Yazı İçeriği

Boğaz enfeksiyonunu hafife almayın

Boğaz enfeksiyonunu hafife almayın

Bademcik ya da farenjit gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar tedavi edilse bile boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmada önemli görevleri olan tiroit bezine geçebilir. Tiroit iltihabı (subakuttiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olur. Ayrıca kanda tiroit hormonları artar ve kişide titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik ve kilo kaybı gibi sorunlar yaşanır.

Tiroid iltihabı özellikle hava değişiminin hızla yaşandığı yaz sonunda daha sık görülür. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında virüslere karşı daha korunmasız olmak gelir. Hava değişimlerinde soğuk almak, hastaların yanında durmak, klimaya maruz kalmak, denizden çıktıktan ıslak saçla soğukta veya rüzgarda durmak enfeksiyon ihtimalini artırır. Kendinizi boğaz enfeksiyonuna karşı korumak tiroit iltihaplanmasına yakalanma riskinizi de düşürür.

Subakuttiroid iltihabında tiroit bezi iki ay hızlı, ardından dört ay yavaş çalışır. Bu bir hızlı, bir yavaş durumu, dur kalk yapan araba gibi metabolizmayı yorar ve kişiyi "ne oluyoruz" psikolojisi ile endişeye sevk edebilir. Önce titreme, çarpıntı, terleme ve kilo kaybı ardından tam tersi durgunluk, depresyon, kalbin yavaşlaması ve kilo alımı gibi zıt belirtiler görülebilir. Bu süreçte boğaz ön kısmında ağrı ön planda olduğundan ağrı kesici ilaçlar ve kortizon tek tedavi seçeneğidir. Tiroit hapı almaya gerek yoktur. Kortizon kısa bir süre kullanıldığından ve endokrinoloji uzmanı gözetiminde verildiğinden yan etkisi minimumda olur. Subakuttiroid 6 ay gibi bir sürede iyileşir.