Yazı İçeriği

Burun Eğriliği Ameliyatı

Deviasyon Belirtileri

Deviasyon Ameliyatı Ne Zaman Önerilir?

Sinüzit Varsa…

Deviasyon Ameliyatı Sonrası

Deviasyon Tedavi Edilmezse…

Burun Eğriliği Ameliyatı

Deviasyon (burun eğriliği) burunda görülen yaygın rahatsızlıklardan biridir. Özellikle burun estetiği açısından pek çok kişiyi rahatsız eder. Deviasyon; burun orta hattındaki septum yapısının sağa veya sola doğru eğilmesidir. Deviasyon genetik olabileceği gibi travma sonrasında da gelişebilir. Özellikle erken çocukluk dönemindeki travmalar deviasyona daha çok yol açarlar.


Deviasyon Belirtileri

Deviasyon burundan nefes alamama, özellikle bir tarafın tıkalı olması şeklinde belirti verir. Ağız açık uyuma, horlama ve boğaz kuruluğu gibi şikayetler de buna eklenir. Deviasyonu olanlar sık sık nezle veya gribe yakalanmazlar, ancak enfeksiyon sırasında ve bir süre boyunca enfeksiyon sonrasında şikayetleri belirgin şekilde artar. Nazal direkt muayene ve endoskopik muayene beraber yapılarak eğriliğin teşhisi konabilir.

Deviasyon Ameliyatı Ne Zaman Önerilir?

Deviasyon belirgin derecede burun pasajını daraltır. Hastanın belirgin burun tıkanıklığı şikayeti varsa operasyon önerilir. Operasyon genellikle burun gelişimi tamamlandıktan yani 18 yaş sonrasında yapılır. Ancak seçilmiş bazı vakalarda daha erken yaşta da operasyon yapılabilir. Operasyon her mevsimde yapılabilir. Alerjik hastalarda alerji mevsiminde yapılması önerilmez. Deviasyon ve konka büyümesi (burun eti) ameliyatları birlikte uygulanabilir. Bu iyileşme süresinde de bir uzamaya sebep olmaz. Tüm burun ameliyatlarında direkt gözle ameliyat yerine yaygın olarak endoskop kullanılır ve operasyonlar endoskop eşliğinde yapılır.

Sinüzit Varsa…

Hastanın sinüziti varsa, bu durumu muhakkak hastanın şikayetleri, endoskopik muayene bulguları ve paranazal sinüs tomografisi ile değerlendirmek mümkün olur. Bazı durumlarda konka büyümesi ve deviasyon dışındaki diğer yapılara da girişim yapılması gerekebilir. Konka ve deviasyon sorunları kalp hastalığını direkt olarak tetiklediğine dair bir bilgi mevcut değildir. Ancak kalp hastalığı gelişmiş ve özellikle kilolu bir bireyde var olan burun tıkanıklığı hayat kalitesini daha çok bozar, uyku apnesi riskini artırır ve kardiyak semptomlarını artırabilir.

Deviasyon Ameliyatı Sonrası

Standart operasyonlarda burunda morluk ve şişlik görülmez. Bazı özel teknikler kullanılan ameliyatlardan sonra nadiren bu tür sonuçlar doğabilir. Ameliyattan sonra 2 haftada iyileşme tamamlanır. Operasyon esnasında tampon yerine silikon splint’ler kullanılır ve bunlar ameliyat sonrasında kolay ve hafif ağrılı şekilde çıkarılır, kanama olmaz. Ameliyat sonrası verilen burun spreylerini düzenli kullanmak önemlidir. Güçlü sümkürmemek gerekir. Deviasyon ameliyatları sonrasında yıllar içinde burunda bir deformasyon oluşmaz.

Deviasyon Tedavi Edilmezse…

Burun tıkanıklığı medikal yöntemlerle düzelmemiş ve belirgin şikayeti ile birlikte muayene bulguları olan hastalara operasyon önerilir. Ameliyat gerekli durumda yapılmadığı takdirde hastanın hayat kalitesini ve konforu bozulur. Gece horlamalar ve gün içinde yorulmalar, boğaz ve baş ağrısı gözlenir.