Kalp hastalıklarının temeli çocukluğa dayanıyor
Modern şehir hayatı, düzensiz ve sağlıksız beslenme, hareket azlığı her yaşta kişiyi tehdit eder. Ancak erken çocukluk döneminde bu hatalı yaşam biçimi ileriki yıllar için kötü bir miras. Günümüzde kalp ve damar hastalıklarının temeli erken çocukluk döneminde atılır. Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık yarısı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanırken, doğumsal kalp hastalıkları bir yana, kalp damar hastalıklarında risk unsurları erken çocukluk döneminde gelişmeye başlar. Bu nedenle ileriki yaşlar için erken çocukluk döneminde tedbir almak önemli hale gelir. Çocuk kalbini tehdit eden etkenler…
1. Öğün atlamamalı
Modern şehir hayatının bir sonucu olarak çocuklar düzenli beslenme alışkanlığından hızla uzaklaşır. Çoğunlukla her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı olmadığı gibi, öğle yemeğini de sebze yerine abur cubur diye tabir edilen gıdalarla geçiştirmeyi tercih edebilir. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenme kalp sağlığında kritik önem taşırken, öğün atlamadan da kaçınılması gerekir.
2. Abur cubura dikkat!
Çocukların gün içerisinde dinlenirken ve ders çalışırken tükettiği besinlere de dikkat etmesi gerekir. Şeker içeriği yüksek besinlerden, cips ve gazlı içeceklerden uzak durulması şart. Bu tür yiyecek ve içecekler çocuk yaştan itibaren kalp damar sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye sokar.
3. 'Çocuk menülerine' kanmayın
Çocukların gerek büyükşehir yaşamının hızlı temposuna ayak uydurmaya çalışmaları gerekse hazır gıdaların lezzet artırıcı soslarıyla cazibesine karşı koyamamaları fast food yemek kültürüyle iç içe olmalarına neden olur. Bu lezzetli ama yağlı ve kızartma yiyecekler de kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Gün içerisinde gerekli protein, sebze, meyve ve tahıl grubundan yeterince beslenmek çok önemli.
4. Fazla kilo küçük yaşta da tehlike
Modern hayatın çocuk sağlığında yol açtığı önemli sorunlardan biri de aşırı kilo. Son yıllarda çocukların gerek hareketten giderek uzak kalmaları gerekse sağlıksız beslenme alışkanlıkları obeziteye davetiye çıkarır. Çocuklarda obezite modern çağın salgını olarak karşımıza çıkarken, aşırı kilo kalp ve damar sağlığını da vurur.
5. Hareketli çocukluk geçirmeli
Çocukların fiziksel aktiviteleri gün geçtikçe azalır. Büyükşehirlerde çocukların ev ve okul arasında dahi yürümemesi, çoğunlukla okullarına servis ile gidip gelmesi, en basiti merdiven çıkmak yerine asansöre ve yürüyen merdivene binmeleri kalp ve damar sağlığı açısından hareketsizlik ciddi bir risk unsuru oluşturur.
6. AVM’de değil, parkta oynamalı
Geçmişte çocukların başlıca oyunları arasında açık hava oyunları gelirdi. Seksek, yakalamaca, köşe kapmaca, saklambaç derken çocuklar hareket halindeydi. Park alanlarının azalması ve yerini alışveriş merkezlerinin alması ile artık sokak oyunları yavaş yavaş terk ediliyor yerini kapalı alanlara bırakıyor.
7. Spor alışkanlığı olsun
Teknolojideki hızlı gelişmeyle çocukların bilgisayar oyunları ve tablete yönelimleri hızla arttı. Uzun süreli televizyon seyretme ve bilgisayar başında geçirilen sürede aşırıya kaçılması kalp sağlığını olumsuz etkiler. Ebeveynler çocuklarına küçük yaştan itibaren düzenli spor yapma alışkanlığını kazandırmalı.
8. Stresle baş edebilir
Çocuklar bir yandan sınav kaygısı, bir yandan sosyal ilişkilerde yaşayabildikleri sıkıntılar, bir yandan aile baskısı, bir yandan erken ergenlik derken kendilerini sancılı, bunalmış ve yoğun stres altında hissedebilirler. Günümüzde depresyona girme yaşı çocukluk çağına inerken bu da kalp hastalığına davetiye çıkarır.