Bel fıtığı neden olur?
Vücudunuza iyi bakmadığınız her gün kendinize kötülük yaptığınızın farkında mısınız? Kas ve iskelet sisteminiz bir uyum içindedir. Hareketsizlik ya da yanlış hareketler, bu dengeyi kötü etkileyebilir ve bunların faturası bel fıtığı olabilir. Ancak bel fıtığı, her zaman hareketsizliğin ya da yanlış hareketin bir sonucu olmaz. Yanlış yatış biçimleri de bel fıtığı nedenleri arasında sayılır. Her gün yatarken yanlış hareketler yapmak uzun vadede tahribata neden olabilir ve belde yıpranmalar başlar.
Nasıl yatmalısınız?
Vücut belirli hareketleri tolere edebilir. Ancak bazı durumlarda belde hasar meydana gelir. Adalelerin kasılması bağlar vasıtasıyla eklemleri etkiler. Bu etki özellikle bel bölgesindeki omurgalar arasındaki disklerde, küçük kırılmalar ve eskimelere yol açar. Bu nedenle yatağa yatarken şu adımları takip edin:
1. Önce yatağa oturun.
2. Ellerinizi biraz açarak yatağa koyun.
3. Sonrasında dirseğinizi yatağa koyun.
4. Son olarak bacaklarınızı yukarı çekip yana dönerek yatın.
Beliniz bütün yükü çekmesin!
Bu adımlarla yatıldığı zaman, koldan alınan destekle gövdenin belli bir yükü karşılanmış olur. Hiç destek almadan yatıldığı zaman bütün yük, bel adalelerine binmiş olur. Yataktan kalkarken de adımların tam tersini izleyerek kalkmak gerekir. Kişinin hiçbir problemi yoksa, bu adımları izlerse beli daha uzun süre sağlıklı kalır, daha az eskir. Kanlanması gereken omurilik ve sinirler, yanlış yapılan hareketler nedeniyle bozulmaya uğrar. Bu da kanal darlığı veya bel fıtığına; kimi zaman da ikisine birden sebep olur. Bu tür rahatsızlığı olanların kurala uygun yatması ağrısız yatışı sağlar. Aslında vücut siniri korumak adına kişiye doğru yolu buldurur. Önleyici tıpta, hastalığın tedavisinin yanı sıra hastalığa yakalanmamayı sağlamak önem teşkil eder. Bel fıtığı olmamak aslında kişinin elindedir.
Bel fıtığı oluşmaması için beyninizi alıştırın
Doğru yatış biçiminde uygulanması gereken adımlar kişilere ilk anda uğraştırıcı gibi gelebilir. Ancak birkaç pratikten sonra otomatik olarak bu şekilde yatılmaya alışılır. Beyin bir şeyi öğrendiğinde beynin kabuğunu kullanır. Daha sık yapılmaya başlandığında ise beyin kabuğu öğrenilen şeyi bir alt kademeye alır. Kişi, bir alt kademedeki öğrenilmiş bilgiyi otomatik olarak yapmaya başlar. Örneğin araba kullanmayı öğrenen bir kişi, ilk zamanlar her adımı düşünerek yapar, ancak usta sürücü hiçbir adımı düşünmeden otomatik bir şekilde arabayı kullanır. Bel fıtığı gibi sağlık sorunları yaşamadan önce doğru yatış alışkanlığı bir an önce kazanılmalı. Aksi takdirde bel fıtığı ameliyata kadar götürür.