Yazı İçeriği

Çocuğunuzun kahvaltıyı es geçmemesini sağlayın

Huzursuz hissediyorsa

Kahvaltı sağlıklı bir kiloda olmasına yardımcı olabilir

Abur cuburdan uzak tutar

Kahvaltı konsantrasyonu artırır

Kolay kahvaltı için tüyolar

Beslenme kabı hazırlayın

Kahvaltı tabağı olmak zorunda değil

Dengeli bir kahvaltı hazırlayın

‘Kahvaltıda ne yapsam?’ diyorsanız

Çocuğunuz sizi örnek alır

Çocuğunuzun kahvaltıyı es geçmemesini sağlayın

Kahvaltı, vücudunuza gün boyunca ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir. Ancak okula gitmek için erken saatte uyanan çocuğunuz sizinle aynı fikirde olmayabilir. Uykudan yeni uyandığında bir şeyler yemek istemeyebilir ve aç olmadığını söyleyebilir. Çocuğunuzun kahvaltıdan kaçmasını engellemek sizin elinizde.


Huzursuz hissediyorsa

8-12 saatlik bir uykudan sonra vücut enerjiye ihtiyaç duyar. Bu zaman diliminde yemek yememiş olan çocuk kahvaltı yapmadığında daha yorgun, huzursuz ve sinirli hissedebilir.

Kahvaltı sağlıklı bir kiloda olmasına yardımcı olabilir

Kahvaltı yapan çocuklar daha sağlıklı olma ve fiziksel aktivitelere daha çok katılma eğilimi içindedirler. Aynı zamanda kahvaltı, metabolizmayı çalıştırarak alınan besinleri enerjiye dönüştürür. Metabolizma harekete geçtiğinde vücut kalori yakmaya başlar. Bu sayede çocuğunuzun kilosunu kontrol altına almanıza da yardımcı olabilir.

Abur cuburdan uzak tutar

Kahvaltı yapmayan çocuğunuz gün boyunca daha fazla kalori tüketeceği için daha kilolu olmaya meyilli olabilir. Kahvaltı yapmadığı için gün içerisinde abur cuburlarla açlığını bastırmaya çalışabilir. Sağlıklı bir kahvaltı ile çocuğunuzu abur cuburlardan uzak tutabilirsiniz.

Kahvaltı konsantrasyonu artırır

Çocuğunuzun her sabah kahvaltı yapması kadar kahvaltıda ne yediği de önemlidir. Günün ilk öğününü buğday, protein,  lif ve kalsiyum açısından zengin besinlerden seçerken şeker miktarını az tutmanız onun dikkatini, konsantrasyonunu ve hafızasını artırabilir.

Kolay kahvaltı için tüyolar

Sabahları büyük bir kahvaltı yapmak çok güzel olsa da buna her zaman imkan bulamayabilirsiniz. Özellikle hayatın yoğunluğu ve koşturmacası içerisinde kahvaltı hazırlamak zor olabilir. Bu nedenle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tarifler deneyin. Bunun için;

  • Tabak, çatal gibi malzemeleri önceden hazırlayıp meyveleri akşamdan yıkayabilirsiniz.
  • Herkesi 10 dakika önceden kaldırın.
  • Çocuğunuzun kendi kahvaltısının hazırlanmasına ve planlanmasına yardım etmesine izin verin.

Beslenme kabı hazırlayın

Kahvaltı yapmak için vakti yoksa veya aç değilse onun için bir beslenme kabı hazırlayabilirsiniz. Bu sayede okula giderken ya da ders aralarında kahvaltısını yapabilir. Taze meyveler, yoğurt, fındık, ceviz, fındık ezmesi ve muz sandviçi gibi hazırlanması kolay kahvaltılıklar yapabilirsiniz.

Kahvaltı tabağı olmak zorunda değil

Hazırlayacağınız kahvaltının kahvaltı tabağı şeklinde olması gerekmiyor. Farklı besinleri karıştırabilir, akşamdan kalan yemeği koyabilirsiniz. Zeytin, peynir ve domatesten oluşan klasik bir kahvaltı olmasa da çocuğunuzun ihtiyacı olan enerjiyi verecek bir kahvaltı olacaktır.

Dengeli bir kahvaltı hazırlayın

Karbonhidrat, protein ve lif açısından dengeli bir kahvaltı hazırlayın. Vücut enerji üretmek için ilk önce karbonhidratları yakar. Proteinlerden gelen enerji ikinci sıradadır. Lif, dolgunluk hissinin artmasına yardımcı olur ve bu nedenle aşırı yemeyi engeller. Lif içeren içecekler ile birlikte tüketildiğinde lif, sindirim sisteminden gıdaların taşınmasına yardımcı olur, kabızlığı önler ve kolesterolü düşürür.

Karbonhidrat içeren besinler: Tam tahıllı gevrekler, esmer pirinç, tam tahıllı ekmekler, çörekler ve kekler, meyveler, sebzeler...

Protein içeren besinler: Yarım yağlı veya yağsız süt ürünleri, yağsız et, yumurta, fındık, tohumlar ve kuru fasulye…

Lif içeren besinler: Tam tahıllı ekmekler ve gevrekler, esmer pirinç, kepek ve diğer tahıllar; meyve, sebze, fasulye ve fındık…

‘Kahvaltıda ne yapsam?’ diyorsanız

Sabahları alıştığımız kahvaltı tabakları yerine farklı şeyler deneyebilirsiniz. İşte size bazı kahvaltı önerileri:

  • Tam tahıllı gevrek, yarım yağlı süt ve taze meyveler…
  • Tam tahıllı waffle, fıstık ezmesi veya yağsız peynir ve meyve…
  • Tam tahıllı ekmek dilimlenmiş sert pişmiş yumurta ile doldurulmuş
  • Fındık ya da tarçın, hindistan cevizi, yenibahar veya karanfil serpiştirilmiş meyve ile tahıllı simit
  • Fıstık ezmesi ve taze meyve (muz ya da elma dilimleri) ve az yağlı süt ile tam tahıllı yarım simit
  • Az yağlı süt veya yoğurt ile hazırlanmış taze meyveli smoothie
  • Tam buğdaylı tost ile sebzeli omlet
  • Kepekli çörek ve meyveler
  • Yağsız hindi ve domatesli tost
  • Kıyılmış elma, fındık ve tarçın ile pişmiş yulaf
  • Az yağlı peynir ve taze meyveler, tam tahıllı ekmek veya tahıllı yarım simit

Çocuğunuz sizi örnek alır

Çocuklarınıza sizin örnek olduğunuzu unutmayın. Çocuğunuzun her sabah yaptığınız kahvaltıdan keyif aldığınızı görmesini sağlayın. Basit bir kahvaltıyla bile bu öğünün ne kadar önemli olduğunu çocuğunuza göstermiş olursunuz.