Yazı İçeriği

İlk dişi çıkar çıkmaz diş hekimine götürün

Anne-baba bilinçli olmalı

Çocuklar da diş ipi kullanmalı

Çocukluk diş çürüklerini engelleyin

Çocuk diş çürüklerine karşı 8 önlem

İlk dişi çıkar çıkmaz diş hekimine götürün

Çocuğunuzun ilk dişinin çıktığı zamanı hatırlıyor musunuz? Sonra 2, 3 derken süt dişleri büyümesiyle birlikte tamamlanır. Ardından süt dişleri düşer ve kalıcı dişleri çıkar. Bu geçen dönemde herhangi bir ağrı, çürük, çarpıklık görülmediği takdirde pek çok ebeveyn çocuğunu diş kontrolüne götürmez. Halbuki bu sorun görüldüğünde gitmek demek korunma değil, sorunun çözümlenmesidir. İlk diş kontrolü ilk diş çıkar çıkmaz yapılmalıdır. Zira ilk diş, yumuşak dokuda barınamayan bakteriler için sert, üzerinde çoğalmaya uygun bir yapı meydana getirir ve daha sonra da çürük meydana gelebilir.


Anne-baba bilinçli olmalı

Çocuklarda 6’ncı aydan itibaren dişler çıkmaya başlar ve yaklaşık 2,5 yaşında süreç tamamlanır. Bu dönemde ağız diş sağlığının korunması ve ağız hijyeni için anne babalar önemli rol oynar. Bu noktada, çocukların ilk dişinden itibaren fırçaları, macunları ve temizleme şekilleri belirlenmeli ve ebeveynler bu konuda bilgi sahibi olmalıdır.

Çocuklar da diş ipi kullanmalı

Süt dişlerinin tamamlanmasıyla birlikte 2,5 yaşından itibaren ağız ve diş temizliğinde sadece fırçalamak yeterli olmaz. Çünkü fark edilmeyen, belirgin hale geldiğinde geç kalınan ara yüz çürükleri görülebilir. Bu nedenle süt dişleri tamamlanır tamamlanmaz diş ipi kullanmak gerekir. Ebeveynler için de kullanımı sıkıntı yaratan diş ipi konusunda çocuk eğitilmelidir. Fırçalama yapıldıktan sonra diş ipi kullanımını bir oyunla alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Çocukluk diş çürüklerini engelleyin

Çocukluk çağında diş çürükleri, anatomik yapı, yanlış ağız ve diş temizliği ve beslenme şekli nedeniyle görülebilir. Çürüklere karşı flor uygulaması yapılabilir. Kalıcı dişlerin çıktığı 6-7 yaşlardan sonra kalıcı dişler (12-13 yaş) tamamlanmadan diş çürüklerinin önüne geçebilir.

Çocuk diş çürüklerine karşı 8 önlem

  • Çocuklar için üretilen ürünlerden, yaşına uygun olanı kullanın.
  • Diş macunu konusunda diş hekiminize danışın. Çocuğunuzun ihtiyacına göre macun kullanmaya özen gösterin.
  • Yaşına uygun olmak kaydıyla, diş fırçası seçimini çocuğunuza bırakın.
  • Diş fırçasını 3-4 ayda bir yenileyin.
  • Doğru diş fırçalama şeklini çocuğunuza göstererek anlatın.
  • Ödül olarak çikolata, şeker veya abur cubur vermeyin. Çocuklarınızın bu ürünleri tüketmesini mümkün olduğunca azaltın.
  • Günde en az 2 defa mutlaka dişlerini fırçalamasını sağlayın.
  • Diş hekimi korkunuz olsa bile bunu çocuğunuza yansıtmayın.