Çocuğunuz ağzı açık uyuyorsa dikkat!
Burun ile boğaz arasında üzüm salkımına benzer yapısıyla önemli bir görev üstlenir geniz eti. Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar, vücudun bu mikroplarla savaşmasına yardımcı olan antikorları üretir; bademciklere benzer şekilde görev yapar. Ancak bu küçük doku büyüyüp de geniz boşluğunu doldurduğunda bu kez; burun tıkanıklığından geceleri ağzı açık uyumaya, kalitesiz uykudan sık sık hastalanmaya, hırıltılı solunumdan kulak enfeksiyonlarına dek birçok soruna yol açar. Kimi zaman da anne-babalar çocuklarının genizden konuştuğu için ses tonunun farklı olduğunu, iştahının olmadığını, geceleri terlediğini ve horladığını bazen de ağzının kenarından salya aktığını dile getirir. Geniz eti en büyük çapa 3-5 yaşları arasında ulaşır, ardından küçülmeye başlar, ergenlikte de kaybolur. Buna karşın bu tür sorunları olan çocuklarda ‘nasılsa ileride küçülecek’ diye beklemek sakıncalı olur.
Geniz eti gelişim geriliğine dahi yol açabilir
Bu noktada anne-babalara çok önemli görevler düşer. Zira anne-babalar kimi zaman geniz etinin alınmasından endişe ettiğinden kimi zaman da ‘ileride küçülecek’ diye üzerinde durmadığından sorunun daha da büyümesine neden olabilir. Geniz etinin geniz bölgesini doldurup solunum yolunu tıkadığında mutlaka alınması gerekir. Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir. İşitme azlığı nedeniyle iletişim bozukluğu, okul döneminde öğrenme güçlüğü meydana gelir. Çocuğun psikolojisinden gelişim geriliğine, yüz ve çene kemiklerinde bozulmaya dek birçok soruna yol açabilir. İlaçla tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda geniz etinin mutlaka genel anestezi ile alınması gerekir. Buna karşın sık solunum yolu enfeksiyon atakları ve alerjik iritasyon ameliyat olunsa da geniz etini yeniden büyütebilir.
Kulak tüpü de takılabilir
Çocukta işitme problemi meydana geldiğinde geniz etinin alınması yeterli olmayıp kulağa tüp takılması da gerekebilir. Cerrahi tedavide kulak zarına bir çizik atılarak kulağa, orta kulağın havalanmasını sağlayan tüp takılır. Kulak tüpü orta kulak iltihabına tekrar yakalanma riskini önemli oranda düşürürken orta kulakta biriken sıvıdan dolayı oksijen kaybını ortadan kaldırır, orta kulak iltihaplarından kaynaklanan konuşma ve denge problemlerini iyileştirir. Kulak tüpü kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır. Daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer. Kulağa su kaçırılmadığı sürece herhangi bir sorun oluşturmaz. Kontrollerde orta kulak iyileşmiş, işitme düzelmiş ve yeterli sürede tüp atılmamış ise tüp alınabilir. 12 ay ile 3 yıl arası beklenebilir. Buna karşın tüp kulağa su kaçması durumunda iltihaplı akıntıya ve kulak zarında zararsız kireçlenmeye neden olabilir.