Diş ipi nasıl kullanılmalı?
Ağız ve diş sağlığını korumak için diş fırçalama ilk önlemdir. Günde iki 2 kere dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi ile temizlemek ağız bakımını sağlamada uymanız geren en temel kural. Peki dişlerinizi nasıl fırçalayacağınızı biliyor musunuz? Dişlerinizi nasıl fırçaladığınız kadar kullandığınız fırçanın da önemi büyük. Tercihiniz yumuşak kıllı bir diş fırçası olsun ve fırçanızı her 3 ayda bir yenisiyle değiştirin. Fırçanın yanı sıra ağız sağlığını korumada gargara da yardımdı olabilir. Diş plağı, diş ve diş etlerine zarar verebilen asit ve toksinler üretebilir ve plaklarla savaşmada ağız gargaralarının desteğini alabilirsiniz. Gargara seçimi konusunda diş hekiminize danışın.
Doğru diş fırçalama tekniğini öğrenin!
Dişlerinizi ve diş etlerinizi yıpratmamak için yumuşak darbeler uygulayarak fırçalamalısınız. Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. En son diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır. Bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de mutlaka temizlenmeli. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde, diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede oluşuyor.
Diş ipi ile temizlik
Ağız temizliğinde diş fırçalamak tek başına yeterli olmayabilir. Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı alanlarda, dişler arasındaki ve diş etinin altındaki artıkları temizlemek için kullanılabilir. Her gün diş ipi kullanmak, diş eti çizgisi üzerinde ve dişler arasında bulunan diş plağını temizliyor. Bu alışkanlığı mutlaka edinin. Diş ipi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Kolaylık sağlaması açısından ilk kullanımda mumlu diş ipleri tercih edebilirsiniz.
- Diş ipini her iki elinizin işaret parmağına dolanarak ve başparmağınızın yardımıyla kullanın.
- Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve kontrollü olarak geçirin. Diş etini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçının.
- Dişin üzerinde ipi, ‘C’ harfi çizecek şekilde ileri-geri, yukarı-aşağı hareket ettirerek ara yüzü temizleyebilirsiniz.
- Diş ipi ile temizlik sırasında diş etlerinizi aynada kontrol edin. Diş etleriniz sık ve pembe olmalıdır. Kızarık, şiş veya kanıyorsa diş hekimine başvurun.