Yazı İçeriği

İmplant nedir?

Titanyum diş kökleri çene kemiğine uyumlu yapılır

İmplant nasıl yapılır?

İmplant mı, köprü mü?

İmplant nedir?

Ağız ve diş sağlığında yanlış veya eksik bakım, estetik görünümden sindirime kadar pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Yanlış bakım sonucunda kişiler dişlerinden bile olabilir. Diş eksikliklerinin, sindirim sistemi sorunları, çene eklemi problemleri, diş diziliminin bozulması, çene kemiği erimesi gibi telafi edilmesi güç sorunların görülmesine neden olur. Diş eksikliklerinin tedavi yöntemlerinden biri de diş implantlarıdır.


Titanyum diş kökleri çene kemiğine uyumlu yapılır

Diş eksiklikleri uzun yıllardır sabit köprüler ve hareketli protezlerle tedavi edilir. Ancak son yıllarda uygulanmaya başlayan diş implantları, kaybedilen dişlerin yerine konmasında tavsiye ve tercih edilir. Titanyum ve titanyum alaşımlarından yapılan yapay diş kökleri olan dental implantlar, çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine yerleştirilerek fonksiyon ve estetiğin yeniden kazandırılmasını sağlar. Bu yöntem biyolojik olarak çene kemiğine yüksek uyum göstererek tam şekilde kaynaşır. İmplantın çene kemiği içine yerleştirilmesi için her ne kadar cerrahi bir işlem gerekse de, genellikle diş çekiminden daha basit bir operasyonla gerçekleştirilebilir. Ancak cerrahisi teknik açıdan hassas olduğundan uzman hekimler tarafından yapılması önem taşır.

İmplant nasıl yapılır?

İmplant yönteminde öncelikle yerleştirilecek bölge için detaylı ağız içi muayenesi ve radyolojik tetkikler yapılır. Gerektiği durumlarda çene ve yüz bölgesinden üç boyutlu tomografi çekilerek kemiğin analizi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında özel uçlarla çene kemiğinde açılan yuvaya implant yerleştirildikten sonra kemiğin iyileşmesi için en az 2,5-3 ay beklenip implantın üst yapısına geçilir. Ancak kişinin sağlık durumuna, muayene sonuçlarına ve bölgedeki kemik kalitesine göre kemiğin kaynaşması beklenmeden üst yapıdaki protez işlemine de geçilebilir. Operasyon sırasında çoğunlukla lokal anestezi kullanılsa da uzun sürecek işlemlerde kişinin tercihine bağlı olarak genel anestezi de uygulanabilir.

İmplant mı, köprü mü?

Eksik dişlere ve kişinin isteğine göre sabit ve hareketli protezler tercih edilebilir. Diş eksikliği bir taneyse komşu dişlerin desteğine ihtiyaç duymadan implant destekli kaplamalar yapılabilir. Daha fazla diş eksikliklerinde ise implant destekli köprülerden yararlanılabilir. İmplantlar, sabit protezlerin (köprülerin) yapımında kullanılabildiği gibi hareketli protezlerin tutuculuğunu artırmak için de kullanılabilir.