Yazı İçeriği

Diş Hekimi Seçiminde İlk Adımlar

Diş Hekiminin Uyguladığı Tedavi Yöntemleri

Klinik Hijyeni ve Çalışma Ortamı

İletişim ve Hasta Memnuniyeti

Dişçi Korkusu Olanlar İçin Seçim Kriterleri

Sıkça Sorulan Sorular

Diş Hekimi Seçiminde İlk Adımlar

Diş hekimi seçiminde hekimin deneyimi ve hekim hakkında yazılan yorumların incelenmesi gibi göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar bulunur. Bunları şu şekilde detaylandırabiliriz:

Hekimin Uzmanlık Alanı ve Deneyimi

Diş hekimi de dahil olmak üzere sağlık alanında çalışan herhangi bir sağlık personelinden yardım almadan önce onlarla ilgili biraz araştırma yapmak önem taşır. Ağız ve diş sağlığı alanında deneyimli bir diş hekimini tercih etmek, sağlık problemlerinin daha kolay saptanmasına ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak söz konusu diş hekiminin uzmanlık alanını da dikkate almak gerekir. Uzman diş hekimi olarak hizmet veren sağlık personelleri, genel olarak ağız ve diş sağlığıyla ilgili tüm problemlere hakim olsalar da bazı alanlarda daha fazla uzmanlaşabilirler. Örneğin çocuklar, yetişkinlerden farklı bir diş yapısına sahip oldukları için pedodonti (çocuk diş hekimliği) alanında uzmanlaşmış bir diş hekimine ihtiyaç duyarlar.

Referansların ve Yorumların İncelenmesi

Çoğu diş hekimi hizmetlerini tanıtmak ve tedaviye ihtiyaç duyan daha fazla insana ulaşmak için kendi web sitelerini oluşturur. Bu web sitelerinde referanslara da yer verilebilir. Bu referanslar sayesinde diş hekiminin hasta memnuniyetine önem verip vermediğini anlamak mümkün hale gelebilir.

İnternette, kendi web sitesini oluşturmayan diş hekimler hakkında birtakım yorumlar ve değerlendirmeler de yer alabilir. Bu yorumlar genellikle diş hekiminin önceki hastaları tarafından yapılır ve diş hekimi hakkında fikir sahibi olunmasına yardımcı olabilir.


Diş Hekiminin Uyguladığı Tedavi Yöntemleri

Diş tedavi yöntemleri bireyin genel sağlık durumuna ve tıbbı geçmişine göre değişiklik gösterebilir. Diş sağlığı konusunda uygulanacak tedavi yöntemlerini bireyin beklentilerine göre belirlemek de önem taşır. Örneğin birey korkuları ve endişeleri nedeniyle diş hekimine gitmekten çekiniyorsa ya da bireyin acı eşiği çok düşükse söz konusu tedavi seçenekleri arasından en az acılı yöntemi tercih etmek faydalı olabilir.

Yapılan bazı araştırmalar da diş hekimlerinin uygulandıkları tedavi yöntemlerinin güvenilirliğinin daha çok sorgulanması gerektiğini göstermektedir. 

Modern ve Yenilikçi Yöntemler

Dental problemler söz konusu olduğunda modern ve yenilikçi yöntemleri tercih etmek, diş ve ağız hastalıklarının daha doğru şekilde tespit ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Örneğin dijital ağız tarama sistemleri ve lazer tedavileri eski yöntemlere kıyasla çok daha hızlı ve kesin sonuçlar sunabilir. Bu nedenle diş hekimi seçimi yaparken diş hekiminin kullandığı yöntemler hakkında bilgi edinmek de önem taşır.

Teknolojik Donanım ve Cihazlar

Diş hekimlerinin kullandıkları teknolojik donanımlara ve cihazlara dikkat etmek de gerekir. Diş eti hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde kullanılan bazı eski teknolojiye sahip cihazlar, doğru teşhis ve etkili tedavi sağlamakta zorluk yaratabilir. Yapay zeka, 3D yazıcı ve biyomateryaller gibi son derece yenilikçi teknolojileri kullanan diş hekimleri diş sağlığı için daha etkili tedaviler uygulayabilirler. 

Klinik Hijyeni ve Çalışma Ortamı

diş hekimi seçimi

 

Diş hekimi seçimi yaparken diş hekiminin çalıştığı ortamın koşullarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Diş hekiminin hizmet verdiği alanla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar şu başlıklar altında ele alınabilir:

Sterilizasyon ve Hijyen Protokolleri

Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından yayınlanan protokole göre diş sağlığı alanında hizmet veren sağlık personellerinin uyması gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar sterilizasyon, dezenfeksiyon, asepsi ve antisepsi gibi hijyen standartlarına odaklanır. Ayrıca hastaların da bu uygulamalara uyması sağlanmalıdır.

Bu hijyen standartları şu şekilde açıklanabilir:

  • Sterilizasyon: Sağlık uygulamaları esnasında kullanılan materyallerin tüm mikroorganizmalardan (sporsuz bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi) arındırılmasıdır.
  • Dezenfeksiyon: Dezenfektan kullanımıyla gerçekleştirilen dezenfeksiyon yönteminde insanlarda birtakım hastalıklara yol açabilen mikroplar yok edilir. 
  • Antisepsi: Canlı dokulara uygulanan ve antiseptik maddelerle gerçekleştirilen antisepside, dokuda bulunan mikroorganizmalar uzaklaştırılır. 
  • Asepsi: Sağlık uygulamaları esnasında kullanılacak alanların ya da materyallerin hastalığa neden olan patojenlerden arındırılmasıdır. 

Diş hekimi seçimi yaparken diş hekiminin bu hijyen standartlarına uyup uymadığına dikkat etmek oldukça önemlidir. Ayrıca eldiven kullanımı gibi temel hijyen önlemleri de enfeksiyonların ve hastalıkların bulaşmasını önlemek açısından gereklidir.

Hasta Konforu İçin Klinik Düzeni

Yapılan araştırmalar diş hekimi klinikleri de dahil olmak üzere sağlık hizmeti verilen alanlarda klinik hijyen konusuna ek olarak klinik düzene de önem verilmesi gerektiğini göstermiştir. Klinik düzeninin hasta memnuniyetine yönelik eşyalar kullanılarak hazırlanması ve tedavi sırasında hastaların psikolojisini olumsuz etkileyebilecek materyallerin onların görmeyecekleri alanlarda saklanması önemlidir. Bu noktalara dikkat etmek, hastaların tedavi sürecine daha olumlu bir yaklaşım sergilemelerine de katkıda bulunabilir.

İletişim ve Hasta Memnuniyeti

Diş hekimi seçimi yaparken sağlıklı bir iletişime ve hasta memnuniyetine önem veren hekimleri tercih etmek önemlidir. Bu durumun nedenleri şu başlıklar altında daha ayrıntılı biçimde ele alınabilir:

Hastayla İletişim ve Tedavi Sürecinin Anlatımı

Hastayla iletişimde olmayan ve hastaya tedavi sürecini kapsamlı bir şekilde anlatmayan diş hekimleri de dişçi korkusuna yol açabilir. Bu korkuyu yaşayan bireylerin birçoğunun diş hekimleriyle kötü deneyimler yaşadıklarını söylenebilir. Bu nedenle diş hekimi seçimi yaparken diş hekiminin hastayla etkili bir iletişim içerisine olup olmadığına ve tedavi sürecine ilişkin detayları paylaşmasına dikkat etmek önemlidir. Diş hekiminin tedavi sürecini açıklaması hastanın daha fazla bilgi sahibi olmasına, böylece korkusunun azalmasına da yardımcı olabilir. 

Tedavi Sürecinde Destek ve Takip

Diş hekiminin tedavi sürecinden önceki tutumu kadar tedavi sürecindeki tutumuna da dikkat etmek gerekir. Hasta diş ve ağız tedavileri esnasında fiziksel acı çekebilir ve bundan dolayı kendini psikolojik açıdan kötü hissedebilir. Bu süreçte diş hekiminin hastayı takip etmesi gerekir. Bu sayede hastanın rahatsız hissettiği durumlarda ağrı kesici uygulamak gibi birtakım etkili çözümler sunabilir. Diş hekiminin tedavi sürecinde hastaya destek sunması hastanın psikolojik olarak rahatlamasına da katkı sağlayabilir.

Dişçi Korkusu Olanlar İçin Seçim Kriterleri

diş muayenesi

 

Dişçi korkusu olanların diş hekimi seçiminde daha dikkatli olmaları gerekebilir. Dişçi korkusu olanlar başta olmak üzere diş hekimi seçimi yapacak bireylerin şu noktalara dikkat etmeleri önemlidir:

Sedasyon ve Anestezi Seçenekleri

Dişçi korkusu olan bireylerin korkularının altında genellikle acı çekme düşüncesi yatar. Bu noktada bireye sedasyon ve anestezi gibi seçeneklerle yardımcı olunabilir. Sedasyon esnasında bireyin bilinci açık kalır ancak uygulama bölgesi uyuşturulabilir. Anestezideyse bireyin bilinci kapalıdır ve uygulama esnasında fiziksel olarak ağrı veya acı hissetmez. Bu nedenle diş hekimine gitme konusunda korkuları olan bireylere, genel sağlık durumları da anesteziye uygunsa bu seçeneğinin sunulması önemlidir. Dişçi korkusu olan bireylerin seçim yaparken diş hekiminin böyle bir seçenek sunup sunmadığına dikkat etmeleri faydalı olabilir. 

Hasta Odaklı Yaklaşım ve Rahatlatıcı Teknikler

Diş hekimlerinin özellikle de dişçi korkusu olan hastalar söz konusu olduğunda hasta odaklı bir yaklaşım benimsemeleri gerekir. Hasta odaklı yaklaşımda diş hekimi, hastanın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda çözümler üreterek tedavi sürecinin çok daha rahat ve sağlıklı geçmesini sağlayabilir.

Hasta odaklı yaklaşımı benimseyen bir diş hekimi dişçi korkusu olan hastaları rahatlatmak için şu noktalara dikkat edebilir:

  • Dişçi korkusu olan hastalar söz konusu olduğunda tedaviden önceki yaklaşıma dikkat etmek gerekir. Tedavi öncesinde diş hekiminin hastaya karşı bu konuda anlayışlı davranması önem taşır. Böyle bir tutum, hastanın daha rahat hissetmesini ve diş hekimine güvenmesini sağlayabilir. Buna ek olarak diş hekiminin hastaya tedavi süreci hakkında bilgi vermesi belirsizliğin ve korkunun ortadan kalkmasına da yardımcı olabilir. 
  • Diş hekimleri hastalara rahatlatıcı teknikler de uygulayabilirler. Nefes egzersizleri veya rahatlatıcı bir müzik seçimi, bireyin rahatlamasına ve dişçi korkusunu aşabilmesine yardımcı olabilir. 
  • Diş hekimleri, dişçi korkusu olan hastalara eğer gerekli görürlerse psikolojik destek almalarını da tavsiye edebilirler. Psikolojik destek problemin çok daha hızlı ve kalıcı bir şekilde çözülmesine katkı sunabilir. Buna ek olarak bu tavsiye, hastanın önemsendiğini hissetmesini ve rahatlamasını da sağlayabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Her diş hekimi implant yapabilir mi?

Diş hekimi ünvanına sahip olan her hekim implant yapabilir. Ancak bir diş hekiminin implant yapma yetkisine sahip olması implant uygulaması konusunda iyi olduğunu göstermeyebilir. Bu nedenle implant gibi hassas bir uygulamayı gerçekleştirecek diş hekimini seçerken dikkatli olmak ve hekim hakkında araştırma yapmak önemlidir.

Dişçi fobisi nasıl aşılabilir?

Dişçi fobisi doğru diş hekiminin seçilmesiyle veya rahatlatıcı tekniklerin kullanılmasıyla aşılabilir. Ancak bazı durumlarda dişçi korkusunun yalnızca bireyin çabasıyla aşılması mümkün olmayabilir. Bu tarz durumlarda bireyin bir klinik psikologdan destek alması fayda sağlayabilir.