Yazı İçeriği

Çocuklara genital bölge temizliğinin öğretilmesi gerekir

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Çocuklara genital bölge temizliğinin öğretilmesi gerekir

Çocukları bezden kurtarıp tuvalet ihtiyacını söyler hale getirmek anneler için ciddi bir mesai istiyor. Bu alışkanlığı edindirmek de yetmiyor. Özellikle de yuva ve anaokulu çağındaki çocuklar birçok nedenle tuvalete gitmeye çekinir, idrarını tutar. Bu da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar. Okul öncesi çocuklar idrarını yapmayı alışkanlık haline getirebilmesi için; okuldayken 4-5 saat aralıklarla tuvalete götürülmesi gerekir. Çünkü idrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına, koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açar.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon. Okul çağında bu sorun daha da artar. Çocuklara genital bölge temizliğinin öğretilmesi gerekir. Bu konuda şu hususlara dikkat edilmeli:

  • Küçük çocukların bu temizliği yapması zordur. Özellikle de 2,5-5 yaşındaki yuva dönemi çocuklarının. Bu nedenle her akşam çocuklara ayakta mutlaka tam veya yarım bir duş aldırılması önemlidir. Çünkü bu çocuklarda genital bölgenin tam anlamıyla temizlenmesini sağlar.
  • İdrar yolu enfeksiyonu oluşmasının en önemli nedeni, kaka yoluyla bulaşan bakterilerdir. Genital temizlik iyi yapılmadığı takdirde bu bakteriler idrar yolunda kolayca ilerler anlamlı sayıya ulaştıklarında idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Bebeklik döneminde bakım anneye ait olduğundan genital bölge temizliği her zaman daha özenlidir.
  • Çocuklar tuvalete girmeden önce ve girdikten sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır.
  • Tuvalet kağıdıyla temizlemek faydalıdır ama akşam ayakta duş alarak temizlik tam anlamıyla gerçekleşmiş olur.
  • İdrar yolu enfeksiyonları özellikle bu bölgenin anatomik yapısı nedeniyle kız çocuklarında daha sık görülür. Kız çocuklarının alt bakımı hangi yaşta olursa olsun daha özenli yapılmalıdır.


İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Okul öncesi çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu kabızlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, kilo alamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Okul öncesi çocuklar bulguları çok dile getiremezler. Daha çok anneleri kesik kesik çişini yaptığını, huzursuz olduğunu, ateşlendiğini söyler. Okul çağındaki çocukların iletişimi daha kolaydır. Onlar da sırt, bel ağrısı çektiklerini, idrar yaparken canlarının acıdığını ifade eder. Genital bölge çok sık olarak sabunlu veya şampuanlı suyla yıkanmamalı. İdrar yolu enfeksiyonları özellikle de kız çocuklarında sık görülür. 

Kız çocuklarında genital bölgeye bulaşan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolay çünkü bu yol erkeklere göre daha kısa. Bu nedenle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülür. Günlük temizliğin tuvalet kağıdıyla önden arkaya doğru yapılması lazım. En ideali suyla yıkamaktır. Eğer ıslak mendille temizlik yapılacaksa, su bazlı olanların tercih edilmesinde yarar var. Çok sulu bırakılırsa da kurulanması gerekir. Bunların dışında sıkı giyinmemek, çamaşırın sentetik değil pamuklu olması önemlidir.

Enfeksiyon tedavisinden önce idrar kültürü testi yapılır, kültürde üreyen bakteriye göre tedavi doktorun gerekli duyması halinde uygun antibiyotiklerle yapılır. Tedavinin ardından çocuklar 3-4 günde iyileşir. Ancak ilaçların 10 gün kullanılması gerekir. İyileşti diye ilacı bırakmamak önemlidir. İlaç bitiminden 3 gün sonra idrar kültürü yeniden alınarak kontrol edilmelidir. Erkek çocuklarda sünnet enfeksiyondan koruyucu bir etkendir.