Böbreklere zarar veren yanlış bilgiler
“Belin her iki yanında gelişen ağrı, böbrek hastalığı belirtisidir”, “İdrar çıkışının normal olması böbreklerin iyi çalıştığını gösterir”, “Çok su içmek böbrekleri temizler”… Bu ve benzeri cümleleri toplumda sıkça duyarız. Peki doğruluklarına emin miyiz? Bu kanaatleri ve diğer doğru sanılan yanlışları, bu yanlışların doğrularını öğrenin.
1. 'Belin her iki yanında gelişen ağrı böbrek hastalığı belirtisidir'
Taş hastalıkları, tümör ve büyük kistler dışında, böbrek hastalıkları ağrı yapan hastalıklar değildir. Bazı durumlarda böbrek enfeksiyonları olarak adlandırılan piyelonefritlerde belin her iki yanında künt ağrı hissedilebilir.
2. 'İdrar çıkışının normal olması böbreklerin iyi çalıştığını gösterir'
Böbrek fonksiyonu yüzde 15’in altına düşene dek idrar miktarı azalmaz. Yani idrar çıkışının normal miktarlarda olması, idrar yaparken ağrı olmaması, her zaman böbreklerin iyi çalıştığını göstermez.
3. 'Çok su içmek böbrekleri temizler'
Böbrekler sağlıklı çalıştığında günlük alınan su miktarının fazla bir önemi olmaz. Böbrek taşı rahatsızlığında ise günlük içilen su miktarının 2 litreden fazla olması taşın tekrarlama riskini yüzde 60 oranında azaltır. Ancak böbrek fonksiyonu bozulduğunda, atık maddeleri vücuttan temizleyebilmesi için günlük su tüketiminin 2 litrenin üzerinde olması gerekir.
4. 'Antibiyotik kullanmak zarar verir'
Antibiyotik kullanımının gerekli olduğu durumlar, bakterilere bağlı gelişen enfeksiyonlardır. Ciddi enfeksiyonlar da tedavi edilmediğinde böbrekleri etkileyebilir. Dolayısıyla antibiyotikler enfeksiyon nedeniyle uygun dozlarda ve uygun süreyle kullanıldıklarında zarar vermezler. Ancak kişinin böbrek fonksiyonlarını etkileyen diyabet ve hipertansiyon gibi başka rahatsızlıkların olması ve bu rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların antibiyotikler ile etkileşimi, böbreklerin daha kolay etkilenmesine yol açabilir.
5. 'Tansiyon ilaçları hasar oluşturur'
Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında kalp, beyin ve böbreklere zarar verir. Tansiyon yüksekliği tedavi edilmezse yıllar içerisinde böbrek yetmezliğiyle de sonuçlanabilir. Sanılanın aksine tansiyon ilaçları sayesinde kan basıncı kontrolü sağlandığı için böbreklerin yüksek kan basıncına bağlı olarak zarar görmesi önlenir.
6. 'Bitkisel ürünlerle böbreklerimizi ilaçların zararlı etkilerinden koruyabiliriz'
Alternatif tedaviler olarak halk arasında yaygın kullanılan bitkisel ürünler, içeriklerinin tam olarak bilinmemesi ve ilaçlarla etkileşime girmeleri nedeniyle böbreklerde bir tür alerjik reaksiyon yoluyla nefrit olarak adlandırılan hastalıklara yol açabilir.
7. 'Süt ve süt ürünleri böbrek taşı yapar'
Tam aksine kalsiyumdan fakir bir beslenme böbrek taşı riskini artırır. Kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünlerinin belirli miktarlarda tüketimi böbrek taşı riskini azaltır. Ancak kalsiyum içeren ilaçların kullanımı ise taş oluşum riskini yükseltir.
8. 'Fazla çay içmek böbrek taşı riskini artırır'
Sanılanın aksine, fazla çay içmek böbrek taşı riskini azaltır. Kahve tüketimindeki artış ise böbrek taşı riskini artırır.