Hangi cilt tipine hangi bakım yapılmalı?
Sağlığınıza ne kadar dikkat ediyorsunuz? Sağlıklı yaşamın yanı sıra güzellik konusunda ne yapıyorsunuz? Pürüzsüz bir tene sahip olmak herkesin isteği. Peki ama sağlıklı ve doğal görünümlü bir cilde sahip olmak için en yapıyorsunuz? Pek çok kişi yanlış temizleme ve nemlendirme yöntemleri nedeniyle cildinde sorunlar yaşıyor. Sorunsuz bir cilt için yağlı ciltlerde yağ dengesini sağlamak, kuru ciltlerde cilde doğru ve yeterli nem oranını kazandırmak ve karma ciltlerde yüzdeki yağ ve nem oranı farklı olan bölgelere göre doğru bakım yapmak önem taşıyor.
Yağlı cilt bakımı
Yağlı cilde sahip olan kişiler genellikle cildi kurutmaya yönelik yöntemler uyguluyor. Ancak alkol içeren ürünlerle derinin tüm yağını temizlemek sadece geçici bir rahatlık sağlıyor ve cilt bir süre sonra eski yağlı görünümüne geri dönüyor. Aşırı temizleme durumunda vücut, cilt yüzeyindeki ani kurumayı kompanse etmek için daha fazla yağ salgılıyor. Gün içinde hissedilen yağlanmayı cildi tekrar tekrar temizlemeye çalışarak değil, matlaştırıcı özelliği olan kremler ile tolere etmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra bir dermatoloğun önerisi ile altın iğne olarak bilinen fraksiyonel radyofrekans, roller sistem gibi mikro iğneleme yöntemleri de günlük yaşam kalitesini belirgin şekilde iyileştirebiliyor.
Yağlı ciltlerde krem ve yağ bazlı temizleyici kullanmayın
Yağlı ciltlerin bakımında krem veya yağ bazı olan temizleyicilerden uzak durmak gerekiyor. Bu ciltler için özellikle cildi kurutmayacak ve yağ dengesini sağlayacak köpük şeklinde yıkama ürünleri öneriliyor. Kullanılan ürünlerdeki glikolik asit gibi meyve asitleri yerine salisilik asit içermesi yağlı ciltlere daha iyi geliyor. Çünkü salisilik asit kimyasal özelliğinden dolayı yağ bezleri tarafından daha iyi emiliyor. Salisilik asit içermeyen ürünler, yağ bezlerine kadar ulaşamayarak cilt yüzeyinde kalıyor ve daha çok cildi soyuyor. Yağlı cilt bakımında sıklıkla yapılan bir diğer yanlış ise nemlendirici kullanımında görülüyor. Yüz yıkandıktan sonraki ilk 10 dakikada pek çok kişi cildinde bir gerginlik ve kuruluk hissettiği için nemlendirici kullanıyor. Ancak 20 dakika sonra yağ bezleri tekrardan yağ salgılamaya başlıyor. Bu sebeple yüz yıkandıktan 30 dakika sonra eğer ciltte hala kuruluk hissediliyorsa nemlendirici kullanılması öneriliyor.
Kuru cilt bakımı
Kuru ciltlere sahip olan kişilerin ise yüzünü sıcak yerine ılık suyla yıkaması gerekiyor. Ciltteki kir ve makyajın kokusuz, yumuşak temizleyicilerle, yüzü fazla ovalamadan temizlenmesi öneriliyor. Havlunun sert biçimde kullanılmaması, banyoda geçirilen sürenin de su ile uzun süre temas olmaması açısından minimumda tutulması önem taşıyor. Cildi doğru şekilde nemlendirmenin yolları ise şöyledir: Krem, pomad ve losyonlar nemi cilde hapseder. Bu nedenle cilt yıkandıktan birkaç dakika sonra nemlendirici kullanmak gerekiyor. Kremlerin jojoba yağı, shea yağı, zeytinyağ, hyaluronik asit, laktik asit, üre ve gliserin gibi etken maddeler içermesi kuru cildi nemlendirme ve yatıştırma açısından önem taşıyor. Nemlendirici kremlerin öncesinde kullanılacak termal sular ise tek başına nemlendiricinin yeterli gelmediği durumlarda oldukça işe yarıyor. Bazı cilt bakım ürünleri kuru ve hassas cilt için fazla irritan olabileceğinden, cildin kendi doğal yağını da deri içinde tutabilmek için alkol, parfüm, retinod veya AHA içeren ürünlerden uzak durmak gerekiyor.
Karma cilt bakımı
Karma cilt tipinde, yüzün bazı bölgeleri kuru, hassas ve pullu iken, T bölgesi denilen alın, burun ve çene üzeri yağlı oluyor. Diğerlerine göre daha zor olan karma cildin bakımında, yüzü irrite etmeyecek ve farklı bölgelerine yönelik ürünler kullanmak önem taşıyor. Köpük veya jel kıvamında, parfüm ve irritan içermeyen temizleyiciler, karma cilt tipine uygundur. Cildi pul pul dökecek ürünlerden ve sabunlardan kaçınmak gerekiyor. Karma cilt tipine sahip kişiler bir ürünü bütün yüze uygulamak yerine yağ dengesini sağlayacak ürünü yağlı bölgeye, nemlendirici ürünü ise kuru bölgeye kullanmalı.