Hikayeler çocukların hayal dünyasını geliştirir
Çocuklar sık sık sıkılabilir ve yeni oyunlar, oyuncaklar arayabilirler. Böyle bir anda, çocuğunuza hikaye anlatmaya, onunla hikayeler yaratmaya ne dersiniz? Yaratıcı hikayeler eşliğinde çocuğunuzla birlikte eğlenceli vakit geçirebilir, anlattığınız hikayelerle çocuğunuzun zihinsel ve duygusal kapasitesinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu hikayelerle, çocuğunuzun iç dünyasını birlikte keşfe çıkarken, onun yaratıcı yanını geliştirecek ve bir yandan da ilişkinizi güçlendirme fırsatı bulacaksınız. Peki çocuğunuza hikaye anlatmanın yollarını biliyor musunuz? Çocuklara hikaye anlatmanın 6 yolunu anlattı.
1. Çocuk hikaye kitaplarından esinlenin
Çocuğunuza hikaye anlatırken herkesin bildiği, kalıplaşmış hikayeleri kullanmak zorunda değilsiniz. Farkında olmasanız da çocuğunuza anlatacağınız pek çok hikayeniz olabilir. Çocukken yaşadıklarınızı ya da kitaplardan okuduklarınızı karıştırarak hikayeler yaratabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşadığı olayları hikayeleştirerek anlatmanız da onun hoşuna gidebilir. Örneğin; hayvanat bahçesine gittiğinizde ya da parkta arkadaşlarıyla yaşadıklarını hikaye haline getirip anlatabilirsiniz.
2. Kendini hikayenizi anlatın
Küçük çocuklar, ailelerinin başlarından geçenleri dinlemeyi sever, merak ederler. Ebeveynleri hakkında düşünmek çocuğun hayal gücünün gelişmesine yardımcı olabilir. Bunun yanında, anne-babalarının da bir zamanlar çocuk olduğunu, benzer duyguları yaşadığını duymak, kendilerini anlaşılmış hissettirir. Ona ilk dişinizin düştüğü zamanı, en sevdiğiniz öğretmeninizi, nelere üzüldüğünüzü, öfkelendiğinizi, kendi anne-babanızla anılarınızı anlatabilirsiniz.
3. Onun hikayesini anlatın ve yaratın
Çocuklar kendileriyle ilgi olayları dinlemekten de keyif alırlar. Ona, doğduğunda, bebekliğinin ilk zamanlarında nasıl olduğundan, küçükken onu neşelendiren veya kızdıran şeylerden bahsedebilir; komik anlarını anlatabilirsiniz. Sonrasında da bu konuyla ilgili yorum yapabilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda sevdiği çizgi film ya da hikaye karakterleri ile ilgili öyküler de anlatabilirsiniz. Özellikle okul öncesi çocuklar sevdikleri karakterlerin hikayelerinin anlatmasından hoşlanabilirler.
4. Ana karakter o olsun
Çok sevdiği bir karakteri ve olaylarını değiştirerek ona anlatabilirsiniz. Özellikle büyük çocuklar dinledikleri hikayelerin ana karakteri olmayı severler. Böylece ana karakterin o olmasını sağlayabilir ve onun yönlendirdiği, merkezinde çocuğunuzun olduğu bir hikaye yaratabilirsiniz.
5. İlgisini ölçün
Çocuğunuza hikaye anlatırken, konunun ve olayların onun ilgisini çekip çekmediğini gözlemleyin. Bu sayede çocuğunuz soru sorarak tüm dikkatini size verebilir. Aynı zamanda anlattığınız hikayelerde doğal bir dil kullanmaya özen gösterin. Bu sayede çocuğunuza daha samimi bir ortam sunabilir ve heyecanla beklemesini sağlayabilirsiniz.
6. Kendi kitabınızı hazırlayın
Çocuğunuzla beraber size özel kitaplar yaratabilirsiniz. Oluşturduğunuz hikayeleri fotoğraflar veya çizimlerle kitap haline getirip daha kalıcı olmalarını sağlayabilirsiniz. Hikayeleri, çocuğunuzun kendi kelimeleriyle yazmasına izin verin. Yaptığınız kitapların canlandırmasını yapmak için kostümler veya kuklalar da hazırlayabilirsiniz. Daha sonra, hazırladığınız bu gösteriyi ailenize sunabilirsiniz. Kendi gösterisini hazırlayıp size sunması ya da onun size hikaye anlatması yönünde onu teşvik edebilirsiniz.