Çocuğunuzu yaz hastalıklarından nasıl korursunuz?
Sıcak havalarda havuz ve denize girme sıklığı artar. Güneş altında kalma süreleri de uzar. Okulların tatil olmasıyla birlikte beslenme düzeninde de çeşitli değişikler olur; ancak çocuğunuz 9 ay boyunca alışkın olduğu bu düzene ayak uydurmakta zorlanabilir. Çocuğunuz güneşin ve diğer etkenlerin neden olduğu yaz hastalıklarına yakalanabilir. Güneş çarpması ve yanıklar, sıcakla artan terleme, bunun neden olduğu ter bezleri nedeniyle oluşan isilik, mantar gibi cilt rahatsızlıkları çocuklarda çok görülen yaz hastalıklarıdır. Tatil ve yolculukların neden olduğu sindirim sistemi hastalıkları, yaz ishalleri ve reflü, tatil sırasında karşılaşılan sinek, böcek yada zehirli hayvan sokmaları, havuzlardan kapılan göz, deri ve idrar enfeksiyonları da çocuklarda yaz aylarında sık görülür. Çocuklarda görülen yaz hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolları...
1. Güneş çarpması ve yanıklar
Güneş ışınları kemik ve diş gelişiminde son derece önemli bir role sahip. Özellikle bahar ve yaz mevsiminde alınan güneş ışığı, D vitamininin esas kaynağını oluşturur. Ancak güneşin zararlı etkilerinden korunmak yaz hastalıklardan mağdur olmamak için de önemli.
Nasıl korumalı?
- Güneşin en etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında çocuğunuzu dışarı çıkmayın.
- Etkisini gösterebilmesi için sokağa çıkmadan 30 dakika önce, çocuğunuzun cildine 30-50 koruma faktörlü güneş koruyucuları sürün.
- Güneşin gözde yarattığı zararlı etkileri önlemek için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
- Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse doğrudan güneşe çıkarmayın, mümkün olduğunca gölgede tutun. Eğer güneşe çıkacaksa, mutlaka koruyucu losyon, uzun elbiseler giydirilmeli.
- UV filtreli, kaliteli güneş gözlükleri de güneşin zararlı etkilerinden çocuklarınızı koruyacaktır.
- Güneş sonrası çocuğunuzun vücudunu nemlendirmeyi de ihmal etmeyin.
2. Turist ishali
Sağlık kurallarına uyulmadan hazırlanan yiyecekler veya kirli sulardan bulaşan mikrobik hastalıklar nedeniyle çocuklarda “turist ishaline” sıkça rastlanır. İshal; virüs, bakteri, parazit veya toksinlere bağlı ortaya çıkar. Havuz veya deniz suyunun yutulması da mikroplar ve havuz suyundaki klor nedeniyle ishal yapabilir. Ateş, halsizlik, aşırı su ve mineral kaybı sonucu şok tablosuna kadar gidebilen tablolar ortaya çıkabilir.
Bebeklerde ishale dikkat!
Bebeğiniz de yaz hastalığına yakalanabilir. Özellikle küçük bebeklerde ishal konusunda dikkatli olunmalı. İshallerde esas tedavi, vücutta sıvı kaybını önlemek ve kaybedilen sıvıyı oral yoldan geri kazanmak olmalıdır. İshal tedavisinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntemdir. Uzayan, şiddeti yüksek, günde dörtten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde ağızdan beslenmeme veya kusmaların eşlik ettiği durumlarda hastaneye başvurulmalı.
Nasıl korumalı?
- Kirli su ile yıkanan, açıkta satılan, sinek ve böcekle temas eden ve bekleyerek ya da uygun koşullarda saklanmayan, bozulmuş besinleri çocuğunuza yedirmeyin. Ambalajlı ürünler tercih edilmeli.
- Yemekten önce, tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamayı, kirli elle, kirli besin veya objeleri ağzına sokmamayı öğretirseniz ishalleri büyük oranda önleyebilirsiniz.
- İshal 10 günden uzun sürmedikçe, özel bir diyet uygulamanız gerekmiyor. Sıvı kaybını yerine koymanız ise yapmanız gereken en önemli şey olmalı.
- Açık büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmeli.
- Küçük çocukların havuza girmesi sakıncalıdır.
3. Mantar enfeksiyonları
Mantar hastalıkları çocuklarda karşılaşılan yaz hastalıklarındandır. Bulaşıcı bir cilt hastalığı olan mantar; kaşıntılı, bazen kızarık, bazen beyaz kabuklu görünüm sergiler. Etkin bir tedavi için mutlaka doktor kontrolünde ilaç tedavisi gerekir.
Nasıl korumalı?
- Islak mayo mantarın oluşumuna zemin hazırlıyor. Bu nedenle çocuğunuz deniz veya havuzdan çıktıktan sonra mayosunu hemen kuru bir mayo ile değiştirin.
- Mantar, genel kullanıma açık, yeterince temizlenmeyen havuz kenarı, banyo ve tuvalet gibi ortamlardan, mantar enfeksiyonu taşıyan kişilerin kullandığı terlik, havlu gibi eşyaları kullanmakla da bulaşabilir. Buna çok önem verin.
4. Reflü
Tatil bölgelerinde açık büfe uygulaması büyük çocuklarda sık ve karışık beslenmeyi teşvik eder, bu da olumsuz mide ağrılarına ve yanmalara, reflüye neden olur.
Nasıl korumalı?
- Çocuğunuzu sık ve az besleyin.
- Yağlı ve ağır besinler yerine hafif, vitaminli ve protein içeriği yüksek besinlere ağırlık verin.
- Geç saatlere kadar beslenmeye devam edilmemesi önerilir.
- Okul öncesi çocuklarda yaz aylarında düzenli üç öğün yemek tüketilmesi oldukça önemli. Bu nedenle öğün aralarında meyve, taze sıkılmış meyve suyu ile ayran, özellikle yaz aylarında tercih etmeniz gereken önemli besinler ve içecekler olmalı.
- Aşırı çikolata ve baharat tüketiminden kaçının. Çocuklarınızın daha önce denemediğiniz ve bilmediğiniz besinleri tüketmesini engelleyin.
- Reflüye ve aşırı susuzluğa neden olacak turşu ve salamura gibi aşırı tuzlu besinlerden de uzak durun.
5. İdrar yolu enfeksiyonları
Kız çocuklarında daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonu; idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, karın ağrısı, ateş veya kusma gibi belirtilerle ortaya çıkabilen yaz hastalıklarındandır. Erken tanı ve tedavi, ileride oluşabilecek daha ciddi ve kalıcı rahatsızlıkları önlenebilir.
Nasıl korumalı?
- Deniz ve havuzdan sonra duş almak önemli.
- Çocuğunuzun ıslak mayosu denizden çıktıktan sonra hemen değiştirilmeli. Islak mayo ile bekleme, yeterli temiz olmayan suya girme veya su kenarında yerlere oturarak oynama, mikropların girişini kolaylaştırır.
6. Güneş yanıkları
Güneş yanıkları genellikle 2-4 saatte oluşur. Kızarıklıktan başlayarak cildin daha derin katmanlarının da etkilenmesiyle “bül” denilen içi sıvı dolu kabarcıklara kadar varabilir. Ağır yanıklara kadar ilerleyen tablo ortaya çıkabilir.
Güneş yanığı oluştuğunda ne yapmalı?
- Güneş yanığı olan cilde soğuk ıslak kompresler uygulayabilir.
- Ağrı için ilaç kullanılır.
- Tereyağı, diş macunu ve yoğurt gibi maddeleri bebeğinizin cildine sürmeyin. Çünkü bu davranışınız enfeksiyon açısından risk oluşturur.
- Kaşıntıyı almak için alerjik pomad ya da jeller kullanılır. Su toplamış kabarcıkları asla patlatmayın, çünkü bunlar cilde az da olsa bariyer sağlarlar.
- Alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için benzokain içeren sprey ve losyonlar da kullanmayın.
Nasıl korumalı?
- Güneş çarpmasından korumak için çocuğunuza sık sık su, meyve suyu ve ayran gibi elementleri de içeren sıvı verin.
- Öğlen güneşinde oyuna bırakmayın, diğer zamanlarda da gözetim altında tutun. Güneşte çok kalmasını önleyin.
- Güneş çarpması oluştuğunda ise, hemen değişik içerikli sıvılardan bol bol verin. Çocuğunuz alamıyorsa veya kusuyorsa, hemen sağlık kurumuna götürün.
- Yaz aylarında sayısı ve çeşidi artan, çocukların da çok sevdiği kavun, karpuz, kiraz, çilek, erik gibi mevsim meyvelerini tercih edin.
7. İsilikler ve böcek sokmaları
Aşırı sıcaklarda ter bezi kanalları tıkanır ve halk arasında “isilik” denen vücutta küçük, kırmızı, kaşıntılı cilt lezyonları belirir. Sentetik ve teri hapseden naylon içerikli kumaşlardan hazırlanmış kıyafetler, terleme ve pişik gibi cilt döküntülerine neden olur. Tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılması önerilir. Cilde yağlı krem uygulamaları sıcak havalarda yapılmaz.
Nasıl korumalı?
Yaz aylarında sinek ve böcek sokmalarına çok sık rastlanır. Bu nedenle tatile çıkarken ya da çok sıcak yerlerde bebekler için cibinlikler, sinek kovucu bilezikler, örtüler kullanmak gerekir. Kapalı alanlarda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlıdır. Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler kullanın.
8. Havuz hastalıkları
Havuzun neden olduğu sık görülen bulaşıcı hastalık “konjonktivit” denilen göz enfeksiyonlarıdır. Gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanma ile seyreden bu yaz hastalığı, antibiyotikli göz damlaları ile tedavi edilir. Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan aşırı düzeydeki klor gözlerde tahrişe bağlı alerjik kızarıklık, yanma ve batma hissine neden olabilir.
Nasıl korumalı?
- Havuz gözlükleri kullanılmalı ve lensle havuza girilmemeli.
- Havuzdan sonra tüm vücut temiz su ile duş alınmalı.
9. Kulak enfeksiyonları
Yaz hastalıklarından kulak enfeksiyonları ise özellikle kirli havuzlardan bulaşan mantar, bakteri, virüs gibi mikropların neden olduğu kaşıntı, ardından iltihaplı, pis kokulu akıntılara neden olabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonlarında kulaktan kirli sarı, yeşil renkte akıntı, kulak kepçesine dokunmakla ağrı izlenir. Deniz ve havuz suyu yoluyla vücuda giren mikroplar, diğer yaz hastalıklarından üst solunum yolu ve boğaz enfeksiyonuna da neden olabilir.
Nasıl korumalı?