Yazı İçeriği

Denge bozukluğu nedir

Denge bozukluğu ruhsal sorunlara yol açabilir

Vertigo belirtileri

Denge bozukluğu nedir

Baş dönmesi ve dengesizlik doktora en sık başvurma nedenleri arasında ikinci sıradadır. İstatistikler, insanların yüzde 70'inin hayatlarının bir döneminde baş dönmesi yaşadıklarına işaret etmektedir. İyileşmenin ilk aşaması doğru tanıdır. İstatistiksel olarak baş dönmesi ve denge problemlerinin yüzde 85'i iç kulak kaynaklıdır.
Baş dönmesi ve dengesizlik şikayeti olan hastaların yaşadıkları semptomlar oldukça rahatsız edici ve korkutucudur. İnsandaki denge sistemi, beynin gözlerden, kaslardan, eklemlerden ve iç kulaktan aldığı bilgiye dayanır. İç kulakta bir problem geliştiğinde beyin yanlış bilgi aldığı için baş dönmesi ve dengesizlik oluşur.


Denge bozukluğu ruhsal sorunlara yol açabilir

Denge bozukluğundan yakınan hastalarda sıkça ruhsal sorunlar sıkça görülebilir. Tersine durumda, ruhsal sorunları olan kişilerde, denge bozukluğu görülebilir. Psikojenik grupta ele alınan bu tür hastalarda baş dönmesi pek görülmez, daha çok denge sorunu görülür.
Şiddetli baş dönmelerinde hastalık kaynağı daha çok iç kulaktadır. İç kulak hastalıklarında baş dönmesine ek olarak işitme kaybı, çınlama ve kulakta dolgunluk hissi de olabilir, fakat hiçbir zaman bilinç kaybı olmaz.

Vertigo belirtileri

Gerçek baş dönmeleri dışında çok sayıda insanı rahatsız eden önemli bir klinik belirti de denge bozukluğudur. Bu durumdaki kişi başındaki boşluk hissinden, yaylı yatak üzerinde ya da gemi güvertesinde yürüyormuş gibi, arkadan itiliyormuş veya çekiliyormuş gibi, ayaklarının boşluğa gitmesi gibi, görmede bulanıklık ya da göz kararması gibi belirtilerden şikayet eder.

Belirtilerin daha silik olduğu durumda kaynak nörolojik kökenli olabilir. Bu durumda denge bozukluğunun yanı sıra, konuşmada bozulma, çift görme, el ve ayaklarda güçsüzlük, yüzde his kaybı ve bilinç kaybı gibi ciddi belirtiler olabilir.

Hastalar mevcut durumunu anlatmak için birçok belirtiyi baş dönmesi olarak tanımlayabilirler. Örneğin kansızlık yakınması ya da düşük tansiyonu olan kişiler aniden ayağa kalktıklarında ortaya çıkan baştaki boşluk hissini veya bayılma hissini baş dönmesi olarak ifade edebilirler. Oysaki bunun baş dönmesiyle ilgisi yoktur. Buradaki sorun başka sistemlerle ilgili olup, tedavisi çok farklıdır.

Baş dönmesinin kaynağını bulmak için sırasıyla kulak burun boğaz, nöroloji ve kalp damar hastalıklarının taraması yapılmalıdır. 

  • İç kulak ve yakın çevresindeki hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri çok şiddetlidir. Dönmenin yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme de olur. Bazen işitme kaybı, çınlama ve kulak dolgunluğu da hastalık tablosuna eklenir. Bu şikayetlere yol açan hastalıklar genellikle ölümcül değildir.
  • Daha ciddi santral nedenlerle ortaya çıkan baş dönmeleri genellikle çok şiddetli değildir. Daha silik ve sinsi bir klinik seyir izler. Burada eşlik eden diğer nörolojik belirtiler önem kazanmaktadır.
  • Sonuç olarak ölümcül olan baş dönmesi nedeniyle olmayanı ayırt etmek çok önemlidir.