Yazı İçeriği

Beyin kanaması nedir?

Beyin kanaması nedenlerinden biri de sıcak hava

Beyin kanaması tedavisinde erken müdahale önemli

Sıcak hava başka sorunlar da yaratıyor

Mevsim değişiklikleri insan vücudunu etkiliyor

Beyin kanaması nedir?

Beyin kanaması, beyin içindeki damarlardan birinin yırtılması nedeniyle beynin içine kanama olmasıyla ortaya çıkıyor. Bu damarlardan sızan kan o alanın çalışmasını engelliyor.

Yaz mevsiminde ortaya çıkan beyin kanaması vakaları genellikle obezite ve yüksek tansiyondan kaynaklanıyor. Bu kişilerin sabah ile öğle arasında, nemin yüksek olduğu, güneş ışınlarının dik düştüğü ortamlardan kaçınması gerekiyor. Sporu sabah erken saatlerde ya da akşamüstü yapmaya özen göstermeleri önem taşıyor. Bunların yanı sıra, bol sıvı tüketilmesi, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulması riski düşürüyor.


Beyin kanaması nedenlerinden biri de sıcak hava

Artan hava sıcaklıkları vücutta birçok dengenin bozulmasına neden oluyor. Aşırı sıcak havalarda derideki damarların aşırı genişlemesi ve fazla terleme sonucu sıvı ve tuz kaybı yaşanıyor. Nem oranı yüksek durumlarda ise terleme olayı azaldığından vücut ısısı yükseliyor. Sıcak havanın etkisi ile derideki damarların genişleyip kanın vücut yüzeyine yönelmesi sonucu diğer organlara olduğu gibi beyne de az kan gidiyor. Sıvı elektrolit dengesinin bozulması ve vücut ısısının aşırı artışı beyne zarar veriyor. Beyne giden kan miktarında azalma, sıvı elektrolit dengesizliği veya kan akışkanlığının bozulması sonucu şuur kaybı, epilepsi (sara) nöbeti, beyin kanamaları, anevrizma kanamaları, beyin damarlarında tıkanma yaşanabiliyor; hatta can kayıpları meydana gelebiliyor

Beyin kanaması tedavisinde erken müdahale önemli

Beyin felci yani “inme” diye isimlendirilen akut beyin hastalığının en önemli nedenlerinden biri, damar tıkanıklıklarına bağlı inmeden sonra ikinci sıklıkta görülen beyin kanamalarıdır. Beyin kanaması inmenin en ölümcül nedenidir. Ayrıca, hipertansif beyin kanaması ile acil servise getirilen kişilerin çoğunda önceden hipertansiyon öyküsü olmadığı tespit edilir. Bu durumda kişinin muhtemelen farkında olmadıkları tansiyon problemleri olduğu düşünülür. Daha önce tansiyonu normaldi denilen bir kişi acil serviste beyin kanaması ile takibe alındığında tansiyon değerleri son derece yüksek bulunabilir.

Sıcak hava başka sorunlar da yaratıyor

Aşırı sıcaklar insan vücudunda başka rahatsızlıklara da yol açabiliyor. İnsan vücudu, ortamdaki değişikliklere uyum sağlamak konusunda çok yeteneklidir. Yüksek sıcaklık ortamında vücudumuz bu fazla ısıdan kurtulmak ve kendini en uygun sıcaklık aralığında tutabilmek için tepki verir, yani terler. Kronik bir hastalığı olanlar ya da güneş altında çalışanlarda zaman zaman bu koruma sistemleri iflas edebiliyor. Sıcak havanın yarattığı en ileri vücut hasarı olarak bilinen sıcak çarpması, ileri evrelerde bilinç kaybı ve organ sistem yetmezliklerini beraberinde getiriyor. Hayatı tehdit eden son derece ciddi bir sağlık problemi haline geliyor. Sıcak çarpması yaşayanlarda terleme, kuvvetsizlik, soğuk ve soluk ten, düşük ve silik nabız, bulantı kusma atakları ve bayılma gibi belirtiler görülüyor.

Mevsim değişiklikleri insan vücudunu etkiliyor

İnsan vücudu üzerindeki bir diğer etken de mevsim değişiklileridir. Mevsim değişiklikleri, metabolizmada, uyku düzeninde, beslenmede, dolaşım sisteminde birçok değişikliklere neden olurken, beyin dolaşımı ve basıncı üzerinde de etki yapıyor. Bu etki yüzünden beyin kanaması geçiren kişi sayısında artışa yol açabiliyor. Bahardan yaza geçerken, yazdan sonbahara geçerken beyin kanaması riski de artıyor. Beyin kanamalarının iklim değişimlerinde sık görülmesinin nedeni özellikle de sabah saatlerindeki basınç değişikliklerinden kaynaklanıyor. Beyin damarlarında basınç artışı ve yırtılma beraberinde beyin kanaması meydana gelebiliyor. Özellikle yüksek tansiyonlu kişilerdeki basınç değişiklikleri, ciddi tansiyon sorunlarına yol açabiliyor. Normalde 120-80 mmHg olması gereken tansiyon değerleri 270-140 mmHg gibi çok yüksek değerlere hızla çıkabiliyor. Damar yapısı sağlam da olsa ani yükselen tansiyon, damar duvarının bu yükü kaldıramaması sonucu beyin kanamasıyla sonuçlanabiliyor.