Yazı İçeriği

Şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

Diyabet belirtileri

Diyabet teşhisi nasıl konur?

Şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

Görülme yaşı 10’a kadar düşen diyabet hastalığı, kişide gözle görülür farklar yaratarak belirti gösterir. Diyabetin görülme sıklığının çok olduğu kişiler şunlar:

  • Ailesinde diyabet hastalığı olanlar
  • Obez ve kilo fazlalığı olanlar
  • Hareketsiz yaşantı sürenler
  • Gebeliği sırasında kan şekeri yükselmesi olanlar
  • Yüksek tansiyonlu hastalar
  • Kan şekerini yükselten ilaç kullananlar

Bu riskler varsa diyabete yatkınlık söz konusu olabilir.


Diyabet belirtileri

Diyabet hastalarında şeker hücre içine giremediği için beyindeki doyma merkezine açlık uyarısı gönderilir. Bu nedenle yemek yenilse bile açlık hissi devam eder. Öte yandan kandaki şeker hücreler tarafından kullanılamadığı için hasta zayıflar. Diyabet hastaları çok susar ve sık tuvalete çıkar. Bunun nedeni ise kandaki şeker hücre içine giremediği için kan şekeri düzeyi yükselir. Vücut kandaki yüksek şekerin bir kısmını idrarla atmak ister. Şeker idrar yoluyla dışarı atılırken birlikte bol miktarda suyu da sürükler. Sık idrara çıkma nedeniyle çok miktarda su kaybı olunca susama hissi oluşur ve dolayısı ile daha çok su içilir. Belirtiler yetişkinlerde ve çocuklarda şöyle özetlenebilir:

  • Yetişkinlerde: Sık idrara çıkma, çok su içme, ağız kuruluğu, açlık hissi, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanmadır. Bu belirtiler zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. 
  • Çocuklarda: Çok su içme isteği, çok idrara çıkma isteği, gece idrar kaçırma veya gece idrara kalkma, uyuma isteği, aşırı yemek yeme, kilo alamama veya kilo kaybetme, ağızda çürük elma kokusu, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve hızlı nefes alıp vermedir.

Diyabet teşhisi nasıl konur?

Diyabet şüphesi olan hastalarda kesin tanı konulması için 8 saatlik açlık sonrası kan şekeri ölçümlerine bakılır. Açlık kan şekeri 126 mg/dl ve üzerinde çıkarsa diyabet teşhisi konulur. Ancak teşhisin kesinleşmesi için birkaç gün sonra tekrar kan şekerine bakılır. İkinci ölçümde de 126 mg/dl den fazla ise kesin diyabet hastalığı teşhisi konulur. Açlık kan şekeri 100 ile 126 mg/dl arasında çıkarsa bu kişilere de şeker yükleme testi yapılır. 75 gr şekerli su, 10-16 saatlik açlık sonrası ve sabah içirilir ve 2’nci saat kan şekerine bakılır. 2’nci saat kan şekeri 200 mg/dl üzerinde ise diyabet hastalığı tanısı konulur.