Çocuğunuz sigara içiyorsa…
Dünyada en yaygın bağımlılık sigarada gözleniyor. Birçok madde gibi sigara da ilk olarak ergenlik döneminde deneniyor. Tartışmasız tam bir sağlık düşmanı olan, son yıllarda tüketimini önlemeye yönelik ciddi tedbirler alınan sigarayı ne yazık ki yok etmek mümkün değil. Örnek olun
Her şeyden önce çocuğunuzun bir davranış geliştirmesini istiyorsanız, ona doğru mesajlar vermeniz gereklidir. Kendiniz sigara içerken onun içmesinin doğru olmadığını söylemek o kadar da ikna edici olmayacaktır. Çocuğunuzun gözündeki öneminizi bilin ve ona doğru bildiklerinizi once uygulayarak gösterin, ona örnek olun.
Sigaraya neyin sebep olduğunu anlamaya çalışın
Bu tür durumlarda kızmak, cezalandırmak, çatışmaya girmek, kavga etmek pek işe yarar yöntemler değildir. Çocuğunuzun zararını bildiğiniz bir maddeyi kullanması size birçok şey hissettirebilir. Ancak duygularınızı çocuğunuza aktarırken dikkatli ve yapıcı olmalısınız. İletişiminizi koparmamak en önemli hedef olmalıdır. Duygularınızı olduğu gibi aktarmak, çocuğunuzla konuyu konuşabilmenizi engeller, daha da kötüsü çocuğunuzun sizden kendine ait birçok bilgiyi saklamasıyla sonuçlanabilir.
Konuşun
Çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu öğrenmek ana-baba olarak ona nasıl yardımcı olacağınızı bulmanın tek yoludur. Çocuğunuzla konuşun. Sigara kullanmasına neyin sebep olduğunu anlamaya çalışın. Bazen sorun arkadaşlarıyla çözemediği bir çatışma okul veya öğretmenlerle yaşadığı aşılabilecek bir sorun olabilir. Bazen de sigara kullanmaktaki tek amaç, büyümüş olduğunu ispat etmektir. Sorunu bilirseniz çözüme de destek olabilirsiniz, çocuğunuzla konuşun.
Nasihat değil bilgi verin!
Olumsuzlukları sizin söylemenizden daha etkilisi onun sigaradan yakınmasına izin vermektir. Sigaranın nasıl bir şey olduğunu sorun ve bırakın. Konu sigaradan şikayet ettiği taraflara geldiğinde destekleyebilirsiniz. Ergenler görünümlerine sağlıklarından daha çok önem veriyor olabilir. Solunum hastalıkları veya diğer sağlık sorunlarını kendilerine uzak görebilirler. O yüzden sigaranın kokusu, dişlere, cilde veya gelişime etkisi onları daha çok etkileyebilir. Bu konularda, nasihat vermekten kaçınarak bilgi verebilirsiniz.
Her zaman yanında olduğunuzu hissettirin
Çocuğunuzu sigarayı bırakmaya teşvik edin ve her zaman bu konuda yanında olacağınızı hissettirin. Ancak zorlayıp tehdit etmeyin. Çatışmadan kaçınıp onun ulaşabileceği bir destek olmak her zaman işe yarar.
Sosyalleşmesini sağlayın
Gençlerin uğraşılarının olması, spor veya sanat faaliyetelerine katılmaları, sosyalleşme imkanları onları kendilerini gerçekleştirebilecekleri olumlu deneyler içerisinde tutar ve doyum sağlar. İlgi alanları için destekleyin, önerilerde bulunun.
Sigarayı bırakması için tarih belirleyin
Sigarayı bırakmak istediğinde;
Öncelikle sigara kullanımıyla ilgili problemlerin doğasını bilmelisiniz. Sigara kullanan kişinin sigarayı bırakmaya dair duygularının değişken olabileceğini, dönem dönem tekrar kullanmayı düşünebileceğini önceden bilmeli ve hazırlıklı olmalısınız. Birkaç teknik işe yarayabiliyor;
Yazmak: Çocuğunuzun sigarayı neden bırakmak istediğini yazması için destekleyin. Sigara içme isteği çok yoğun olduğu zamanlarda okumak ona iyi gelecektir.
Tarih belirlemek: Sigarayı bırakmak için bir güne karar vermesini sağlayın. Bu şekilde bırakma işi başlamış olacaktır.
Hayır diyebilmek: Yanında sigara içilmesi kendisi için de kullanma isteğini arttıracaktır. Bunu bilmek ve önlem almak işe yarayabilir. Her zaman uzak durmak işe yaramayacaktır. Hayır diyebilmekle ilgili çalışmak en önemli adımlardan biridir.
Profesyonel yardım almak: Hem yoksunluk döneminde hem de hazırlayıcı faktörlerin belirlenmesinde bir hekim ile görüşmek faydalı olabilir. Unutmayın sigara kullanımının şiddetine göre tedavisi de değişecektir.