzenlemek için böyle beslenin
Diyabeti olan kişilerin hangi gıdayı ne kadar tükettikleri önemli. Diyabet hastalığı olanların beslenme düzenlerinde kan şekeri dengesini sağlamak için özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Sağlıklı kişilerde gıdaların bir kısmı sindirildikten sonra şeker, yani glikoz olarak kana karışıyor ve çeşitli dokular tarafından enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Diyabetli kişilerde ise kandaki glikozun (kan şekerinin) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya etkili şekilde çalışmaması nedeniyle kandaki şeker kullanılamıyor. Sonucunda kan şekeri yükseliyor. Bu nedenle diyabeti olanların kan şekerini dengelemeleri büyük önem taşıyor.
Yumurtalı bir kahvaltı edin
Diyabette kan şekerini dengelemek için günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamayın. Çünkü gece boyu aç kalındığında sabah metabolizması karbonhidrata ve glikoza ihtiyacı duyuyor. Bu nedenle, kolesterol problemi olmadığı sürece sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta ve peynir içeren zengin bir menü oldukça besleyici ve sağlıklı olacaktır. Bunun yanında, kahvaltıda domates, salatalık ve tam buğday ekmeği tüketmek de besleyici olduğu gibi aynı zamanda tokluk hissi de sağlamaya yardımcı sağlar.
Ara öğün önerileri
Gün içerisinde sağlıklı ara öğünler kan şekerini düzenlenmesinde son derece önem taşıyor. 1 porsiyon taze meyve + 1 bardak tarçınlı süt // kefir, 1 porsiyon taze meyve + 1 küçük kase yoğurt, 1 porsiyon taze meyve + 3 adet ceviz veya 10-15 adet çiğ badem, 1 dilim peynir + 2 grissini + 1 fincan bitki çayı veya ¼ tam tahıllı simit + 1 dilim beyaz peynir + 1 bardak ayran sağlıklı ara öğün alternatifleri olarak tüketilebilir.
Meyveyi böyle tüketin
Kan şekerini dengelemek için ara öğünlerde meyvenizin yanına süt ve süt ürünlerinden birini veya kuruyemiş ekleyin. Bu sayede karbonhidrat kaynaklı meyve kan şekerinizi yükseltirken yanında yiyeceğiniz protein ve yağ kaynaklı süt, süt ürünleri ve kuru yemişler kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle bir porsiyon meyvenin yanında bir bardak süt ya da iki-üç tam boy ceviz eklemeyi unutmayın.
Ne kadar yağlıysa kan şekerini o kadar çok yükseltiyor
Kızartma ve kavurma gibi yağlı pişirme yöntemlerinin yerine, haşlama, ızgara, fırınlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih edin. Yemeklerdeki yağ oranı artıkça kan şekerini o denli yükseltiyor. Hatta yemeğin sıcaklığı bile kan şekerine etki ediyor. Bu nedenle patates yemek istiyorsanız bunu kızartma olarak değil, haşlanmış ve bir gün dolapta beklemiş halini tüketin. Patates salatası güzel bir seçenek olabilir.
Bu karbonhidratlar kırmızı çizgi
Sağlıklı kişilerde olduğu gibi diyabetli kişilerin de beslenme düzeninde mutlaka karbonhidratların olması gerekiyor. Ancak ekmek, pirinç, makarna, kuskus, erişte ve bazı meyvelerde bulunan karbonhidratlar günlük alınan kalorinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Glikoz dengesinin sağlanması için tüketeceğiniz karbonhidratların doğru seçilmesi önemli. Diyabette ideal olan sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, baklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları tüketmektir. Beyaz ekmek, makarna, pirinç ya da şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. İnsülin kullanıyorsanız, günlük tükettiğiniz karbonhidrat miktarını saymak, gerekirse tükettiğiniz ürünlerde değişikliğe gitmek ve buna uygun insülin dozları belirlemek için hekiminizden ve diyetisyeninizden bilgi alabilirsiniz.
Tatlıdan, şekerli tüm gıdalardan uzak durun
Diyabeti olan kişilerin kesinlikle tatlı tüketmemeleri, basit şekerlerden tamamen uzak durmaları gerekiyor. Herhangi başka bir rahatsızlık söz konusu değilse doktora danışılarak sağlıklı tatlandırıcılar tüketebilir ve bunlarla tatlı yapılabilir. Ayrıca diyabetlilerin yine şeker içeriği yüksek, hazır meyve suları ya da asitli içeceklerden uzak durmakta yarar görülüyor.