Yazı İçeriği

Çocuklarda topallamaya yol açan 8 neden

Virüsler dize vuruyor

Tümörden kaynaklanabiliyor

Bakteriler ameliyata götürüyor

Ergenlerde sessizce ilerliyor

Kız çocuklarda daha yaygın

18 ayda hala yürümüyorsa…

Kalça çıkığı mı?

Düşmelere dikkat!

Çocuklarda topallamaya yol açan 8 neden

“Çocuğumun daha düne kadar bir şeyi yoktu ama şimdi topallıyor” diyorsanız dikkat! Travma, grip, kemik iltihabı… Birbirinden farklı rahatsızlığa bağlı gelişebiliyor. Çocuklarda topallama, yürüyüş bozuklukları şikayeti arasında başı çekiyor. Bazen basit bir düşme ve çarpmadan kaynaklanabiliyor, bazen de tümör gibi ciddi bir hastalığa bağlı meydana gelebiliyor. Çocuklarda topallamaya neden olan sorunlar araştırılırken yaş gruplarının dikkate alınması gerekiyor. Çocuğun yeni yürümeye başladığı 1-3 yaş arasında ailenin dikkat etmesi önemli. Çocuklarda topallamaya yol açan nedenler…


Virüsler dize vuruyor

Pek çok kişi özellikle de kış aylarının vazgeçilmez hastalığı gribin topallamaya neden olabildiğini bilmez. Oysa üst solunum yolu enfeksiyonu ile vücuda giren virüs ya da bakterilerin bir takım toksinleri, özellikle kalça ekleminde veya diz ekleminde reaksiyona sebep oluyor. Genellikle son iki hafta içerisinde geçirilmiş viral enfeksiyonu aileler fark edemeyebiliyor. Kolayca tedavi edilebiliyor.

Tümörden kaynaklanabiliyor

Çocuklarda topallama, tümör gibi nedenlerle de meydana gelebiliyor. Aileler çocuklarındaki bir aksamaya karşı dikkatli olmalı. Birincil kemik tümörleri, çoğunlukla 20 yaş altında ortaya çıkıyor. Acil müdahale gerektiren hastalıklar, ihmal edilirse kalıcı sakatlık bırakabileceği gibi hayatı da tehdit edebilir. Bu nedenle topallama tespit edilen çocuğun mutlaka bir ortopedi uzmanına muayene ettirilmesi gerekiyor.

Bakteriler ameliyata götürüyor

Ortopedinin acillerinden olan mikrobik eklem iltihabı bir başka deyişle septik artritte, ekleme bulaşan bakteri çoğalarak eklem hasarı oluşturuyor. Hastada yüksek ateş ve şiddetli ağrı ile huzursuzluğa yol açıyor. Hasta genellikle sırtüstü yatıyor, etkilenen bacağını hiç hareket ettiremiyor. Alınan eklem sıvısında bakteri görülmesi tanıyı kesinleştiriyor. Tanı konulduğu anda eklemin acilen ameliyat ile açılarak yıkanması sakatlığı önlemede kritik rol oynuyor.

Ergenlerde sessizce ilerliyor

Kemiğe bakteri bulaşması sonrasında kemik iltihabı oluşabiliyor. Özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda kemik iltihabı bölgesel ağrı, şişlik veya yalancı felç ile kendini gösterirken, ergenlerde hastalığın seyri daha sessiz seyredebiliyor. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlık bırakabiliyor.

Kız çocuklarda daha yaygın

Diskit, omurga kemikleri arasında bulunan disk denilen kıkırdağın iltihabıdır. Nadir görülmekle birlikte sırt ve bel ağrısına neden olarak yürümeyi bozabilir. Çocuklarda kronik hareket kısıtlılığı yapan en önemli nedenlerden biri de jüvenil romatoid artrit. Genellikle 2 yaş civarında çocuklarda hafif aksamaya neden olan hastalık kız çocuklarda 4 kat daha sık görülüyor. En sık ayak bileği ve diz eklemini tutuyor.

18 ayda hala yürümüyorsa…

Çocuğun yürümesinde anormallik varsa ve çocuk normal zamanında yürümeye başlamadıysa nörolojik bir hastalık akla gelmeli. 18 ayda halen yürümeye başlamamış çocukta, yürüme gecikmiş olarak kabul ediliyor. Doğum sırasında bebeğin beyninin oksijensiz kalması sonucu kasları kontrol eden beyin kabuğunun harabiyeti ile oluşan ‘serebral palsi’ ile genellikle 2-5 yaş arası erkek çocuklarda görülen kas hastalıkları başı çekiyor.

Kalça çıkığı mı?

Kalça çıkığından kalça kemiğinin açısal bozukluğuna, kalça topuzunun kan dolaşımının bozulmasından eklem kıkırdağının erimesi hatta kopmasına dek birçok anatomik bozukluk çocuklarda topallama nedenleri arasında yer alıyor. Sporcu çocuklarda sık rastlanan ve tendonların kemiğe yapışma yerinde ağrı ile ortaya çıkan ‘aşırı kullanma’ sendromu da anatomik bozukluklar arasında yer alıyor.

Düşmelere dikkat!

Çocuklarda topallama şikayeti en sık travma sonrası meydana geliyor. Travmanın ardından oluşabilecek kırık ya da adale yaralanmaları topallamaya neden olabiliyor. Özellikle erkek çocuklarda düşmeler, incinmeler, çarpmalar çok fazla oluyor. Örneğin 3 yaşındaki bir çocuk düşmesi ile ilgili bilgi veremeyeceğinden, ailenin veya bakıcının gözlemi ve hekimi doğru bilgilendirmesi çok önemli. Detaylı bir muayene, gerekirse röntgen tetkiki ile travmanın ayırımı yapılabiliyor. Doğru gözlem ve bilgiyle çocuğun topallamasının önüne geçilebiliyor.