Yazı İçeriği

Cinsellik soruları

Cinsellik evliliği öldürüyor mü?

Kadın ve erkekte cinsel işlev bozukluğu nasıl yaşanıyor?

Erken boşalma nedir?

Ereksiyon sorununun nedenleri nelerdir?

Sertleşme sorunu nasıl tedavi ediliyor?

Penis eğriliği doğuştan mı?

Vajinismus nedir?

Cinsellik soruları

Sağlık ve mutlu bir birliktelik için cinsellik önemlidir. Türkiye’de cinsellik genellikle evlilikle başlıyor. Ancak evlilikte veya öncesinde cinsellik konusunda da bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları ilgili merak edilenler…


Cinsellik evliliği öldürüyor mü?

Fiziksel, psikolojik ya da psikiyatrik bir problem olmasa da bazen eşler cinselliğin monotonlaştığını düşünebiliyor. Bu aşamada eşlerin cinselliğe bakış açıları, fantezileri olup olmaması, birbirlerinin nelerden zevk aldığının ne kadar farkında oldukları önem taşıyor. Bu aşamada bir ya da iki seans danışmanlık almak da faydalı olabiliyor. Eşlerin cinsel mutluluk için de rakamlara bakmaması gerekiyor.

Kadın ve erkekte cinsel işlev bozukluğu nasıl yaşanıyor?

Cinselliğin evreleri olduğu söylenebilir. Cinsellikle ilgili çeşitli sorunlar da bu evrelere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Öncelikle eşlerin birbirini tanıma dönemi yaşanıyor. Bu dönemde işlev bozuklukları nedeniyle ilişkiye giremeyen ve yıllarca tedavi görmeyen çiftler oluyor. Kadınlarda en çok vajinismus, erkeklerde ise prematür ejakülasyon (erken boşalma) görülüyor. İlerleyen yıllarda çocuk sahibi olduktan sonra kadın, erkeğin gözünde eş olmasının yanı sıra anne imajına sahip oluyor ve erkek uzaklaşabiliyor. Ardından kadınlar için menopoz dönemi geliyor. Erkeklere özel bir değişim dönemi de yaşanıyor. Bu dönemlerde kadınlar yeni duruma daha kolay uyum sağlarken, erkekler genç yaşlarını özlemeye ve durumu kabul etmemeye yatkın olabiliyor.

Erken boşalma nedir?

Erkeklerdeki cinsel fonksiyon bozuklukları içinde en sık (üç erkekten birinde) erken boşalma görülüyor. Erken boşalma, sınırlı bir cinsel uyarı ile kişinin istemi olmaksızın boşalması durumudur. Zamanla hem erkeğin hem partnerinin cinselliğini ve yaşamını olumsuz etkiliyor. Bu durum sıklıkla cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunlarına yol açıyor.

Erken boşalma nasıl tedavi ediliyor?

Bazı çiftler bu durumu normal kabul edebiliyor. Erken boşalma tedavisinde cinsel terapi en etkin yöntem sayılıyor. Terapinin temelinde erkeğin boşalma denetimini sağlaması bulunuyor. Geciktirici spreyler ya da bitkisel ilaçların kullanımı gibi yanlış tedaviler, ciddi kimyasal maddeler içerdiği için organ hasarlarına neden olabiliyor. Tedavide erkeğin yaklaşımı, sorunu net olarak ifade edebilmesi, tedaviyi kabul etmesi ve düzenli olarak kontrole gitmesi başarıyı olumlu etkiliyor. Erken boşalmanın bir probleme bağlı olarak mı ortaya çıktığını saptamak önemli. Bu sorun üriner sistemdeki bir hastalığa bağlıysa, önce bu rahatsızlık tedavi ediliyor. Sadece erken boşalma endikasyonu için üretilmiş bir ilaç bulunmuyor. Ancak bazı ilaçların erken boşalmayı tedavi edici yan etkilerinden yararlanılıyor.

Ereksiyon sorununun nedenleri nelerdir?

Ereksiyon pek çok faktöre bağlı olarak bozulabiliyor. Bazı damarsal problemler, özellikle de ateroskleroz (damar sertliği) ereksiyonu etkiliyor. Ereksiyon sisteminde sorun olan kişiyi mutlaka kalp damar sağlığı açısından da değerlendirmek gerekiyor. Karaciğer ve böbrek hastalıkları ile hormonal sorunların da olumsuz etkisi olabiliyor. Uzun dönem diyabeti olanlarda da sertleşme sorunu görülebiliyor. Depresyon, endişe, hayat kaygısı, yaşanan bazı cinsel problemlerin çok büyütülmesi ile kullanılan ilaçların yan etkileri de bu sorunu tetikleyebiliyor.

Sertleşme sorunu nasıl tedavi ediliyor?

Sertleşme bozukluğunun tedavisi sorunun durumuna bağlı olarak değişebiliyor. Psikiyatrik bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmışsa ya da bedensel bir hastalık söz konusu ise öncelikle bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Sertleşme bozukluğunun sebebi organik dahi olsa zaman içinde çiftlerde psikolojik sorunlar ya da evlilikle ilgili sorunlar tabloyu daha da ağırlaştırabiliyor. Problemin oluşumunda psikolojik nedenler ön plandaysa cinsel terapi uygulanıyor. Tedavi 1-4 ay sürüyor ve çift ile devam edilirse başarı oranı yükseliyor.

Penis eğriliği doğuştan mı?

Penis eğriliği genç yaşlarda görülen genellikle doğuştan gelen bir anormalliğe bağlı eğriliktir. Yaklaşık binde 0,5-6 sıklıkta görülüyor. Penis iç katmanlarında asimetrik gelişime bağlı olarak ‘doğumsal penis eğriliği’ oluşuyor. Ereksiyon halinde penisteki ileri derecede eğrilik ilişki sırasında ağrı, güçlük veya hiç ilişki kuramama sorunu doğuruyor. Eğrilik ilişkiye girmeye engel oluyorsa penis cerrahi olarak düzeltilebiliyor. Bu nedenle genellikle doğumsal penis eğriliği olan genç erkekler, cinsel yaşamlarının ilk dönemlerinde üroloji uzmanına başvuruyor. Muayene bulguları ve ereksiyon halindeki penisin görüntüsü ile tanıya ulaşılıyor. Cerrahi tedavi sonuçları çoğunlukla olumlu neticeleniyor. 

Penis eğriliği nasıl tedavi ediliyor?

Erkeklerin yüzde 0,2-1’inde, 40-60 yaş arası erkeklerde daha sık saptanan bir diğer penis eğriliği nedeni ‘Peyronie hastalığı’dır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalıkta erkekler penislerinin içinde ele gelen sertlik, nodül fark edebiliyor; ereksiyon halinde acı, eğrilik, ilişkiye girmede zorlanma, sertleşememe gibi yakınmalarla üroloji uzmanına başvurabiliyor. Hızlı ya da yavaş oluşabilen bu eğrilik, penisin iç katmanlarında bir iltihaplanma ya da travma sonrası ortaya çıkan sertleşmiş bağ dokusundan kaynaklanmaktadır. Bu sert plak biçimindeki oluşum ereksiyon halinde penis katmanlarında esnemeye engel oluyor ve o tarafa doğru eğrilik meydana geliyor. Bu rahatsızlık erkeklerde hiçbir cinsel soruna yol açmayabiliyor ve peniste ciddi bir eğrilik de yaratmayabiliyor. Önemli olan hastalığın peniste ağrılı ereksiyona ve ileri dereceli eğriliğe yol açıp ilişkiye girmeye engel olup olmadığıdır. Hastalığın tedavisinde tablet formunda ilaçlar ya da penise enjeksiyon gibi yöntemler uygulanıyor. Bu yöntemler bazı kişilerde ağrıyı geçirebiliyor, eğriliği azaltabiliyor. Ancak ciddi penis eğriliği varsa cerrahi tedavi gerekiyor. Ancak cerrahi tedavi komplikasyonları arasında sertleşme bozukluğu ve penis boyunda kısalma oluşabiliyor.

Vajinismus nedir?

Vajen girişindeki kasların istem dışı kasılması ve cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi anlamına gelen vajinismus, ilk geceden itibaren bir sorun olarak çiftlerin karşısına çıkıyor. Çiftler tedaviyi önce kendilerince yapmayı tercih ediyorlar. Ancak başarısız denemeler onları cinsellikten daha fazla soğutabiliyor. Bu çiftler genelde çocuk sahibi olmak istedikleri zaman uzmana başvuruyor.

Vajinismus nasıl tedavi ediliyor?

Vajinismusun dünyada başarısı kanıtlanmış tek tedavi yolu; cinsel terapidir. 6-8 veya 8-12 seans süren terapi ev ödevleri ile ilerliyor. Bazı davranışçı egzersizler de yapılıyor. Bu tedavide, kadının kafasında yer etmiş cinsel mitler nedeniyle oluşan kaygı ve korkuyu yok etmek amaçlanıyor. Kişide eşlik eden depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi sorunlar varsa, ilk etapta genellikle bu sorunlar tedavi ediliyor. Cinselliğin önündeki engelin kaldırılması için adım atılıyor.

Vajinismus erkeği etkiliyor mu?

Vajinismus uzun süre tedavi edilmediğinde, bir dönem sonra erkeğin cinsellikle ilgili algısı bozuluyor. Bu durum erektil disfonksiyona (sertleşme bozukluğu) kadar gidebiliyor. Öte yandan cinselliğin tabu olarak kabul edilmesi ve yüzyıllar boyunca suçluluk algısı ile bağdaştırılması erkeklerin kafasında da mitler oluşturabiliyor. Bu da performans anksiyetesine yol açıyor. Erkeğin her zaman cinsel ilişkiye hazır olması gerektiği mitiyle yetişen bir erkek, yaşadığı en ufak sorunu büyütebiliyor ve daha çok etkilenerek bir kısır döngüye giriyor. Erkekler vajinismus problemini de istenmeme ve reddedilme olarak algılayıp kırgınlık ya da öfke duyabiliyor. Bu nedenle çiftler arasında cinsellik bir sorun haline dönüşüyor.