Bitki çaylarını karıştırarak vermeyin
Bitki çayları, özellikle ülkemizde saymakla bitmeyecek çeşitliliktedir. Ülkemizde en sık kullanılan çay siyah çay olsa da, kafein içeriği nedeniyle çocuklara verilmesi önerilmez. Ek olarak acımsı tadı, çocukların çayı şeker ilaveli içmek istemelerine neden olur. Bu haliyle siyah çayın zararı ikiye katlanır. Bu nedenle çocuklara, çay verilecek ise, bitki çayı tercih edilmelidir. Bitki çayları, çocuklara özellikle kahvaltılarda, inek sütü yerine verilebilir. Bitki çayı alınırken, açıkta satılan bitki çaylarından çok, eczanelerden temin edilmesi uygundur. Ayrıca çocuklarda, karışık bitki çayı kullanmamalıdır. Çocuğunuzun, bitki çayının içeriğindeki maddelerden herhangi birisine alerjisi olursa, bunu tespit etmek zor olacaktır. Ek olarak, çocuklara verilecek bitki çaylarının, kaynatılmaması, ılık su ile demlenerek verilmesi uygundur. Çocuklara verilecek bitki çayları ara ara verilmeli, rutin beslenmesi içinde sürekli kullanılmamalıdır.
Bitki çaylarının faydaları
Antioksidan zengini: Yeşil çay; antioksidan özellik taşır. Ayrıca antibakteriyel özelliği ve kalp sağlığındaki önemli etkileri nedeniyle kabul görür. Ama yine de kafein içeriği nedeniyle, haftada 1-2 kezden daha çok kullanılması önerilmez. Temin edilebilirse, kafeinsiz yeşil çay kullanmak daha uygun olur.
Stresi azaltır: Çocuklar ne kadar küçük olsalar da, kendi yaşlarına ait psikolojik sorunlarla mücadele ederek büyürler. Sorunlara, kendi çözümlerini buldukları gergin dönemlerde, onlara bol bol sevgi, ilgi ile beraber, bir fincan bitki çayı ikram edebiliriz. O da fazladan gelen, sıcak bir desteğe “hayır” demeyecektir.
Kabızlığa iyi gelir: Kabızlığın en iyi tedavisi bol bol su tüketmektir. Su içmeyi reddeden çocuğunuza, bitki çayı teklif etmeyi deneyebilirsiniz. Bitki çayları, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde etkilidirler. Keten tohumu çayı önerilebilir. Keten tohumu, omega 3, C vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum da içerir.
Gribal semptomlara ve öksürüğe iyi gelir: Ilık bir bitki çayı, boğaz ağrısını ve öksürük sıklığını azaltır. Limon ve nane ile tatlandırılmış papatya çayı verilebilir.
Mide bulantısını yatıştırır: Tarçın çayı çocuklarda, mide bulantısını azaltabilir. Ancak, yine kaynatmadan ılık suda demlenerek verilmelidir. Aynı zamanda tarçın, aynen kakule gibi, bitki çaylarının içine koku ve lezzet eklemesi açısından ilave edilebilir.
Uykusuzluğa iyi gelir: Papatya çayı, uyku problemi yaşayan çocuklarda kullanılan en yaygın bitki çayıdır. Papatya çayı, aynı zamanda mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da iyi gelir. Papatya çiçeğinin bazı türleri zehirli olabileceği için, açıkta satılan papatya çaylarından ziyade, tıbbi amaçlı çay olarak eczanede satılan formlarından temin edilmesi uygundur.
Çocuklar kaç yaşından itibaren bitki çayı içebilir?
Çocuklara 6 aylık olana kadar bitki çayı verilmemelidir. Bu nedenle yenidoğan döneminde gaz için aktardan alınarak kullanılan rezene veya anason çayları önerilmez. Bunun en büyük nedeni; ilk aylarındaki bebeklerin, bitkilerin maruz kaldığı zirai ilaçlardan çok daha fazla etkilenmesidir. Bu bitki çayları yine de bebek için kullanılmak isteniyorsa, annenin içmesi daha uygundur. Bu yöntemle bitki çaylarının içeriği, belli bir oranda, süt yoluyla bebeğe geçecektir. Yine papatya, ıhlamur ve nane çayları, 6 aydan sonra, doktorunuza danışarak bebeğinize verebilirsiniz. 4-10 yaş arasındaki çocuklara, tercihen kafeinsiz bitki çayları verilebilir. 12 yaş üzerindeki çocuklar, haftada 1-2 kez siyah çay içebilirler.
‘Süt arttırıcı çay/anne çayı’ etiketine dikkat
Piyasada ‘süt arttırıcı çay/anne çayı’ olarak satılan bitki çaylarının, gerçekten süt miktarını arttırdığına dair tatmin edici bilimsel bir veri bulunmaz. Limonotu, rezene, rooibos (roybos), çemen otu ve sedef otunun süt arttırıcı etkileri olduğuna inanılır.