Yazı İçeriği

Bu hastalık çocukları çok seviyor: Beta streptokok

Beta hemolitik streptokok belirtileri

Beta hemolitik streptokoklar tedavisi

Bu hastalık çocukları çok seviyor: Beta streptokok

Özellikle kış aylarında sık karşılaştığımız boğaz enfeksiyonlarının pek çoğu viral etkenlerden (rhinovirus, adeno-virus ve diğerleri) kaynaklanıyor. Sadece yüzde 5-10’unda etken bakteriler oluyor ve bunların arasında en sık karşılaşılan bakteri, A grubu beta hemolitik streptokoklardır.

Grup A beta hemolitik streptokok kaynaklı farenjit, 2 ila 5 gün arasında kuluçka dönemine sahip ve en sık 5-12 yaş arası çocukları etkiliyor. Küçük topluluklar içinde salgın şeklinde, sıklıkla kış ve bahar aylarında görülüyor. Direkt olarak insandan insana tükürük ve burun salgılarının damlacık yoluyla aktarılması yoluyla bulaşıyor. Bu nedenle kalabalık ortamlarda bulaşması kolaylaşıyor, okullarda ve aile içinde bireyler arasında yaygın olarak geçiş yapıyor. Enfekte kişinin salgılarının bulaştığı gıdaların tüketilmesi ile de bulaşabilmesi mümkün.


Beta hemolitik streptokok belirtileri

Boğaz ağrısı ve yüksek ateş (38.5° C ve üzeri) virüsün belirtileri olarak öne çıkıyor. Bu şikayetlere kas ağrıları, baş ağrısı ve mide bulantısı da eşlik edebiliyor. Muayene bulgularında bademcik ve yutakta (farenks) kızarıklık ve beyazlıklar görülüyor. Damakta kırmızı renkli döküntüler, boyun lenf bezlerinde büyüme olabiliyor. Çocuklarda mevcut tabloya karın ağrısı ve kusma da eşlik edebiliyor. Yine grup bu bakterinin neden olduğu kızıl hastalığında gövdede, kasık bölgesinde ve kol altlarında kızarıklıklar görülüyor. Burun akıntısı, öksürük gibi soğuk algınlığı semptomları olan kişilerde streptokokkal farenjit olma olasılığı daha düşük.

Beta hemolitik streptokoklar tedavisi

Beta hemolitik streptokok genellikle tedavi verilmeden de kendi kendini 3-4 günde sınırlayabilen bir enfeksiyon. Ancak antibiyotik tedavisi başlanması, erken dönemde semptomların hafiflemesini sağlıyor, hastalığın ilerlemesini, gelişmesini ve çevreye bulaşmayı önlüyor. Hastalığın ilerlemesi durumunda bademcikler çevresinde apse oluşması, boyun lenf bezlerinde enfeksiyon, orta kulak enfeksiyonu, menenjit ya da akut romatizmal ateş ve böbrek iltihabına yol açabilir. Antibiyotik tedavisi başlanan çocuklar tedavi başlangıcından 24 saat sonra okula dönebilirler. Rahatsızlanan kişi ve yakınlarının tedaviyi düzenli kullanma konusunda bilgilendirilmesi rahatsızlık tekrarının önlenmesinde önemlidir.