Yazı İçeriği

Çocuklarda koronavirüs riski

Yeni tip koronavirüs nedir?

Covid-19 için bu kişiler dikkat etmeli

Covid-19 belirtileri

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Çocukları Covid-19’tan koruyan öneriler

Çocuklarda koronavirüs riski

Çinde 2019 yılında sebebi bilinmeyen zatürrelerin artışı ile başlayan ve tüm dünyanın gündemine oturan koronavirüs (coronavirus) gündelik hayatı olumsuz etkiledi. Pandemi yani kıtalar arası yayılım gösteren enfeksiyon ilan edilen ve daha önce karşılaşmadığımız Covid-19 hastalığına karşı mücadele etmek için daha fazla bilgi sahibi olmalı ve panik yapmadan gerekli önlemleri alarak günlük hayatımıza devam etmeliyiz.


Yeni tip koronavirüs nedir?

Klasik Coronavirus her yıl kış döneminde hafif bulgularla seyreden, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir virüstür. Ancak Coronavirus ailesinden olan Covid-19 hastalığına yol açan yeni tip koronavirüs (SARS-COV2), klasik Coronavirus enfeksiyonlarına göre toplum içinde daha hızlı yayılma ve akciğeri yakalayıp ağır zatürre yapma kapasitesine sahiptir.

Covid-19 için bu kişiler dikkat etmeli

Covid-19 hastalığı bazı kişilerde daha ağır seyredebilir. Risk grubu hastalar şunlardır:

  • Böbrek yetmezliği olanlar
  • Kalp ve hipertansiyon hastaları
  • Diyabet hastaları
  • Bağışıklık düşüklüğü olanlar (Kemoterapi alanlar gibi)
  • KOAH ve kronik bronşit gibi kronik akciğer hastalığı olanlar

Covid-19, risk grubu bu hastalarda ve özellikle ileri yaş gruplarında ciddi solunum sıkıntısına ve yoğun bakıma yatacak düzeyde solunum yetmezliğine sebep olabilir. 

Covid-19 belirtileri

Çocuklar ve genç erişkinler Covid-19’u öksürük, ateş gibi genellikle hafif-orta düzeyli, nezle ve farenjit benzeri üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla atlatabilir. Bu durum genç nüfusa sahip Türkiye için umut vericidir. Ayrıca dünya genelinde Covid-19 kaynaklı 9 yaş altında çocuk ölümü saptanmaması da diğer bir sevindirici haberdir.

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Koronavirüs bulaşması damlacık yolu ile olur. En çok ağız ve burundaki salgılarımızın içinde bulunur. Hapşırık ve öksürük ile birlikte 1 metreye varan mesafelere ulaşabilir. Hijyen önlemlerine dikkat etmeme sonucunda eller ile çevreye yayılır.

Çocukları Covid-19’tan koruyan öneriler

Unutulmamalıdır ki çocuklar öncelikle ebeveynlerini izler, onları taklit ve takip ederler. Bu nedenle ebevenyler olarak Covid-19’dan korunmada öncelikle yetişkinlere büyük sorumluluk düşer. Yetişkinler için alınan önlemler çocuklar için de geçerli olup uygulanmalıdır. Koronovirüsten çocukları korumak için şu kurallara uyun:

  • Öncelikle hastalık hakkında tüm çocuklara onların anlayabileceği dil kullanılarak bilgi verilmeli ve ardından genel hijyen kuralları eğlenceli hale getirilerek çocuklara öğretilmelidir. Çocuklar hastalık hakkında korkutmadan bilgilendirilmelidir.
  • Covid-19 bulgularını, soğuk algınlığı ve ateş bulgularını gösteren kişilerden 3-4 adım (yaklaşık 1 metre) uzak kalmamız korunma acısından önemlidir.
  • Son 14 gün içerisinde yurt dışına seyahat geçmişi olan kişilerle siz ve çocuğunuz temastan kaçının.
  • Çocuğunuza ‘genel hijyen kurallarına uyması gerektiğini’ söyleyin. Sık ve doğru yöntemle (en az 20 saniye) el yıkamasını öğretin. Koronavirüsün ellerde yaklaşık 10 dakika yaşadığı saptanmış olup su ve sıvı sabunla en az 20 saniye el yıkamak korunma açısında yeterlidir.
  • Toplu yaşam alanlarında çevre ile temasımız olduğunda da alkol bazlı el dezenfektanları veya kolonya kullanmak yeterlidir.
  • Çocuğunuzu kalabalık alıveriş merkezleri, top havuzları, konser salonları, sinema salonları gibi kapalı, havalandırması yetersiz ve  temas ihtimali yüksek alanlardan uzak tutun.
  • Yeni tip koronavirüs diğer virüslerle kıyaslandığında büyük çaplı bir virüstür. Havada asılı kalma kapasitesi düşük olup kolaylıkla yere çöker. Bu nedenle dışarıda klasik cerrahi maskeler korunmak için önemlidir. Ancak maskeler en fazla 1 gün kullanılmalı, kirlendiğinde ve nemlendiğinde dış kısmına dokunmadan hemen değiştirilmelidir.
  • Koronavirüsün metal yüzeylerde yaklaşık 12 saat aktif kaldığı saptanmış olup, bu yüzeylerle temas sonrasında da ellerimizi yıkamalı veya alkol bazlı el dezenfektanlarını kullanmalıyız.
  • Kapıları açıp kapatırken tek kulanımlık kağıt mendiller kullanmalı veya eller yerine dirsek ya da omzumuzu kullanmalıyız.
  • Yaşadığımız ortamları gün içerisinde en az 30 dakika süreyle 2-3 kez havalandırıp, virus ile temas ihtimalini azaltmalıyız.
  • Son olarak Koronavirüs, giysi ve kumaşlar üzerinde yaklaşık 9 saat aktif kalabildiğinden toplu ortamlarda bulunduktan sonra giysilerin 60-90 derecede yıkanıp, 2 saat güneş altında kurutulmasının virüs ile teması azalttığı belirtilmiştir.