Yazı İçeriği

Boyun Ağrısı ile Dil Arasındaki Bağlantı Nedir?

Hangi Durumlarda Dil Kaynaklı Boyun Ağrısı Görülür?

Boyun Ağrısını Hafifletmek İçin Dil Pozisyonu Nasıl Düzeltilir?

Sıkça Sorulan Sorular

Boyun Ağrısı ile Dil Arasındaki Bağlantı Nedir?

Boyun ağrısı ve dil arasında direkt bir bağlantı yoktur. Boyun ve çene kasları birbirleriyle uyum içinde çalışan kaslardır. Çene kaslarını en çok etkileyen organlardan biri de dildir. Bu sebeple dilin duruşu boyun kaslarını etkiler. Bazı durumlarda boyun kasları dilin yanlış duruşu yüzünden gereğinden fazla kasılabilir. Bunun sonucunda da boyun ağrıları gibi istenmeyen rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Dilin Pozisyonu Boyun Kaslarını Nasıl Etkiler?

Dil pozisyonu boyun kaslarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin dilin uzun süre boyunca alt damağa yaslı kalması gibi yanlış dil pozisyonları kafanın daha fazla eğilmesine yol açar. Bunun sonucunda sternokleidomastoid kası gibi önemli boyun kasları olması gerekenden fazla gerilir ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Dilin Fizyolojik Rolü ve Boyun Sağlığı

Boyun sağlığında dilin fizyolojik rolü önemlidir. Yanlış dil pozisyonu boyun kaslarını etkileyerek ağrılara sebebiyet verebilir. Özellikle bireyin uzun vadede dilini yanlış bir pozisyonda tutması yani yanlış dil pozisyonlarını bir alışkanlık hâline getirmesi boyun fıtığı gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Pek bilinmese de boyun sağlığı için dili doğru pozisyonda tutmayı öğrenmek önemlidir.


Hangi Durumlarda Dil Kaynaklı Boyun Ağrısı Görülür?

Dil kaynaklı boyun ağrısı görülen durumlar genellikle bireyin dilini yanlış bir şekilde konumlandırmasından yani dilin yanlış bir postüre sahip olmasından dolayı meydana gelir. Bununla birlikte yutkunmada güçlük çekme ya da uyku esnasındaki yanlış bir pozisyondan dolayı çene kaslarının baskıya maruz kalması gibi durumlar da dil kaynaklı boyun ağrısına sebep olabilir.

Yutkunma Problemleri ve Boyun Ağrısı

Yutkunma problemleri ve boyun ağrısı tıpkı dil ve boyun ağrısı ilişkisi gibi birbirleriyle bağlantılıdır. Bazı durumlarda birey yutkunma sorunundan dolayı boyun ağrısı çekerken bazı durumlardaysa boyun ağrısına yol açan sağlık problemlerinden dolayı yutkunma sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Özellikle servikal omurların yaralandığı travmatik durumlarda yutkunma problemleri ve boyun ağrısı bir arada görülen semptomlardır. Travma durumunda servikal omurların yaralanması yutma fonksiyonlarını ve boyun kaslarını etkileyen sinirlerin zedelenmesine yol açabilir.

Uyku Sırasında Dilin Pozisyonu ve Boyun Rahatsızlıkları

Dilin uyku esnasındaki pozisyonu boyun rahatsızlıklarının meydana gelmesinde önemli bir etkendir. Uyku sırasında dilin ve özellikle de kafanın yanlış bir pozisyonda duruyor olması ya da yastık altında kalması sonucunda baskıya maruz kalması kısa vadede çene ağrısı ve boyun kası gerginliğine yol açabilir. Uzun vadede bu problem ciddi boyun rahatsızlıklarına kadar ilerleyebilir. Bununla birlikte özellikle uyku apnesi olan bireyler uyku sırasında dilin yanlış duruşundan dolayı boyun rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilirler. 

Boyun Ağrısını Hafifletmek İçin Dil Pozisyonu Nasıl Düzeltilir?

boyun ağrısının sebebi nedir

 

Boyun ağrısının sebepleri arasında yanlış dil pozisyonu olan ve bu durumu düzeltmek isteyen bireyler dil egzersizleri ya da yaşam tarzı değişiklikleri gibi yöntemlere başvurabilirler. Bu yöntemler sayesinde boyun ağrısının hafiflemesinin yanı sıra çenenin daha rahat bir duruşa sahip olması ya da çene ekleminin çeşitli sağlık problemlerinden korunması gibi faydalı etkiler de görülebilir.

Dil Pozisyonu İçin Egzersizler

Dil pozisyonu için yapılan egzersizler dil ve postür konusunda önemli bir yere sahiptir. Dil pozisyonunu sağlıklı bir şekilde konumlandırmak için yapılabilecek egzersizler şu şekilde olabilir:

  • Dil Uzatma Egzersizi: Dil uzatma egzersizi dili germek üzerine şekillenir. Bu egzersizde dili ağızdan çıkarmak ve aşırı gergin ya da aşırı rahat olmayacak şekilde uzatmak gerekir. Bu egzersiz esnasında dili beş saniye boyunca uzatılmalı ve bu işlem beş kere tekrar edilmelidir.
  • Dil Retraksiyonu Egzersizi: Dil retraksiyonu egzersizinde dili olabildiğince bükmek önemlidir. Bu egzersiz esnasında dili üst damağın en arka kısmına değdirmek ve tıpkı damak kaşınıyormuş gibi k ya da ğ harfi çıkarmak gerekir. Bunu beş saniye boyunca yapıp dört veya beş kere tekrar etmek yeterlidir.
  • Dil Yana Egzersizi: Dil yana egzersizi alışılmışın dışında bir egzersiz olabilir. Genioglossus olarak bilinen ve dili uzatmaya yarayan kası aktif bir şekilde çalıştırmaya yardımcı olur. Bu egzersiz esnasında dili dışarı çıkarmak, önce sağ yanağa doğru ve sonrasında da sol yanağa doğru değdirmek gerekir. Dili küçük olan ya da genioglossus kası çok gelişmemiş olan bazı bireyler bu egzersiz esnasında dillerini yanaklarına değil, yalnızca dudaklarının kenarına değdirebilirler. Bu durumda dil kaslarını çok zorlamamak gerekir. Dil yana egzersizi her iki taraf için 5 saniye ve 5 tekrar şeklinde yapılabilir.
  • Dil Ucu Egzersizi: Dil ucu egzersizi ön dişi dille temizleme hareketine benzer. Bu egzersiz esnasında dilin ucunu ön üst dişlerin en üst noktasına değdirmeye çalışmak gerekir. Dili ön üst dişlerin üzerinde gezindirmek dil kaslarını aktif bir şekilde çalıştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Gülümseme Egzersizi: Dil egzersizleri konusundaki en etkili egzersizlerden biri gülümseme egzersizidir. Bu egzersizde tıpkı günlük hayattaki gibi gülümsemek gerekir. Gülümseme esnasında öndeki tüm dişlerin görünmesi gerekir. Böylece dil doğru postüre kavuşur. Buna ek olarak gülümseme egzersizi esnasında dil doğru postürdeyken birkaç kere yutkunmak gerekir.
  • Dil Kuvvetlendirme Egzersizi: Dil kuvvetlendirme egzersizi dil retraksiyonu egzersizine benzer. Bu egzersiz esnasında dili üst damağın en ön kısmına değdirmek ve tıpkı dille damağı itiyormuş gibi beş saniye boyunca baskı uygulamak gerekir. Dil kuvvetlendirme egzersizi günde 5 kere tekrarlanabilir.

Günlük Hayatta Dil ve Boyun Sağlığını Korumak

Günlük hayatta dil ve boyun sağlığını korumak ileride oluşabilecek istenmeyen sağlık sorunlarını önlemek için oldukça önemlidir. Bunun için şu öneriler dikkate alınabilir:

  • Günlük hayatta dil ve dolayısıyla boyun sağlığını korumak için sağlıklı bir şekilde beslenmek gerekir. Beslenme planına kas sağlığını destekleyen potasyum ve magnezyum açısından zengin yiyecekleri eklemek kas spazmıyla karşı karşıya kalma riskini düşürebilir. Potasyum ve magnezyum açısından zengin yiyecekler arasında portakal, muz, avokado, karpuz, tatlı patates, papaya, böğürtlen, bitter çikolata ve ıspanak sayılabilir.
  • Günlük hayatta dil ve boyun sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında postür gelir. Bireyin özellikle telefon ya da bilgisayar ekranı gibi dijital ekranlara bakarken yanlış bir pozisyonda durması oldukça sık görülen bir durumdur. Bu durum boyun tutulması gibi rahatsız edici sağlık problemlerine yol açabilir. Doğru bir postüre sahip olmak için vücut tipine uygun çalışma sandalyeleri gibi ürünler tercih etmek önemlidir. Baş hizasını bakılan ekrana göre ayarlamak yerine ekranı baş hizasına göre ayarlamak da gerekir.
  • Günlük hayatta dil ve boyun sağlığını korumak için medikal masaj hizmetlerinden yararlanılabilir. Medikal masaj kasların gevşemesini ve dolayısıyla daha sağlıklı olmalarını sağlar. Medikal masajın fizik tedavi ya da masörlük alanında gerekli eğitimleri almış bireyler tarafından yapılması önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen bazı sonuçlarla karşılaşılabilir.
  • Boyun sağlığını korumak için dikkate alınması gerekenlerden bir diğeri psikolojik sağlıktır. Bazı durumlarda ruh sağlığının bozulması boyun ağrıları için tetikleyici bir etken olabilir. Bu alanda yapılan deneyler ve sonucunda elde edilen veriler psikolojik problemleri olan bir bireyin boyun sağlığıyla ilgili rahatsız edici semptomlarla karşı karşıya kalma ihtimalinin psikolojik problemlerden mustarip olmayan bir bireye göre daha yüksek olduğunu gösterir. Bu sebeple boyun sağlığını korumak için psikolojik iyi oluş ve psikolojik sağlamlık önemli faktörlerdir. Sağlıklı bir ruh hâline sahip olmak içinse sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek gerekir.
  • Boyun ve dil sağlığını korumak için uyku esnasında kafanın ve boyun bölgesinin duruşuna dikkat etmek gerekir. Özellikle yastıklı ya da yastıksız fark etmeksizin yüzüstü yatmak boyun kaslarını ve servikal omurları olumsuz yönde etkileyebilir. Sırtüstü yatılacaksa yastıksız şekilde uyunabilir. Birey sırtüstü ve yastıksız bir biçimde uyumayı sevmiyorsa ergonomik yastıklardan destek alarak yine sırtüstü biçimde rahatça uyuyabilir.
  • Boyun sağlığını korumak için kilo kontrolü konusuna da dikkat etmek önemlidir. Birçok insan fazla kilo gibi problemlerin yalnızca bel fıtığı gibi bel bölgesinde rahatsızlıklara neden olduğunu zannetse de aşırı kilo boyun omurlarına da yük binmesine yol açabilir. Bu sebeple boyun sağlığını korumak için ideal vücut kitle indeksini hesaplamak ve bu hesaplamalar sonucu elde edilen kilo aralığında kalmaya çalışmak gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş sıkma ve boyun ağrısı dil pozisyonuyla bağlantılı mı?

Diş sıkma ve boyun ağrısı dil pozisyonuyla dolaylı bir şekilde bağlantılı olabilir. Diş sıkma problemi dilin yanlış bir biçimde pozisyonlanmasından dolayı ortaya çıkabilir. Diş sıkma sonucunda çene eklemi zarar görür ve çene eklemiyle bağlantılı olan boyun kasları da bu durumdan etkilenebilir. Böyle bir durumda dil pozisyonu diş sıkma problemine, diş sıkma problemi de boyun ağrısına yol açabilir. Sonuç olarak bu üç unsur arasında dolaylı bir bağlantı olduğunu söylemek mümkündür.

Dil kaynaklı boyun ağrısını önlemek için hangi doktora gitmeliyim?

Dil kaynaklı boyun ağrılarını önlemek için öncelikle bir fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna görünmek gerekir. Doktor duruma göre bireyi fizyoterapiste yönlendirebilir. Fizyoterapistle yapılacak egzersizler bireyin dil ve boyun kaslarını güçlendirebilir.

Dilimin yanlış pozisyonda olduğunu nasıl anlayabilirim?

Dilin yanlış pozisyonda olup olmadığını anlamak için ilk adım olarak ağrı kontrolü yapmak gerekir. İnsan vücudu dil gibi herhangi bir uzvun veya organın yanlış pozisyonda durduğunu ağrı vasıtasıyla bildirir ve bireyi uyarır. Buna ek olarak dilin yanlış pozisyonda olup olmadığını anlamak için dilin ağız içinde bir fazlalık ya da baskı yapan bir uzuv gibi hissettirip hissettirmediğine bakmak gerekir. Bireyin dili ağzının içinde bir fazlalık ya da dişler ve damağa baskı yapan bir uzuv gibi hissettiriyorsa yanlış bir pozisyonda olabilir. Böyle bir rahatsızlık hissinin damak problemleri gibi başka problemlerden de kaynaklanabileceğini de unutmamak gerekir. Şüpheli bir durumda yapılabilecek en sağlıklı hareket bir doktora görünmek olacaktır. Böylece herhangi bir sıkıntı varsa birey tedaviye yönlendirilebilir.