Kitap okuma alışkanlığı
Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak onların zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Ancak günümüzde teknolojik cihazlarla oyun oynamayı tercih eden çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak kolay olmuyor. Çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle onun dikkatini çekmeniz ve kitap okumanın eğlenceli olduğunu ona anlatmanız gerekir. Ona okuma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle onun ilgi alanlarına göre kitap tercihleri yapın. Bunun için onun tercihlerini öğrenin. Çocuğunuz bunu size söylemek için çok küçükse bir kitapçıdan tavsiye alabilirsiniz. Onun ilgisini çekecek kitapları belirledikten sonra sıra kitap okumanın eğlenceli olduğunu göstermeye gelir. İşte bunun için size birkaç tavsiye…
Hangi yaşta, hangi tür kitaplar okunmalı?
Bebekler için tahta kitaplar ve aynalı kitaplar gibi farklı dokuları olan kitaplar daha ilgi çekicidir. Okul öncesi dönemdeki çocuklar alfabe kitapları ve resimli kitaplardan hoşlanır. Okul çağına gelmiş olan çocuklar ise kurgusal, kurgusal olmayan, şiir gibi kitaplar tercih edebilir. Çocuğunuz kendi başına okuyamayacağı bir kitabı okumak isterse, ona yardımcı olun. Kitabı beraber okurken çocuğunuz çizimlere bakıp sorular sorarak hikâyeyi takip edecektir.
Çocuğunuza notlar bırakın
Kitaplar dışında aynı zamanda çocuğunuza, çocuk dergileri, sesli kitaplar, fotoğraf albümleri, gazeteler, karikatür dergileri, internet, bilgisayardaki okumaya başlama oyunları, mıknatıslı harfler veya elektronik kitaplar alabilirsiniz. Aynı zamanda akrabalarından gelen kartpostal veya mesajlar da okuma alışkanlığı kazandırmanıza yardımcı olabilir. Akrabaları dışında size de ona belli aralıklarla notlar bırakabilir ve aynısını ondan da isteyebilirsiniz.
Banyoya kitap götürmesine izin verin
Kitapları diğer oyuncaklarla birlikte, çocuğunuzun ulaşabileceği ve göz önünde bir yerde bulundurun. Plastik kitapları banyoya bile koyabilirsiniz. Oturduğunuz kanepelerin ve koltukların hemen yanına kitaplar koyarak yemekten sonra ve kısa şekerlemelerden önce kitap okuyabilirsiniz.
Özel bir okuma alanı oluşturun
Bazı kitapları kapakları dışarıya bakacak şekilde yerleştirin. Böylece çocuğunuzun dikkatini çekebilir. Kütüphanenize çocuğunuzun okulda öğrendikleri hakkında kitaplar da ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda onun favori kitap ve dergileriyle dolu olan bir sepeti oturmayı en çok sevdiği alanın yanına koymanız da dikkatini çekmenize yardımcı olabilir.
Çizimlerle ilgisini canlı tutun
Okuma alanlarının iyi aydınlatılması gerekir. Alandaki kitapları ve diğer okuma materyallerini belli aralıklarla değiştirerek çocuğunuzun ilgisini canlı tutabilirsiniz. Okuma alanını çocuğunuzun çizim ve yazılarıyla doldurabilirsiniz. Kitapların yanına müzik dinleyebilmesi için bir hoparlör koyabilirsiniz. Bunlar onun bu alanda daha çok vakit geçirmesini sağlayarak, okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilir.
Kendi hikâyesini yazmasına izin verin
Çocuklar kendilerinin yazdıklarını aileleri ve arkadaşlarıyla paylaşmayı seviyorlar. Kendi hikâyelerini yazıp bunları renklendirerek kitap haline getirebileceği bir alan yaratabilirsiniz. Aynı zamanda okuma alanına asacakları resimleri ve yazıları da bu alanda yapabilirler.
Çocuğunuzla rolleri değişin
Bir kitabı ona okuyabilirsiniz. Ama bunun yerine çocuğunuzun favori bir dergi veya kitabını size okumasını isteyin. Birlikte kitap okuma ve birlikte sessiz zaman paylaşımını bir alışkanlık haline getirmeniz çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilir.
Teknolojiyi verimli hale getirin
Elektronik kitap okumak çocuğunuzun ilgisini çekebilir. Elektronik kitaplar sayesinde çocuğunuzun teknolojik aletlerde geçirdiği zamanın daha verimli olmasını sağlayabilir, aynı zamanda çocuğunuzun okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirisiniz.