Diyabetiniz varsa böbrek sağlığı için 5 öneri
Kandaki şeker düzeyinin yüksek seyrettiği kronik bir hastalık olan diyabet, tüm organların fonksiyonlarında bozulmalara yol açar. Mesela yeni gelişen böbrek yetmezliklerinin yaklaşık yarısının diyabetten kaynaklandığınızı biliyor muydunuz? Diyabet nedeniyle oluşan böbrek hasarına ‘diyabetik nefropati’ denir. Diyabete bağlı böbrek hasarının en erken tanısı idrar analizi ile koyulabilir. Diyabette böbrek hasarının erken tespiti hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Böbreklerinizi diyabetin etkilerinden korumak için bu 5 altın kuralı mutlaka uygulamalısınız…
1- Yaşam şeklinizi değiştirin
İdeal vücut kilosunun saptanması, hayvansal gıdalar yerine posa değeri yüksek bitkisel gıdaların tercih edilmesi, tuz tüketiminin azaltılması gibi diyet önerilerinin yanı sıra günlük aktivitenin artırılması diyabeti olanlar için böbreklerini korumada birer öneri olabilir.
2- ‘Sağlıklı sıvılar’ı bolca tüketin
Eşlik eden sıvı kısıtlamasına neden olacak bir hastalık yok ise günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerilir. Sıvı ihtiyacının çoğunlukla su ile karşılanması, suyun yanı sıra ayran ve kefirin tüketilmesi, gazlı içeceklerden ve meyve suyundan ise kaçınılması kritik rol oynuyor.
3- Reçetesiz ilaç kullanmayın
Hekim kontrolünde olmadan ilaç kullanımı özellikle bilinçsiz ağrı kesici alımı ve radyolojik işlemlerde kontrast madde verilmesi böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu nedenle her iki konuda da dikkatli olunması gerekiyor.
4- Kan şekerinizi düzenli kontrol ettirin
Düzenli ve sıkı kan şekeri kontrolü, diyabet hastalığı ile gelişebilecek böbrek hasarını önlemede veya geciktirmede katkı sağlar.
5- Tansiyonunuzu dengede tutun
Hipertansiyon, böbrek yetmezliğinde tek başına en önemli risk faktörlerinden biridir. Tuzu kısıtlayarak uygulanan diyet ve etkin tedavi ile böbrek yetmezliği gelişimi önlenebilir veya ertelenebilir.