Yazı İçeriği

Diyabet hastalarına beslenme tavsiyeleri

Kan şekeri karbonhidratla fırlar

Öğün planlama ne işe yarar?

Diyabet hastalarına beslenme tavsiyeleri

Diyabet Türkiye'de ve dünyada önemli bir hastalıktır. Diyabet hastalarının kan şekerinin kontrol altına alınabilmesi için değişim listesi, karbonhidrat sayımı ve tabak modeli gibi öğün planlama yöntemleri uygulanabilir.


Kan şekeri karbonhidratla fırlar

Karbonhidrat sayımıyla diyabet hastaları, öğünlerde tükettikleri karbonhidratları tanıma ve bunu hesaplayarak öğün sonrası kan şekerlerini kontrol altına alma fırsatı yakalayabilir. Çünkü yiyeceklerin hepsi kan şekerini etkilemeyebilir. Türk mutfağı karbonhidrat ağırlıklı bir mutfaktır. Bu besinler gerektiğinden fazla yenilirse diyabet hastalarında öğünden sonra kan şekeri yükselir. Diyabetlilerde kan şekeri kontrol altına alınırsa kontrolsüz kan şekerinin yarattığı sağlık sorunları önlenebilir. Bu nedenle beslenme tedavisi ve diyabetlilerde karbonhidrat sayımı öğün planlama yöntemi olarak önemlidir. Bu uygulama aşamaları içerisinde en önemlisi diyabetli kişinin uygulayabileceği, anlayacağı, günlük yaşamda pratiğe geçireceği bir öğün planlama yöntemini belirlemesidir.

Öğün planlama ne işe yarar?

Plan bireyin boyuna, vücut ağırlığına, alışkanlıklarına ve birçok medikal faktöre göre düzenlenir. Diyetisyenler kişinin yaşam tarzına uygun, ona yasak getirmeden bir beslenme modeli oluşturmaya çalışır. Karbonhidrat sayımı da bu amaca hizmet eden bir yöntemdir. Karbonhidrat sayımı sayesinde diyabet hastaları, özel bir günde bir şey yiyememe veya bir şeyi daha fazla yeme durumuna göre insülinleri ayarlama becerisine sahiptir. Diyabeti olanların bir öğünde 60 gram karbonhidrat alması gerekir. Örneğin akşam 75 gram karbonhidrat tüketen kişi, kendine yaptığı insülinle 75 gram karbonhidrat tüketirse öğün sonrası kan şekeri yükselir. Yükselmemesi için 75 gram tükettiğinde insülin dozunu nasıl ayarlayacağını öğün planlamayla öğrenebilir. Bir yanda insülin dozu, bir yanda diyetisyenin verdiği gereksinim doğrultusundaki beslenme öğünü ve karbonhidrat miktarıyla diyabet hastaları, hastalıkları yokmuşçasına öğün planlarını düzenleyip kan şekerini kontrol altına alabilir.